Erzurum’da Kabe kapısının birebir aynısını ahşaptan yaptılar

Erzurum Güncel- Yaklaşık 25 gün çalışan Cihangir ve Yazıcı, bilgisayarda tasarladıkları 120×180 santimetre ebadındaki birebir boyutlarıyla küçültülmüş kapıya ayet ve süslemeleri kıl testere ile keserek yapıştırdı. 

Ayşe Nur ERDOĞDU / PUSULA 

 

Erzurum’un Palandöken ilçesine ait Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde ahşap yakma ve hattın tahtaya oyulmuş şekli olarak bilinen naht sanatıyla ilgili kurslar düzenleyen Canip Cihangir ve Bülent Yazıcı, İslam dünyasının kıblesi Kabe’nin kapısının birebir aynısını yaptı. Yerden yüksekliği 192, eni 190, boyu, 310 santimetre kalınlığı 50 santimetre olan üzerinde ayet ve süslerin bulunduğu kapıyı 120×180 ebadında kavak ahşabından yaptı. Bilgisayarda çeşitli programlarda kapının en ince detayına kadar tasarımını yapan Cihangir ve Yazıcı, ayet ve süslemeleri kıl testere ile tek tek kesti. Yaklaşık 25 gün süreyle çalışan iki arkadaş, Kabe kapısını tamamladı. Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde kapıyı koruyan iki usta, talipli olması halinde verebileceklerini söyledi. 

 

 

Erzurum’da yaklaşık 35 yıldır ahşap yakma ve naht sanatıyla uğraştığını ifade eden Canip Cihangir, naht sanatıyla Kabe kapısının birebir aynısını yaptıklarını söyledi. Cihangir, halk eğitim destekli kurslar verdiklerini de kaydetti. 

 

 

Naht’ın Selçuklu döneminin el sanatlarından biri olduğunu belirten Bülent Yazıcı, “Kabe bizim kutsal bir mekan. Müslümanların kıblesi Kabe’yle ilgili farklı çalışmalarımız oldu. Bir yerde Kabe kapısının fotoğrafını gördük. Bunu naht sanatıyla yapmak istedik. Cihan Cihangir hocamla birlikte çalışmaya başladık. Kabe kapısının orijinal boyutlarıyla küçültülmüş halini 120×180 santimetre ebatlarında kavak ahşabından yaptık. Bilgisayarda tasarımını yaptığımız ayet ve süsleme desenlerini kıl testereyle hazırladık. Tek tek kestiğimiz harf ve desenleri yapıştırmak zor bir aşamaydı. Yaklaşık 25 günde Kabe’nin kapısını tamamladık” diye konuştu. 

 

Kaynak: GazeteGüncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu