Behçet Hastalığı Nedir, Behçet Hastalığının Belirt…

İltihaplı romatizma hastalıklarından biri olan Behçet hastalığı hakkında; Behçet hastalığı nedir? Behçet hastalığı belirtileri, Behçet hastalığı tedavisi gibi en çok merak edilenleri sizler için araştırdık.

Behçet hastalığı nedir? Behçet hastalığı belirtileri, Behçet hastalığı tedavisi nasıl olur? Son dönemlerde en çok aratılan başlıklardan biri. Peki nedir bu Behçet hastalığı? 

BEHÇET HASTALIĞI NEDİR?

Behçet hastalığı, erkeklerde daha sık görülen iltihaplı romatizma hastalıklarından biri. Yaygın olarak ağızda ve cinsel bölgede yaralar, deri, göz, eklem, damar ve sinir sıkışmasıyla meydana gelmektedir. Bu hastalık sanıldığı gibi bulaşıcı değildir. Ancak tedavi edilmediği durumlarda göz, kalp ve beyin damarlarında tıkanmalara neden olmaktadır. 

BEHÇET HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Kadınlara oranla erkeklerde görülme oranının daha yüksek olduğu Behçet hastalığının belli başlı belirtilerini şöyle sıraladık;

-Ağızda oluşan, küçük oyuk yaralar hastaların yaralar. Bu yaralara aft da denir.

-Genital bölge yaraları erkeklerde peniste ve testis torbasında görülürken, kadınlarda ağızda çıkan yaralara benzer.

-Ergenlik döneminden sonra ortaya çıkan sivilce benzeri izlerdir. Ergenlik öncesine ise deriden kabarık, şiş, kızarık, ağrılı, sert, kırmızı renkli, uç vermeyen ve bacakların üstlerinde görülen izlerdir.

-Gözlerde ağrılı, kızarık ve ışığa hassasiyet gibi belirtileri vardır. Gözler hem arkadan hem de ön taraftan zarar görür bu nedenle görme kaybına kadar yaşanan bir durum ortaya çıkabilir.

-El, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemleri iltihaplanır.

-Nörolojik tutulum sara nöbeti ve baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, inme, kişilik değişikliği gibi durumlar oluştuğunda doktora başvurulmalıdır. Behçet hastalığının tehlikeli tutulum şeklidir.

-Damar tutulumu ile bacakların üst kısmındaki toplardamarlar şişer ve iltihaba bağlı pıhtı meydana gelir.

-Mide de ise ülsere neden olur.

BEHÇET HASTALIĞI TEDAVİSİ

-Behçet hastalığı yani iltihaplı romatizma hastalığının tedavisi, kişinin belirtilerine göre değişiklik göstermektedir. Bu hastalığın tedavi yöntemlerinin arasında kişinin yaşam koşulların da değişiklik yapması yer alacağı gibi uzun süreli ilaç kullanımı da tedavileri arasında yer alır. 

-Ciltte meydana gelen Behçet hastalığında, hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak ağız içinde görülmeye başlanan behçet hastalığı daha sonra vücudun farklı yerlerine yayılabilmektedir. 

-Bu durumda kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Tekrarlayan ağız içi aftlarında genellikle kortizonlu spreyler veya solüsyonlar verilebilir. 

-Yine genital bölgede meydana gelen ülserler de aftlarla oldukça benzerlik göstermektedir. Genital bölge için de kortizon içerikli solüsyon veya kremler Behçet hastalığı tedaisinde kullanılır. Vücutta çıkan yaralar içinse çeşitli ağrı kesicilerle tedavi uygulanır. 

-Behçet hastalığı oldukça önemli bir rahatsızlık. Bu nedenle erken teşhis edilmeli ve tedavisine başlanmalı hastalığın önüne geçilmelidir. 

-Behçet hastalığının düzenli olarak tedavi edilmemesi veya tedavinin aksatılması gibi durumlarda körlüğe neden olduğu gözlemlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu