Gulet Nedir? Gulet İle Teknenin Farkı

Geleneksel Türk guleti, genellikle Bodrum’da işin ustaları tarafından inşa edilen ve ahşaptan yapılan özel yapım bir teknedir. Son derece konforlu olan guletler, motorlu yelkenler olarak da bilinirler ve kıyı gezileri için kullanışlıdır. Özellikle tatilini denizde geçirmek ve yazın tadını çıkarmak isteyen kişiler için idealdir. Sizler için gulet nedir ve gulet ile teknenin farkı nedir gibi merak edilen soruların cevaplarını bu listede derledik. Öncelikle gulet nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Aktiviteler, Plajlar Ve Gezilecek Yerler: Muğla Akyaka Hakkında Bilmeniz Gerekenler”

Gulet nedir?

Gulet nedir

Brikten daha küçük olan gulet, markoni ya da randa yelkenli, genellikle iki direği bulunan ve bazılarının pruvası kabasorta armalı olan özel yapım bir teknedir. Akdeniz’de tatil yapmak ve seyahat etmek isteyenler için tasarlanmış olan guletler, ahşap yapılı lüks teknelerdir. Türk denizcilik kültürünü yansıtan bu teknelerin tasarımı Bodrum tekne tasarımını yansıtır. Guletler, konforlu konaklama alanları, harika performansı ve zarif atmosferleri ile bilinirler. Guletlerde mürettebat haricinde yaklaşık olarak 8 ila 18 kişi konaklayabilir.

Yapı ve tasarımlarını anlatmak gerekirse; guletler, oldukça dayanıklı ahşap malzemelerden yapılır. Gövdeleri, denizde stabil ve dengeli bir seyir sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Guletlerin en çok dikkat çeken özellikleri ise; güneşlenme ve rahat oturma alanları, güvertede barbekü ve açık havaya özel yemek masaları ve geniş güvertesidir. Gulet nedir öğrendiğimize göre türlerine bakalım.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Foça Gezi Rehberi: Nereler Gezilir, Ne Yenir?”

Gulet tipleri

Tekne

Birbirlerinden farklı özelliklere sahip olan üç farklı gulet türü vardır. Bunlar gulet, aynakıç ve tirhandildir.

Gulet

Mavi tur için en popüler tekne türü olan guletin arka kısmında yemek ve oturma alanları bulunur. Teknenin ön kısmında ise güneşlenmek için mükemmel bir alan yer alır. Her gulette büyüklüğüne bağlı olarak salon ve yemek alanı bulunur. Bu salondan geçilerek kabinlere erişim sağlanır. Guletlerin kıç kısmı yuvarlaktır, bu nedenle konaklama kabinleri ön kısımda yer alır. Guletin kıç kısmı ise teknik oda olarak kullanılır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Cunda Adası’nda Nereye Gidilir? Tarihi Adada Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer”

Aynakıç

Aynakıç guletleri, guletlerden ayıran en önemli fark, arka bölümlerinin yuvarlak değil, köşeli ve yüksek bir yapıda olmasıdır. Bu alan suit oda için kullanılır. Bunun dışında diğer özellikleri gulet ile aynıdır.

Tirhandil

Yelkenle denizde seyahat etmeyi arzu edenler için en uygun gulet türü olan tirhandil, sivri bir kıça sahip olan eski yerel ahşap tekne türüdür. Genellikle üç köşe yelkenlidir. 15-20 metre uzunluğunda olan tirhandilin özellikleri gulet ile aynıdır. Bu gulet türü yelkenli yolculuk yapmak isteyenler için idealdir.

Guletlerde konaklama

Gulet nedir

Guletlerin uzunlukları 15 metreden başlayarak 55 metreye kadar değişmektedir. Uzun ve büyük olmaları, lüks bir otelde bulunan tüm özellikleri içinde barındırmalarını sağlar. Her kabinde misafirlerin ihtiyaç duyabileceği her türlü donanım vardır. Kabinlerin içerisinde elbise dolabı, duş, yatak, jakuzi, tuvalet, koltuk, çalışma masası ve pek çok farklı donanım bulunmaktadır. Mürettebatın kabinleri ise misafirlerden bağımsız ve uzak bir alanda yer almaktadır.

Gulet ile teknenin farkı nedir?

Tekne

Tekne ile gulet arasındaki en büyük fark, teknelerin kiralama ücretinin guletlere kıyasla daha pahalı olmasıdır. Tekneler genellikle özel kullanımlar için tercih edilir. Partneriniz veya aileniz ile bir tatil yapmak istiyorsanız, tekne çok daha uygun bir seçenek olur. Öte yandan, kalabalık bir grup ile tatile çıkıyorsanız, gulet daha iyi bir seçim olur. Teknelerle açık denize seyahat etmek mümkünken, guletler ise kıyı seyahatleri için idealdir. Ayrıca guletler, teknelere kıyasla daha fazla geniş alan sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu