2022 Enflasyon Oranları Sosyal Medyanın Gündeminde

Enflasyon, uzun bir süredir Türkiye ekonomisinin en önemli gündem maddesi. Son dönemdeki yüksek enflasyonun, ekonomik kötü gidişatın da bir numaralı sorumlusu olduğu ifade ediliyor. Pek çok ekonomist, yeni yılda ekonomik kötü gidişatın durdurulabilmesi için enflasyona karşı kararlı bir şekilde mücadele etmek gerektiğini dile getiriyor. Bununla birlikte 2022 yılının enflasyon rakamları da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kısa süre önce veda ettiğimiz 2022’nin enflasyon rakamını yüzde 64,27 olarak açıkladı. Bağımsız araştırmacılardan ve ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubuna (ENAG) göre ise geçtiğimiz yılın enflasyon oranı yüzde 137,55! Bununla birlikte 2022 enflasyonunun resmi olarak açıklanmasıyla birlikte yeni yıldaki memur ve emekli zamları da netleşmeye başladı. Öte yandan TÜİK’in açıkladığı veriler sosyal medyada geniş yankı buldu. Detaylara birlikte bakalım…

TÜİK, 2022 yılı enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıkladı

enflasyon

Bununla birlikte Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında yüzde 1,18 oranında artış gösterdi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 0,24 oranında azaldı. Öte yandan TÜİK verilerine göre aralık ayı verileriyle birlikte yıllık enflasyon tüketici fiyatları yüzde 64,27, yurt içi üretici fiyatları ise yüzde 97,72 olarak açıklandı.

Öte yandan TÜİK aralık ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte, bir önceki aya göre fiyatı en az ve en çok artan harcama gruplarını da açıklandı. Buna göre aralık ayında fiyatları en az artan harcama grupları ulaştırma, giyim, ayakkabı, alkollü içecekler ve tütün ürünleri oldu. Fiyatı en çok artan harcama grupları ise sağlık, ev eşyası ve konut olarak belirlendi.

TÜİK, 2022 yıllık enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıklarken, ENAG’a göre bu oran yıllık yüzde 137,55!

Bağımsız araştırmacılardan ve ekonomistlerden oluşan ENAG, TÜİK’in aksine yıllık enflasyonu yüzde 137,55 şeklinde açıkladı. Yine ENAG’a göre aralık ayı enflasyon oranı ise yüzde 5,18 olarak belirlendi. ENAG, aylık ve yıllık enflasyona dair yaptığı açıklamada, “ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aralık ayında yüzde 5,18 arttı. E-TÜFE’nin 2022 yılındaki artışı yüzde 137,55 olarak gerçekleşti. Son 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 38,57 oldu.” ifadelerine yer verdi.

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da netlik kazandı

enflasyon

Buna göre memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 16,4 zam almaya hak kazandı. Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 15,4 zam alabilecek. Ancak bu rakamlar nihai zam oranları değil. Yeni yıldaki memur ve emekli zamları refah payı oranlarının kesinleşmesinin ardından netlik kazanacak.

TÜİK’in açıkladığı veriler sosyal medyanın da gündeminde

enflasyon

Pek çok sosyal medya kullanıcısı, TÜİK’in açıkladığı verileri gerçekçi olmamakla eleştirdi. Öte yandan açıklanan yıllık enflasyon rakamları nedeniyle memur ve emeklilerin hak ettikleri zam oranını elde edemeyeceğini düşünenler de vardı…

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu