2023 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

İsveçli kimyager ve mühendis Alfred Nobel vasiyetinde, tüm servetinin insanlığa hizmet eden kişileri ödüllendirmek için kullanılmasını istemişti. İşte bugün dünyanın en prestijli ödülleri arasında kabul edilen ve ilk kez 1901 yılında dağıtılan Nobel Ödülleri, bu vasiyetin ardından ortaya çıkmıştı. Her yıl fizik, kimya, tıp, ekonomi, edebiyat ve barış alanlarında verilen ödüller, kazananlarına büyük bir prestij sağlıyor. İlgili alanlarda dikkat çeken ve çığır açıcı çalışmalara imza atan kişilere verilen Nobel Ödülleri, tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip ediliyor. İşte bu prestijli ödüller bu yıl da sahiplerini buldu. Gelin, 2023 Nobel Ödülleri hangi sebeplerle, kimlere verildi birlikte bakalım.

İlginizi çekebilir:

Dünyanın En Prestijli Ödüllerinden Biri Olan Nobel Ödülünün Kısa Tarihi

İsveçli kimyager ve mühendis Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine dağıtılmaya başlayan Nobel Ödülleri, dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösteriliyor

Alfred Nobel

Ödüller her yıl fizik, kimya, tıp, ekonomi, edebiyat ve barış alanlarında veriliyor

Ödül alan kişiler İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesinin kararıyla belirleniyor

Kazananlar benzersiz bir Nobel diploması ve madalyasının yanı sıra 11 milyon İsveç kronunun da sahibi oluyor

Ancak Nobel Ödüllerinin kazananlarına sağladığı en önemli şey prestij

nobel ödülleri

İşte bu önemli ödüller bu yıl da sahiplerini buldu. Kazananlar, geride bıraktığımız hafta içerisinde İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde düzenlenen basın toplantıları ile duyuruldu. Gelin, 2023 yılında Nobel Ödülleri’ni kimler kazandı birlikte bakalım.

Nobel Fizik Ödülü Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L’Huillier isimli bilim insanlarına verildi

nobel ödülleri

Bu üç bilim insanı, “maddedeki elektron dinamiklerinin incelenmesi için zamanın en küçük birimi, yani saniyenin bir kentilyonda biri olan attosaniye ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler keşfetmelerinden” ötürü Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi oldu.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde düzenlenen basın toplantısında Agostini, Krausz ve L’Huillier’in, elektronların hareket ettiği veya enerji değiştirdiği süreçleri ölçmek için kullanılabilecek kısa ışık darbeleri yaratmanın bir yolunu keşfettikleri açıklandı.

2023 Nobel Tıp Ödülü “COVID-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleosid baz modifikasyonlarına ilişkin keşiflerinden dolayı” Katalin Karikó ve Drew Weissman’a verildi

nobel ödülleri

Karolinska Enstitüsünden yapılan açıklamada Macar Katalin Karikó ve Amerikalı Drew Weissman’ın Nobel Tıp Ödülü’nün 2023 yılındaki sahipleri olduğu belirtildi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi geçtiğimiz hafta içince Nobel Kimya Ödülü’nün Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov isimli bilim insanlarına verildiğini açıkladı

nobel ödülleri

Fransız bilim insanı Moungi G. Bawendi, Rus Alexei I. Ekimov ve Amerikalı Louis E. Brus “kuantum noktalarının keşfi ve sentezi” alanındaki çalışmalarıyla bu prestijli ödülün sahibi oldu.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü, Norveçli yazar Jon Fosse’ye verildi

nobel ödülleri

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, dünya çapında tanınan yazarın “söylenemeyenleri dile getiren yenilikçi oyunları ve nesirleri” sebebiyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Romanları, kısa öyküleri, şiirleri, çocuk kitapları, denemeleri ve oyunları onlarca farklı dile çevrilen yazar, son dönemde oyunları en çok sahnelenen edebiyatçılardan biri olarak da dikkat çekiyor.

2023 Nobel Barış ve Ekonomi Ödülleri’ni kazananlar ise henüz belli olmadı

nobel ödülleri

Özellikle Nobel Barış Ödülü’nün hangi isme verileceği büyü bir merak konusu. Ödülün önümüzdeki günlerde sahibini bulacağı ifade ediliyor. Bununla birlikte Nobel Komitesi tarafından paylaşılan bilgiye göre bu yıl barış ödülüne aday gösterilen 351 kişi bulunuyor.

İktisat ve ekonomi alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren bilim insanlarına verilen Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan ismin ise 9 Ekim’de açıklanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu