Vücudunuzun Farklı Bölgelerindeki Yağ Dokusu Sağlığınız İçin Ne Söylüyor?

Üst kolunuz hafifçe sarkıyor mu? Ya da bacaktan kilo vermekte zorlanıyor musunuz? Bunların nedeni, vücudumuzun o bölgelerinde biriken ve direnç gösteren yağ dokularıdır. Güzellik standartları nedeniyle maalesef hepimiz incecik bir vücudumuz olsun isteriz. Oysa, bu dokular vücudumuzun sağlıklı çalışması için gereklidir. Yağ dokusu, sadece metabolizmayı ve iştahı düzenleyen hormonları salmakla kalmaz, aynı zamanda insülin duyarlılığını etkiler. Ancak dikkatli olun, aşırı kalori tüketimi yağ hücrelerinin genişlemesine ve çoğalmasına yol açabilir. Bu da kronik inflamasyonu (iltihaplanma) artırarak sağlığınızı bozabilir. Bu yazımızda, vücudunuzun farklı bölgelerinde biriken yağ dokularının ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz.

Karın 

Yağ dokusu

Yağ dokularının biriktiği bölgeler kişiden kişiye göre değişir. Ancak en yaygın olanı karın bölgesidir. Bu türe visseral ya da karın içi yağı denir. Visseral yağ vücudumuzda karaciğer, pankreas, böbrek, kalp gibi önemli iç organların etrafını sarar. Fazla kalori tükettiğimiz ve yeterli fiziksel egzersiz yapmadığımız zaman bu yağı hemen fark etmeye başlarız. Karın içi yağı, düşük bir metabolizmanın veya hormonal dengesizliğinizin işareti olabilir. Kadınlar yaşlandıkça vücutlarında yağın depolandığı bölgeler değişir. Bu yüzden yıllar geçtikçe kilo almasak bile karın bölgemizde yağ birikme olasılığı daha yüksektir.

Üst kol

Yağ dokusu

Kollarınızın üst kısmında orantısız miktarda yağ birikmesi, vücudunuzdaki hormonal değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, hormon seviyenizi değiştiren herhangi bir ilaç alıyorsanız, üst kollarınızda yağ dokusu oluştuğunu fark edebilirsiniz. Kadınların kollarının yağlanma olasılığı erkeklere göre daha fazladır. Menopoza giren kadınlarda testosteron seviyeleri düştükçe üst koldan kilo aldıkları gözlemlenebilir.

Kalçalar

Kalçalar, yine kadınlar için yağ depolama merkezi olarak biliniyor. Genellikle sebebi genetik olmakla birlikte çok fazla gluten, süt tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği ve doğum kontrol hapı gibi östrojen bazlı ilaçlar da bu bölgede yağ birikmesine sebep olabilir.

Alt sırt ve bel

Alt sırt ve bel bölgesinde yağ birikiyorsa, muhtemelen yeterince protein yemiyorsunuz. Düzenli olarak işlenmiş gıdalar, rafine karbonhidratlar ve şekerli içecekler tüketmek ayrıca egzersiz yapmamak, belde yağlanmaya neden olabilir. Bu doku sadece kadınlarda değil, erkeklerde de sıklıkla görülür.

İlginizi çekebilir:

Japon Beslenme Uzmanı Açıklıyor: Uzun Bir Ömür İçin Tüketilmemesi Gereken 6 Yiyecek

Toplanın Açıklıyoruz! Düzenli Olarak Yüzerseniz Vücudunuza Ne Olur?

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanır? Gebelikte Formda Kalmanın 5 Yolu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu