12. Kalkınma Planı kabul edildi

2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Plan’ın kabul edilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, 2053 vizyonu çerçevesinde uzun vadeli yol haritası olan Plan’a TBMM iradesiyle son şeklinin verildiğini belirtti.


TBMM Başkanvekili Bozdağ, birleşimin başında üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.


AK Parti Konya Milletvekili Meryem Göka, 30 Ekim 1961’de imzalanan Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 62. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, ırkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığının Avrupa’daki Türk toplumunun başlıca sorunları olduğunu belirterek, Almanya Türk toplumunun basiret ve ferasetle hareket ederek nefret siyasetine prim vermediğini söyledi.


Göka, Batı Avrupa’da, Kur’an-ı Kerim’e karşı düzenlenen menfur saldırılara “ifade özgürlüğü” kisvesi altında izin verilmesinin, kabul edilemez olduğunu belirtti.


CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko ise Kocaeli’nin “çarpık kentleşme”, “plansız göç”, “yabancı sığınmacılar sorunu”, “uyuşturucu trafiği”, “kent merkezinde otopark ve trafik sorunu” gibi pek çok sorununun olduğunu anlattı.


MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk de genel ahlaka ve Türk-İslam kültürüne aykırı TV programlarına işaret ederek, bu programların topluma “ahlaksızlığı enjekte ettiğini ve olağanlaştırdığını” dile getirdi.


TBMM Başkanvekili Bozdağ, Genel Kurul’da, Cumhuriyet’in ilanının 100. yıl dönümü dolayısıyla, sisteme giren 100 milletvekiline söz hakkı vereceğini kaydetti.


Bu sebeple 100’den fazla milletvekilinin sisteme giriş yaptığını belirten Bozdağ, bu tarihi güne özel sisteme giriş yapan milletvekillerinin tamamına siyasi partilerin grup başkanvekillerinin konuşmalarının ardından söz vereceğini vurguladı.


TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, Cumhuriyet’in ayrıştıran değil birleştiren bir kavram olması gerektiğini belirterek, “Bu ülkede bakanlık yapmış arkadaşların dahi ‘Biz şunu yaptık, siz şunu yaptınız’ bakış açısını doğru bulmuyorum.” diye konuştu.


Bu bakış açısında olanların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılındaki balkon konuşmasını izlemesini isteyen Şahin, Erdoğan’ın, “Türkiye kazandı.” şeklinde bir konuşma yaptığını hatırlattı.


“Cumhuriyet’i kutlamak, onu ancak idrak ederek olur”


İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Cumhuriyet Bayramı’nın Türk milleti tarafından doğru bir biçimde kutlandığını söyledi.


Cumhuriyet’i kutlamanın, onu ancak idrak ederek olacağını dile getiren Dervişoğlu, “Cumhuriyet düşmanlığı Osmanlı padişahları üzerinden yapılacak bir şey değildir. Dolayısıyla, ‘Ben böylesine önemli bir günde donanmayı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava kuvvetlerini Vahdettin Köşkü’nden selamlıyorum’ diyerek cumhuriyet düşmanlarına cüret, cesaret ve moral verme hakkı Cumhurbaşkanı bile olsa hiç kimsenin hakkı değildir.” değerlendirmesinde bulundu.


“Dünyanın çektiği sancının sonunda sökecek olan şafak, Türk şafağıdır”


MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Türk milletinin, Cumhuriyet 100’üncü yılına ulaşana kadar türlü badireler atlattığını, darbe ve ihanetlere maruz kaldığını ancak yeni bir yüzyılı yeni ülkülerle karşıladığını dile getirerek, “Allah’ın izniyle, dünyanın çektiği sancının sonunda sökecek olan şafak, Türk şafağıdır. O gün, Türk yüzyılı olarak tarihe yazılacaktır.” dedi.


Cumhuriyet’in kimsesizlerin kimsesi, Türk milletinin sözü, sesi ve nefesi olduğunu vurgulayan Bülbül, “Cumhuriyet köylüyü, kentliyi, yaşlıyı, genci, işçiyi, memuru sevindiren bir düşünce, bir umut ve bir güneştir. Hürriyet timsali aziz milletimizin kan ve irfanla kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” ifadelerini kullandı.


“Gelin bu darbe anayasasından kurtulalım”


AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Cumhuriyet’in 100’üncü yılının büyük bir coşkuyla kutlandığını dile getirerek, “Bugün Türkiye Yüzyılı’nın ilk haftasındayız. Türkiye, bu coğrafyada, bu vatanda daha nice yüzyıllar daha güçlü bir hale gelecektir.” dedi.


“Manda ve himaye asla kabul edilemez” anlayışıyla, ülke toprağına hiçbir emperyalistin ayak basmaması için canla başla mücadele edildiğini vurgulayan Gül, “Şu da bilinsin ki bu coğrafyada hiçbir zaman bu millet ne işgal yapmıştır ne de işgale maruz kalmıştır. Kıyamete kadar da bağımsız bir şekilde, emperyalistlerle mücadele edecek azim bizdedir, kararlılık bizdedir, irade bizdedir.” diye konuştu.


“Cumhuriyet’in kimsenin babasının malı olmadığını” ifade eden Gül, “Atatürk ortak değerimizdir, 85 milyonun ortak değeridir ve bu birliktelik bizi geleceğe daha güçlü bir şekilde taşıyacaktır.” dedi.


Türkiye Yüzyılı’nda yeni sivil bir anayasanın hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Gül, “Gelin, 12 Eylül darbesinin kalıntısı olan bu darbe anayasasından kurtulalım. Darbecilerin yaptığı anayasadan daha iyisini demokratik, sivil bir şekilde bizler yapabiliriz, bu Meclis yapabilir. Gazi Meclis 100 yıl önce Cumhuriyet’i nasıl kabul ettiyse, gelin, 100 yıl sonra biz de yeni, sivil, demokratik, çoğulcu, katılımcı bir anayasayı hep beraber yapalım, Türkiye Yüzyılı’nı beraber inşa edelim.” çağrısında bulundu.


İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ndeki kanser hastalarına yönelik tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesine düzenlediği saldırıya değinen Gül, “O hastane bombalandı ve İsrail’in bu soykırımı bütün dünyanın gözü önünde maalesef devam etmektedir. TBMM tüm dünyaya bu çağrıyı elbette yapmıştır, yine yapmaya devam edecektir. Türkiye yine insanlığın ve mazlumların sesi olmaya devam edecektir. Ne yaparlarsa yapsınlar, İsrail bu vahşetin altında kalacaktır; başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, özgür bir Filistin kurulacaktır; Kudüs bağımsız ve özgür olacaktır.” yorumunu yaptı.


TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, grup başkanvekillerinin konuşmalarının ardından, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla 100 milletvekiline yerlerinden söz verme kararı aldığını, ancak talepte bulunan 100’ün üzerinde milletvekiline de söz vereceğini açıkladı.


Planın TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde, Planın Cumhurbaşkanlığına geri verilmesine ilişkin 29 önerge verildi. Önergelerden 8’i geri çekildi, görüşülen diğer önergeler ise kabul edilmedi.


Görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, 12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Plan’ın kabul edilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, 2053 vizyonu çerçevesinde uzun vadeli yol haritası olan Plan’a TBMM iradesiyle son şeklinin verildiğini belirtti.


Değerlendirmeleriyle katkıda bulunan tüm milletvekillerine teşekkür eden Yılmaz, “Dünyanın yeni sınamalarla karşı karşıya olduğu şu dönemde Cumhuriyet’imizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapacağımıza inanıyorum. Bu doğrultuda kızıl elmamız, milletimizin asırlık hayallerinin ifadesi olan Türkiye Yüzyılı’dır. 2053 vizyonu çerçevesinde tasarlanan 12. Kalkınma Planımız, Cumhuriyet’imizin yeni yüzyılında ileriye dönük karar alma süreçlerimizde yol gösterici temel dokümanımız olacaktır.” diye konuştu.


 


Kaynak: ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu