Yasaklanacak mı? TikTok’un CEO’su ABD Kongresinde ifade verdi – Son Dakika Teknoloji Haberleri

ÇKP İLE TİKTOK’UN İLİŞKİSİ SORGULANDI

Milletvekilleri ByteDance şirketinin ÇKP ile ilişkisi olduğunu iddia ederek, Chew’e ÇKP’nin talebi üzerine TikTok’tan içerik kaldırılıp kaldırmadıklarına ilişkin sorular yöneltti. Chew, “Çin hükümetinin talebi üzerine içerik geliştirmiyor ya da kaldırmıyoruz.” dedi.

Chew, Çinli hükümet yetkilileriyle herhangi bir görüşmesi olmadığını söyledi ve milletvekillerinin ByteDance’in üst yöneticilerinin ÇKP ile bağlantısına ilişkin sorularına, “(İşle ilgili) Görüştüğüm kişilerin siyasi eğilimini bilmediğim için bu ifadeyi doğrulayamıyorum.” karşılığını verdi.

Çin hükümetinin de Amerikalıların verilere erişimine dair hiçbir kanıt görmediğini kaydeden Chew, ÇKP’nin kendilerinden böyle bir şey istemediğini vurguladı. Chew, milletvekillerinin, ABD’lilerin konum bilgilerinin depolandığına ilişkin sorularını yanıtlarken, konum bilgilerine ilişkin verileri toplamadıklarını söyledi.

Chew, diğer yandan Çinli mühendislerle pek çok Amerikan şirketi gibi kendilerinin de çalıştıklarını belirterek, Amerikan verilerinin tamamını “Texas Projesi” kapsamında ABD sınırları içerisinde Amerikan şirketi tarafından ve Amerikan personeli gözetiminde depolamayı planladıklarını söyledi. Ancak milletvekilleri bunun ulusal güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmayacağı görüşünü savundu.

Geçmişte bağlı oldukları şirketlerle veri paylaştıklarını doğrulayan Chew, Texas Projesi’nden sonra böyle bir erişimin ortadan kalkacağını bildirdi. Chew, söz konusu projeye de 1,5 milyar dolar harcadıklarını ifade etti.

Milletvekillerinin TikTok’un Amerikalıların verilerini Çin’e verdiğine dair iddialarını reddeden Chew, Amerikalıların verilerinin Oracle sunucularında depolandığını ve Amerikalı personel tarafından gözetildiğini söyledi.

Bir milletvekilinin ByteDance’in TikTok verilerine erişimiyle ilgili “ByteDance Amerikan vatandaşlarını gözetledi mi?” sorusuna Chew, “Bunu ‘gözetlemek’ şeklinde tanımlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum.” cevabını verdi.

CEO, ABD’Lİ ŞİRKETLERİN SİCİLLERİNİ HATIRLATTI

Milletvekilleri Chew’e maaşı ve ek geliri olup olmadığına yönelik sorular da yöneltti. Chew, maaşıyla ilgili net bilgi vermek istemedi ancak ana gelir kaynağının TikTok’taki görevi ve ByteDance’den aldıkları ek ödemeler olduğunu ve başka bir yerden gelir elde etmediğini kaydetti.

Milletvekillerinin “Çin’in komünist hükümetinden korkuyor musunuz?” sorusuna Chew, “Hayır.” yanıtını verdi.

FBI Direktörünün TikTok’un Çin hükümeti tarafından kontrol edildiğine yönelik görüşüne ilişkin ise Chew, “Bence birçok risk varsayımsal ve teorik risklere işaret ediyor. Bu konuda herhangi bir kanıt göremedim. Kanıtlar hakkında konuşabileceğimiz tartışmaları sabırsızlıkla bekliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Chew, diğer yandan kendisinin de gizlilik konusunda adımlar atılması gerektiğini düşündüğünü belirterek, Amerikalı şirketlerin de bu konuda iyi bir geçmişi olmadığını öne sürdü ve milyonlarca Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz toplanan verileri usulsüz kullanmakla suçlanan “Cambridge Analytica”yı örnek verdi.

“DEVLET KURUMUNDAKİ CİHAZLARDA OLMAMALI”

Chew, devlet cihazlarında TikTok uygulamasının kaldırılmasına ilişkin bir milletvekilinin sorusunu ise “Dürüst olmak gerekirse, devlet cihazlarının hiçbir sosyal medya uygulamasına sahip olmaması gerektiğini düşünüyorum, ancak bu bizi hedef almamalı.” şeklinde cevapladı.

Diğer yandan, bir milletvekilinin “8 yaşındaki çocuğunuzun neden TikTok kullanmasına izin vermiyorsunuz?” sorusunu ise Chew, “Çocuklarım Singapur’da yaşıyor. Singapur’da ’13 yaş altı deneyimi’ uygulaması yok.” şeklinde yanıtladı.

Chew, TikTok’taki içeriklerin “eğlenceli ve bilgilendirici” olduğunu öne sürerek, bazı sorunların da ABD’nin iç sorunlarıyla bağlantılı olduğunu ima etti. TikTok’taki uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgili milletvekillerinin soruları üzerine Chew, ülkesi Singapur’un çok katı uyuşturucu yasakları olduğunu, TikTok’ta neredeyse hiçbir yasa dışı uyuşturucu içeriğinin bulunmadığını savundu.

ABD YASAĞIN UYGULANMASI İÇİN 30 GÜN SÜRE TANIMIŞTI

ABD’de 28 Şubat’ta, tüm federal kurumlara ait telefonlarda, TikTok yasağının uygulanması için 30 gün süre tanınmıştı.

Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok devlet kurumu, Kongrede Aralık 2022’de yapılan oylamayı beklemeden TikTok’u yasaklamıştı.

ABD Senatosu, 15 Aralık 2022’de “ulusal güvenlik endişeleri” nedeniyle federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasarıyı oy birliği ile kabul etmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, 28 Aralık 2022’de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti.

Maryland, Nebraska, Güney Carolina, Güney Dakota, Indiana ve Texas da dahil olmak üzere birçok eyalette de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu