Dönence dizisindeki Gülce karakteri dikkat çekti: Gülce kim, hastalığı (Asperger Sendromu) nedir?

Dönence dizisindeki Gülce karakteri dikkat çekti: Gülce kim, hastalığı (Asperger Sendromu) nedir?

Dönence dizisinde dikkat çeken karakterlerden biri de Gülce oldu. Dizide Gülce karakterini Ülkü Hilal Çiftçi canlandırıyor. Peki, Dönence dizisinin öne çıkan isimlerinden Gülce kim, hastalığı ne?

Usta oyuncuların yanı sıra genç yetenekleri de kadrosunda barından Dönence’de Ülkü Hilal Çiftçi Asperger sendromlu Gülce karakterine hayat veriyor. 

GÜLCE KARAKTERİ HAKKINDA

Gülce (17) özel gereksinimli bir bireydir. Özel durumu nedeniyle gürültü, yüksek ses, kaotik ortamlar, dokunulmakta ısrar edilmesi, mevcut ve alışkın olduğu düzenin değişmesi gibi birçok durumdan ajite olmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen üstün zekaya, resim ve ezber konusunda müthiş yeteneğe sahiptir.

ASPERGER SENDROMU NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Asperger Sendromu (AS) sosyal etkileşim, iletişim sorunları ve stereotipik davranışlarla karakterize olan, otizmden farklı olarak dil ve bilişsel gelişimde gecikme görülmeyen bir bozukluktur. Genellikle çocukluk döneminde tanı konulmakla birlikte bazı vakalar erişkinlik döneminde tanı alabilmektedir. 

ASPERGER SENDROMU BELİRTİLERİ Sosyal farkındalık eksikliği Sosyalleşmede/arkadaş edinmede ilgi eksikliği Arkadaşlıklar kurma ve sürdürmede zorluk Başkalarının düşüncelerini ve duygularını anlayamamak (empati kuramamak) Göz temasından kaçınmak veya çok dikkatlice bakmak Yüz ifadeleri ve mimik kullanma eksikliği ya da abartılı mimiklerin kullanılması Vücut dilini anlayamama Kişilerarası sınırlara uymama; mahremiyet algısının gelişmemesi Seslere, dokunmaya, kokulara, tatlara veya görsel uyaranlara aşırı hassasiyet Ritüellere veya rutine aşırı bağlılık El çırpma ya da kol sallama gibi tekrarlanan motor davranışlar Sakarlık veya koordine olmayan motor hareketler Dinozorlar veya elektrikli süpürge gibi sadece birkaç konuya gösterilen takıntılı ilgi İroni ya da alay gibi ince bir dil kullanımını anlamada güçlük çekmek Ses tonunu ayarlamada zorlanma (örneğin; yüksek sesle veya çok hızlı konuşurken aniden alçak sesle veya yavaş konuşma gibi) Düzensiz konuşma veya konuşmayı kendi ilgi alanına yönlendirme; diğer tarafın konuştuğu konuya odaklanamama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu