Buzul mumya Ötzi’nin günümüz Türkiye’sinde yaşadığı açıklandı – Son Dakika Dünya Haberleri

Ünlü buzul mumyasının İtalyan Alplerinde keşfedilmesinden onlarca yıl sonra, bilim insanları antik avcının daha iyi bir resmini çizmek için DNA’sına geri döndüler.

Cell Genomics dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Ötzi’nin çoğunlukla günümüz Türkiye’sindeki çiftçilerin soyundan geldiği, kafasının daha kel ve cildinin ilk başta düşünülenden daha koyu olduğu belirlendi.

5 BİN YIL ÖNCE YAŞAYAN ÖTZİ YÜRÜYÜŞÇÜLER TARAFINDAN BULUNDU

Günümüzden 5,000 yıl önce yaşamış olan Ötzi, sırtına isabet eden bir okla öldürüldükten sonra buzun içinde donmuştur.

M.Ö. 3400 ve 3100 yılları arasında yaşayan Ötzi’nin 1991’e Ötztal Alplerinde doğal şartlar altında korunduğu biliniyordu.

Bu tarihte yürüyüşçüler tarafından bakır balta, uzun yay ve ayı postundan şapka da dahil olmak üzere bazı giysi ve teçhizatıyla birlikte bulundu.

O tarihten bu yana pek çok araştırmacı, İtalya’nın Bolzano kentindeki Güney Tirol Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mumya hakkında daha fazla şey ortaya çıkarmak için çalışmalarına devam etmektedir.

Buzul mumya Ötzi'nin günümüz Türkiye'sinde yaşadığı açıklandı - 1

Mumyanın kalça kemiğinden elde edilen DNA’yı kullandıkları belirtildi.

Almanya’nın Saarland Üniversitesi’nden Andreas Keller, güncellenen genomun bu mumyanın geçmişi hakkında daha derin bilgiler sağladığını söyledi.

Yeni genoma göre, Ötzi’nin 45 yaşlarında öldüğündeki görünümü, mumyanın bugünkü görünümüne çok benzediği aktarıldı.

İtalya’daki Eurac Research’te Mumya Çalışmaları Enstitüsü başkanı olan çalışmanın yazarı Albert Zink, Ötzi’nin koyu tenli olduğunu ve üzerinde fazla kıl bulunmadığını söyledi.

Bilim insanları daha önce buz adamın hayattayken daha açık tenli ve daha kıllı olduğunu, ancak mumyalanmış cesedinin zaman içinde değiştiğini düşünüyordu.

Araştırmacılar, genomunun ayrıca obezite ve diyabet olasılığının arttığını gösterdiğini bildirdi.

Öte yandan Zink, atalarının Alpler’de izole bir nüfus arasında yaşadığını söyledi.

Ötzi’nin soyunun %92’si sadece Anadolulu çiftçilerden geldiği ve diğer gruplardan çok fazla karışımın olmadığı kaydedildi.


…’yi sosyal medyadan takip edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu