Cadılar Bayramı Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’nda insanlar bal kabaklarını oyup dekorasyonlar yapıyorlar ve korkunç kostümler giyiyorlar. Çocuklar ise korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp harçlık veya şeker topluyorlar. Peki Cadılar Bayramı nedir ve hangi geleneklere göre kutlanıyor? Sizler için Cadılar Bayramı nedir, Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı ve Cadılar Bayramı bal kabağı neden kullanılır gibi merak edilen soruların yanıtlarını bu listede derledik. Öncelikle Cadılar Bayramı nedir sorusunu yanıtlayalım.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Cadılar Bayramı Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 22 İlginç Gerçek”

Cadılar Bayramı nedir?

Cadılar Bayramı nedir

Cadılar Bayramı genellikle Kuzey Amerika ve Britanya’da kutlansa da günümüzde bazı Avrupa ülkelerinde, Avustralya’da, Japonya ve Filipinler gibi ülkelerde de kutlanıyor. Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’nda insanlar evlerini bu bayrama özel dekore ediyorlar, bal kabaklarını oyuyorlar ve korkunç elbiseler giyiyorlar. Çocuklar ise kapı kapı dolaşıp “şeker mi, şaka mı?” diye soruyorlar. Ev sahibi isteğe göre çocuklara şeker veya harçlık veriyor. Cadılar Bayramı’nda ayrıca maskeli balolar, korku film seansları ve perili evlere geziler düzenleniyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İğneli Keklerden Cadı Katliamına: Victoria Dönemi Cadılar Bayramı Gelenekleri”

Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Cadılar Bayramı’nın kökeni antik Britanya’da pagan Keltleri tarafından kutlanan Samhain Festivali’ne dayanıyor. Keltler için 1 Kasım yazın bitişi ve kışın başlangıcı anlamına geliyordu. Bu tarih geldiğinde çiftçiler ile toprak sahipleri arasındaki arazi kira sözleşmesi yeniden yapılıyordu. Aynı zamanda Keltler, yaz sonunda evlilikler yapıyor ve ölülerini kutsuyorlardı. Keltler bu özel günde ölmüş olan kişilerin ruhlarının ölmeden önce yaşadıkları evleri ziyaret ettiklerine inanıyorlardı. Yüksek tepelerde kötü ruhları uzak tutmak amacıyla kocaman ateşler yakıyorlardı. O tarihte Keltler, ortalıkta kötü ruhların dolaştıklarına inandıkları için onlara tanınmamak amacıyla kostümler giyip maskeler takıyorlardı. Bu gelenekler Samhain’in iblisler, periler, goblinler ve cadılar ile özdeşleşmesine neden oldu. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettikten sonra, kendi hasat festivalleri Pomona ile ölüm festivalleri Feralia’yı Samhain ile birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa IV. Boniface, Samhain Festivali’nin yerini alması amacıyla 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü’nü 1 Kasım tarihine taşıma kararı aldı. Böylece, 1 Kasım tarihinin, yani Azizler Günü’nün arifesi olan 31 Ekim kutsal bir gün olarak kabul gördü. Böylece Batılı dillerde “Halloween (Cadılar Bayramı)” adı ortaya çıktı. Orta Çağ’ın sonlarında bu kutlamalar Hristiyan bayramı ile kaynaşmaya başladı. Ancak Avrupa’daki Reform hareketleri sırasında pek çok Hristiyan bu bayramı kutlamayı bıraktı. Buna rağmen kutlamalar Britanya’da devam etti.

Amerika’ya yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı da dahil olmak üzere pek çok bayram yasaktı. 19. yüzyılda Britanya’dan Amerika’ya göç edenler, kostümlerini ve maskelerini beraberlerinde getirdiler ve kutlamalara devam ettiler. İlerleyen zaman içinde Cadılar Bayramı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en popüler bayramlardan biri haline geldi.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Samhain ve Cadılar Bayramı Nedir? İkisi Arasındaki Farklar Nelerdir?”

Cadılar Bayramı’nda neden bal kabağı kullanılıyor?

Cadılar Bayramı nedir

Cadılar Bayramı’nda bal kabağı oyma geleneği 1000 yıl öncesine dayanıyor. O dönemde Keltler bal kabağı yerine turpları oyuyorlardı. 1 Kasım tarihinde Keltler, etrafta kötü ve istenmeyen ruhların dolaştığına inanıyorlardı ve onları uzak tutmak için turpları yüz şeklinde oyuyorlardı. Bal kabağı ise Cadılar Bayramı’na son zamanlarda eklenmiş olan bir semboldür. Amerika’ya yeni yerleşen İrlandalılar, bal kabağını şekillendirmenin diğer sebzelere göre daha kolay olduğunu fark edince, turp yerine bal kabağı kullanmaya başladılar. Böylece, bal kabağı Cadılar Bayramı’nın en önemli sembollerinden biri oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu