Dünyanın En Büyük Aynalı Binası: Maraya Konser Salonu

Dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkeler, gerçekten de hayli ilginç yapılara ev sahipliği yapıyor. Ancak dünya üzerinde, böyle yapıları inşa etmenin son derece zor olduğu coğrafyalar da var. Buna karşın gelişen teknoloji, geçmişteki pek çok imkansızlığı ortadan kaldırmak konusunda oldukça başarılı! Modern zamanlar, yaşam şartlarının zorlu olduğu coğrafyalarda dahi hayli ilginç yapılar ortaya çıkarabilmemize olanak tanıyor. Elbette bu gibi durumlarda ortaya çıkarılan yapılar, inşa edildikleri coğrafyaların dayattığı güçlükleri göz önünde bulundurularak inşa ediliyor. Bunlardan bazıları ise neredeyse bulundukları coğrafyaların doğal bir parçası gibi görünüyor. İşte 2019’da Suudi Arabistan’da inşa edilen Maraya Konser Salonu da bu yapılardan!

Suudi Arabistan’daki bir çöle inşa edilen bina, dünyanın en büyük aynalı binası olma özelliği taşıyor. İleri teknoloji ürünü olan binanın dış yüzeyi bütünüyle aynalı panellerle kaplı! 9.740 ayna paneli ile kaplı olan yapı günün belirli saatlerinde, üzerinde yer aldığı çölün bir parçası haline geliyor, adeta görünmez oluyor! İşte dünyanın en büyük aynalı binası, Maraya Konser Salonu hakkında bilmeniz gerekenler.

Kökenleri kadim zamanlara kadar uzanan Suudi Arabistan’ın El Ula şehrinde, farklı medeniyetlerden günümüze ulaşan çeşitli tarihi ve kültürel eserler bulunuyor

Elbette, bölge Suudi Arabistan coğrafyasının genel özelliklerine de sahip. Uçsuz bucaksız çöllere ev sahipliği yapıyor. Ancak bu zorlu coğrafya ve iklim koşulları, El Ula şehrine modern zamanların en ilginç binalarından birinin inşa edilmesine engel olmadı.

2019 yılında, Medine bölgesindeki El Ula şehrine oldukça ilginç bir bina inşa edildi

İtalyan tasarım firması Giò Forma Studio ile Black Engineering isimli şirket ortaklığında geliştirilen projede, ıssız bir çölün ortasında modern bir konser salonu ortaya çıkarmak hedefleniyordu. 

Tasarım, mimari ve inşaat alanlarında uluslararası düzeyde tanınan iki şirket, bu zorlu projenin üstesinden gelmeyi başardı. İşte Maraya Konser Salonu, bu şekilde ortaya çıktı.

Maraya Konser Salonu projesi, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı

Binanın inşaatı ise yalnızca 76 gün sürdü

maraya konser salonu

Konser salonunun dış yüzeyi, 9.740 aynalı panelden oluşuyor

Sanatın ve teknolojinin kusursuz şekilde bir araya geldiği Maraya Konser Salonu, adını da bu aynalardan alıyor. Maraya, Arapça “ayna” ve “yansıtmak” gibi anlamlara geliyor.

Maraya Konser Salonu, dünyanın en büyük aynalı binası unvanını elinde bulunduruyor

maraya konser salonu

Yani temelde konserler başta olmak üzere farklı sanat etkinliklerinin gerçekleştirilmesi için inşa edilen bina, başlı başına bir sanat eseri! Elbette ıssız ve kavurucu bir çölün ortasına, bütünüyle aynalı panellerle kaplanmış bir bina inşa etmek, belirli oranda bazı zorunlulukların sonucu.

Konser salonu, “arazi mimarisinin” dünya üzerindeki en başarılı örneklerinden biri olarak gösteriliyor

maraya konser salonu

Bu bina elbette inşa edildiği coğrafyanın özellikleri dikkate alınarak tasarlandı. Aynalar, yalnızca bölgenin muhteşem manzarasını yansıtma işlevi görmüyor. Aynı zamanda kavurucu çöl güneşini uzak tutmak gibi bir görevi de var! Bununla birlikte binanın dış yüzeyini bütünüyle kaplayan bu aynalar, başta Güneş ışınları olmak üzere kum fırtınalarına ve çöl ikliminin diğer zorluklarına karşı özel olarak üretildi. Maraya Konser Salonu gerçekten de bir mühendislik harikasından çok daha fazlası!

Binanın mimarı Florian Boje, bölgeyi ilk ziyaret ettiğinde coğrafyanın doğal ve kültürel yapısından çok etkilenmiş. Doğal yapıyı bozmamak için de “görünür” hiçbir şey inşa edilmemesi gerektiğini düşünmüş

maraya konser salonu

Boje, illa bir şeyler inşa edilecekse “sessiz ve görünmez olmalı,” şeklinde düşündüğünü söylüyor. Mimarın bu düşüncesi ise Maraya Konser Salonu’nun başlı başına bir sanat eseri haline dönüşmesinin altında yatan en temel sebep.

Konser salonu tıpkı mimarının ifade ettiği gibi, sessiz ve görünmez!

maraya konser salonu

Öyle ki günün belirli saatlerinde binayı fark etmek hiç de kolay değil. Çünkü muhteşem çöl manzarasını bütün görkemiyle yansıtan yapı, bu dönemlerde adeta coğrafyanın doğal bir unsuru, uçsuz bucaksız çölün sıradan bir parçası gibi görünüyor…

500 kişilik Maraya Konser Salonu, günümüzde önemli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor

maraya konser salonu

Bu sıra dışı yapıda, Andy Warhol sergilerinden Alicia Keys, Andrea Bocelli, Enrique Iglesias ve John Legend gibi sanatçıların konserlerine kadar pek çok sanat etkinliği, dünyanın dört bir yanından gelen sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. 

Ayrıca bina, Suudi Arabistan’daki en önemli turistik cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Her yıl çok sayıda ziyaretçi, sırf bu inanılmaz eseri daha yakından görebilmek için bölgeyi ziyaret ediyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu