Erzurum 2022 Sektörel en’leri açıklandı

TİM 2022 Yılı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan 2022 Aralık ayında 15, 2022 yılı bütününde ise 19 sektör ihracat kaydetti. 2021’e göre 11 sektörün ihracatı artarken 6 sektörde düşüş görüldü.


EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPAN SEKTÖRLER


Bu yılın Ocak – Kasım döneminde en çok değerde ihracat gerçekleştiren 6 sektör kimyevi maddeler ve mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Makine ve Aksamları ile Çelik sektörleri oldu.


SEKTÖRLERİN İHRACAT PAYI


Erzurum’da 11 ayda en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren sektörlerin il toplam ihracat değerindeki payı Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 56,61, Demir ve Demir Dışı Metallerde yüzde 7,91, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünlerinde yüzde 6,55, Hububat sektöründe yüzde 5,17, Çelik sektöründe yüzde 4.1, Makine ve Aksamları grubunda yüzde 4,3 olarak hesaplandı.


ARTIŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER VE ORANLARI


2021 yılına göre en yüksek ihracat değeri artışı Diğer sanayi ürünleri grubunda görüldü. Yüzde 75555 oranında artışın görüldüğü bu sektörü yüzde 258,3’lük artışla Çelik, yüzde 162,4’lük artış ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, yüzde 104.5’lik artış oranıyla Deri, yüzde 90.8 ile iklimlendirme, yüzde 52,9 ile mobilya, yüzde 48.3’lük artışla madencilik,  yüzde 46.6 ile tekstil, yüzde 45.5 ile demir, yüzde 17,8 ile hazır giyim, yüzde 16,2 ile makine ve yüzde 9.5 ile madencilik sektörü takip etti.


6 SEKTÖR İHRACATINDA DÜŞÜŞ


2022 yılında bir önceki yıla göre 6 sektör ihracat değerinde düşüş görüldü. Düşüş oranları Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 65,4, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünlerinde yüzde 65,6, Otomotivde yüzde 82,4, Halıcılık Sektöründe yüzde 23,8, Elektrik ve elektronik sektöründe yüzde 88,6, su ürünlerinde yüzde 24,9 olarak kaydedildi.


ARALIK AYI ERZURUM SEKTÖREL PERFORMANS


TİM verilerine göre Kasım ayında kimya sektörü 730.8, Çimento Sektörü 124,2, Demircilik Sektörü 197,6, Çelik Sektörü 8,5, İklimlendirme Sanayisi 37,1, Mobilya Sektörü 51,3, Hububat Sektörü 490,6, Dericilik Sektörü 5,1, Makine Sektörü 10,7, Otomotiv Sektörü 11,8, Elektrik Sektörü 105,2, su ürünleri 164, hazırgiyim 13,4, madencilik sektörü 39,2, halı sektörü 0,2 bin dolarlık ihracat yaptı.


2022 YILI


2022 yılı bütününde Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 15,1 milyon, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 1,3 milyon, Otomotiv Endüstrisi 697,7 bin, Makine ve Aksamları 1,1 milyon, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 1.6 milyon, Demir ve Demir Dışı Metaller 2,2 milyon, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller 654,6 bin, Elektrik ve Elektronik 525,5 bin, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 481,3 bin,  İklimlendirme Sanayii 670,7 bin, Çelik 1,0 milyon, Tekstil ve Hammaddeleri 115,2 bin,  Deri ve Deri Mamulleri 375,1 bin, Hazırgiyim ve Konfeksiyon 272,4 bin, Madencilik Ürünleri 105,4, Halıcılık sektörü 11,8, meyve ve sebze 21,4 bin dolarlık ihracat yaptı


TÜRKİYE 2022 YILINDA 254 MİLYAR DOLARLA İHRACATTA REKOR TAZELEDİ


Türkiye’nin 2022 yılı ihracat verileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıyla İstanbul’da açıklandı. Rekor tazeleyen ihracat geçen yıl 254,2 milyar dolara yükseldi.


Sektörler özelinde kimyevi maddeler ve mamulleri 33,5 milyar dolarla 2022’nin ihracat şampiyonu oldu. Otomotiv endüstrisi 31 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon ise 21,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.


GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ


TİM Başkanı Mustafa Gültepe:  Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatında yapılan indirim için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Rekabet gücümüzü koruyabilmemiz için bir bu kadar daha indirim bekliyoruz.


Küresel pazarlardaki yavaşlama ve paritenin olumsuz etkisine rağmen Türkiye ihracatta bir kez daha rekor tazeledi. Türkiye’nin 2022 yılı ihracatı 2021’e göre yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara yükseldi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 2022 yılı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı toplantıyla İstanbul’da açıkladı.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe toplantıda yaptığı konuşmada dünyada Türk ürünü ile tanışmayan tek bir ülke bırakmadıklarını söyledi. Gültepe, şöyle devam etti:


İHRACATTA İLK ÜÇ ÜLKE ALMANYA, ABD VE IRAK


“Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya en çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke oldu. En fazla ihracat artışı sağladığımız ülkeler Rusya, Irak, ABD, Almanya ve Romanya olarak sıralandı. 162 ülkeye ihracatımızı arttırırken, 108 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 52’ye çıkardık. 16 sektörümüz ihracat rekoruna imza atarken, 23 sektörümüzün ihracatı 1 milyar dolar sınırını aştı. 21 bin 501 firmamızı ihracat ailemize kattık. Bu firmalarımızla tam 3 milyar 700 milyon dolarlık ihracata imza attık.”


KİLOGRAM BİRİM FİYATI 1,44 DOLARA YÜKSELDİ


Mustafa Gültepe, TİM ve ihracatçı birliklerinin geçen yıl  43 ülkede 72 ticaret heyeti düzenlediklerini, 38 alım heyetini Türkiye’de ağırladıklarını bildirdi. Ticaret ve alım heyetlerinde toplam 26 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiklerini anlatan Gültepe, “Farklı sektörlerde yurt içinde ve yurt dışında toplam 184 fuara katıldık. Birim ihracat değerimizi yüzde 14,7 artışla 1,44 dolara çıkardık” dedi.


TÜRKİYE’Yİ İHRACATTA İLK 10 ÜLKE ARASINA ÇIKARMA VİZYONU İLE ÇALIŞIYORUZ


Küresel pazarlardaki değişim ve dönüşüm doğrultusunda TİM’in vizyon ve misyonunu güncellediklerini hatırlatan Gültepe, Türkiye’yi en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonuyla çalıştıklarını bildirdi. Gültepe, “Ülkemizin üretim potansiyelini dünyaya tanıtmak için yurt dışı faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz. Bu yıl 60 ülkede 100 ticaret heyeti, 120 ülkeden 45 alım heyeti gerçekleştireceğiz. İhracatçı birliklerimizle 55 ülkede toplam 250 fuara katılacağız” diye konuştu.


EXIMBANK VE MERKEZ BANKASI İHRACATÇIYA DAHA ÇOK FİNANSMAN DESTEĞİ VERMELİ


Mustafa Gültepe, ihracat ailesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminden beklentilerini de şöyle sıraladı:“Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatında yapılan indirimler yeni yıla başlarken hepimiz için büyük moral oldu. İhracat ailemiz adına size şükranlarımızı sunuyorum. Ancak rekabet gücümüzü koruyabilmemiz için zatıalinizden bir bu kadar daha indirim bekliyoruz. İhracatta büyük hedeflerimizi gerçekleştirebilmemiz için üretim kapasitemizi artırmak, teknolojik alt yapımızı yenilemek durumundayız. Dolayısıyla Eximbank ve Merkez Bankası’nın bu süreçte uzun vadeli finansman kredileriyle ihracatçılarımıza daha çok katkı vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyle ilgili bütün yatırımların bölge ayrımı gözetilmeksizin destek kapsamına alınmasını bekliyoruz. Şirketlerimizin sermaye yapılarının korunabilmesi için enflasyon muhasebesi uygulamasının 2022’yi kapsayacak şekilde öne çekilmesini istirham ediyoruz.”


BAKAN MUŞ TESPİTLERİNİ PAYLAŞTI


Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dünya ticaretinde belirsizliğin ve durgunluk beklentilerinin hüküm sürdüğü bir dönemde ihracatta üst üste rekor kırdıklarını belirterek, “Övünçle dile getirmek istiyorum ki Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken tarihimize yaraşır bir başarı hikayesi de ihracatımızdan gelmiştir.” dedi.


Bakan Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen ve 2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılına, her alanda rekorlar kırarak girdiklerini söyledi.


 İhracatta üst üste kırılan rekorların dünya ticaretinde belirsizliğin ve durgunluk beklentilerinin hüküm sürdüğü bir dönemde yakalandığını belirten Muş, ülke olarak hedefleri aşmanın, rekorlara her geçen gün bir yenisini eklemenin haklı gururunu yaşadıklarını bildirdi.


TEDARİK ZİNCİRİ


Muş, Kovid-19 döneminden bu yana önce tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ve sonrasındaki yüksek küresel enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlara değindi.


 


Diğer küresel jeopolitik riskler neticesinde dünya ekonomisinde bir yavaşlama görüldüğünü aktaran Muş, 2013-2019 döneminde yıllık ortalama yüzde 3,4 büyüyen küresel ekonominin, OECD’ye göre 2022’de yüzde 3,1, 2023’te yüzde 2,2 büyümesinin beklendiğini kaydetti.


 OECD’nin küresel ekonomiye paralel olarak küresel ticaretin de yavaşlayacağını öngördüğünü belirten Muş, “Ayrıca, rekor seviyeye ulaşan küresel borçluluk oranları da dikkat çekmektedir. Avro Bölgesi kamu borç stoku yüzde 95 oranlarına ulaşmış durumdadır. Burada, söz konusu oranın ülkemiz için yüzde 34,8 olduğunu belirtmek isterim.” diye konuştu.


“PARİTEYE RAĞMEN BÜYÜK İHRACAT BAŞARISI YAKALANDI”


 Mehmet Muş, dünyadaki bu zorlu koşullar altında Türkiye’nin, geçen yıl yakaladığı ivmeyi devam ettirdiğini ve büyümede lider ülkeler arasına adını yazdırdığını aktararak, ülkenin 2022 için öngörülen yüzde 5’lik oranla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok ötesinde bir büyüme performansı ortaya koyduğunu söyledi.


 Avrupa’dakinin yarısı seviyesindeki kamu borç stokunun ve rekorlar kıran ihracatın Türkiye ekonomisinin sağlam temellere dayandığının göstergesi olduğunu vurgulayan Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Övünçle dile getirmek istiyorum ki Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken tarihimize yaraşır bir başarı hikayesi de ihracatımızdan gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın biraz sonra açıklayacağı ihracat rakamlarının gelecek dönemdeki başarılarımız için önemli bir gösterge olacağına inanıyorum. Tabii burada unutulmaması gereken husus da bu ihracat başarısı aleyhimize olan parite etkisine rağmen elde edilmiştir. Paritenin etkisi ihracatımızda aşağı yönlü olarak aralıkta yaklaşık 700 milyon dolar, yıllık düzeyde ise 14 milyar dolar olmuştur. Yani, parite etkisine rağmen büyük bir ihracat başarısı yakalanmıştır.”


“İTHALATTAKİ ARTIŞ”


 Ticaret Bakanı Muş, ithalat tarafında küresel ekonomideki gelişmelerin yansımalarını gördüklerini, emtia fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığını belirterek, enerji fiyatlarındaki yükselişe değindi.


 Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın ithalat faturasına ve dış ticaret dengesine olumsuz yansımayı sürdürdüğünü aktaran Muş, “Burada altını çizerek bir kez daha ifade etmek istiyorum ki ithalattaki artış büyük oranda küresel enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de ithalatımızdaki artışta etkili olmaktadır.” şeklinde konuştu.


Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı sürdürülebilir kılmak, Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı pay artışını istikrarlı hale getirmek ve ihracatçıların dünya pazarlarında hak ettikleri yeri sağlamlaştırmak için çalışmaya devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Bu kapsamda, firmalarımızın ihtiyaçlarını ve küresel trendleri yakından izleyerek mevcut desteklerimizi iyileştiriyor ve yeni destek mekanizmalarımızı devreye alıyoruz. Yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek sektörlerdeki firmalarımızı destekleyip bilişim hizmetleri ihracatının tabana yayılmasına yönelik mekanizmalar geliştiriyoruz. Nisan ayında hizmet ticareti ve ağustosta mal ticaretine ilişkin olarak yürürlüğe giren başta e-ihracat olmak üzere yeni destek paketlerinin ihracatımızdaki olumlu yansımalarını 2023’te görmeye başlayacağız. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında açıkladığımız ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla inşallah ihracatımızda yeni rotalar çizmeye, rekorlar kırmaya ve tarih yazmaya devam edeceğiz.”


 


 


 


Kaynak: ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu