Erzurum’un en gözde Arazi alıcı bulamıyor!

Erzurum Güncel- Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi, yaklaşık 12 yıl önce faaliyetlerini tamamen durdurarak taşındı. Uzun yıllar sonra yapılan ihaleler ve enkaz kaldırma çalışmalarının ardından ortaya çıkan 57 dönümlük arazi, Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. Ancak şehrin en kıymetli arazisi yapılan 3 ihaleye rağmen ortada kaldı.

Tevhid Furkan NEHRİ-PUSULA 

Milli Savunma Bakanlığı, 1993 yılında Erzurum’da bir sahra hastanesi inşa etti. 4 yıl sahra hastanesi olarak hizmet veren bina, ek yapılar ve büyütme çalışmalarının ardından tamamlanarak, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesine tahsis edildi. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de katıldığı açılış  töreniyle 1997 yılında Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Aziziye Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermeye başladı.

Devasa yapıda, hastanenin yanı sıra Atatürk Üniversitesine bağlı birçok bölüm de zaman içinde eğitimlerini bu binada verdi. Bölgeye hizmet veren adli tıp kurumu başta olmak üzere, Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük sağlık kampusu haline gelen hastane, alınan kararla kademeli olarak boşaltıldı. 2010 yılında Atatürk Üniversitesi kampus içinde bulunan Araştırma Hastanesinin ek binalarının yapılmasıyla taşınmaya başlayan hastane, 2011 yılında faaliyetlerini tamamen durdurdu. Birkaç yıl içince, hastane binasında hizmet veren diğer kurumlarda taşınmasıyla, devasa yapı boş bina yığınına döndü.

57 dönüm arazi oluştu

Hastanenin tamamen atıl hale gelmesinin ardından Atatürk Üniversitesi, araziyi ve binanın sorumluluğunu Tıp Fakültesinden alarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığına tahsis etti. Yapılan tahsisin ardından 7 yıl boyunca, atıl binanın sökümü için ihale süreci yapıldı. Sonunda kamuoyunun baskısıyla hastane binası, ihale ile yıkılarak enkaz kaldırıldı. Yaklaşık 1 yıl süren enkaz kaldırma işlemin ardından bölgede 57 dönümlük devasa bir arazi ortaya çıktı.

8 parsele bölündü

Aziziye Hastanesinin arazisinin ortaya çıkmasının ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, araziyi parseller halinde ayırarak satışa çıkardı. Toplam 8 parsele bölünen arazinin 24 bin 388 metrekarelik alanına 5 kat konut imarlı, 12 bin 500 metrekare alanı ise 5 kat konut ve ticari imarlı olarak ayrıldı.

Arazide, konut ve ticari konutlu imarlı araziler dışında kalan 8 dönümlük alana ise hastane imarı verildi. Yapılaşma dışında kalan arazilere ise yol ve yeşil alan kararı verildi. Aradan geçen yıllarda Özelleştirme İhalesi, söz konusu arsanın satışı için 3 defa ihaleye çıktı. Çıkılan ihalelerde sadece 2 müteahhit 5300 metrekare ve 1300 metrekare olmak üzere iki parça alabildi. Geriye kalan 6 parça ise, verilen tekliflerin beğenilmemesi nedeniyle satılamadı. 

Özel hastane, arazi satışı nedeniyle yapılamadı

Erzurum kamuoyunda birçok kez gündeme gelen özel hastane ihtiyacının karşılanması için yapılan girişimlerde, arazi satışı nedeniyle sonuçlanamadı. İddiaya göre işadamı Erol Bedir’in Erzurum’da özel hastane kurmak için

satışa çıkan araziyi satın almak istedi. Ancak verilen teklifler kurum tarafından reddedilince hastane imarlı arazi satılamadı. Özel Hastane binası için gerekli arsa tahsisi yapılamayınca ihaleye giren şirket, başka alanlar aramaya başladı.

“Şehrin en değerli yeri, toprak yığını kaldı”

Arazinin satış usulünde Özelleştirme İdaresinin ihale usulünün yöntemleri nedeniyle atıl kaldığı iddia edilirken bir işadamı durumu şöyle anlattı; “Aziziye Hastanesinin arazisi şehrin en kıymetli yeri. Orada şehrin imajını güzelleştirecek, istihdama katkı sağlayacak, modern bir dönüşümün başlangıcı olabilecek bir çalışma için gayet uygun. Ancak özelleştirme ihalesi arazi satışı yaparken bir fiyat ortaya koymuyor. İhaleye girecek kişiye ne kadar vereceğini söylüyor. Eğer teklif edilen fiyatı beğeniyorsa veriyor beğenmiyorsa iptal ediyor. Yani ortada bir hazırlık olmuyor. Ne kadara tamam deneceği belli değil. Böyle olunca da kimse girmek istemiyor. Ayrıca çok yüksek meblağlar isteniyor. Bunun için burada öncelikle bir makul bedel olmalı. 8 parçadan sadece 2 parça satılabilmiş. Tabi değerinde satılmalı ama bu değer de belirlenmeli. Böyle giderse orası uzun yıllar daha atıl halde şehrin ortasında koca bir toprak parçası olarak kalmaya devam eder” dedi. 

Millet bahçesi ve otel fikri vardı

Aziziye Hastanesinin yıkılmasının ardından ortaya çıkan arazinin o dönemlerde ne olacağı konuşulurken birçok fikir ortaya atılmıştı. Erzurum Büyükşehir Belediyesinin millet bahçesi yapması,  Palandöken Dağı ile entegre olabilecek büyük bir otel inşaası, sosyal donatı alanları, kapalı spor salonu gibi birçok çalışma fikir aşamasından öteye geçemedi. Özelleştirme İdaresi, araziyi konut imarına ve hastane imarına açtı.

Asayiş sorunu oluşuyor

Yıllardır atıl durumda kalan bölgede sık sık asayiş sorunu yaşanıyor. Sürekli devriye atmak zorunda kalan emniyet güçleri, hemen her gün alanda uyuşturucu kullanan ve alkol alarak bölgede yaşayanları rahatsız edenlerle mücadele ediyor. Özellikle gece saatlerinde asayiş noktasında oldukça problemli olan arazinin çevresinde yaşayanlar bir an önce çalışmaların başlanıp, arazinin atıl durumdan çıkarılmasını istiyor.

Kaynak: GazeteGüncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu