Üsküp Gezi Rehberi: Nerede Konaklanır, Neler Yapılır?

Makedonya’nın kuzeyinde bulunan ve enfes doğası ile göz kamaştıran Üsküp (Skopje), şehrin ortasından geçen meşhur Vardar Nehri ile ikiye ayrılır. Tetovo, Brod, Totov, Sveti ve Kumanova şehirlerine komşu olan Üsküp 10 farklı ilçeye ev sahipliği yapar. Adeta zamanda yolculuk yapan bu şehir, tarih boyunca pek çok önemli uygarlığa kapı açmıştır. Üstelik şehrin isminin de tam olarak buradan geldiğini hatırlatmak isteriz. “Üsküp” adı “sığınılacak yer” anlamına gelen “scupi” kelimesinden gelir. Adım başı dikkat çeken heykelleri ile popüler kent Üsküp’ü mercek altına alıyoruz. Günümüzde 34 milletten insanın yaşadığı oldukça renkli bir şehir olan Üsküp’te nerede kalınır? Üsküp gezilecek yerler nerede yer alıyor? Üsküp otel seçenekleri neler? Üsküp gezi rehberi ve daha fazlası burada! Hazırsanız şehri birlikte keşfedelim!

Herkesin mutlaka görmek istediği Berlin’i bizim gözümüzden görmek isterseniz Berlin Gezi Rehberi: Nerede Kalınır, Neler Yapılır? içeriğimiz hoşunuza gidebilir.

Üsküp’te nerede kalınır?

Üsküp gezi rehberi

Üsküp gezi rehberi listemize kalınacak yerlerle başlayalım. Üsküp’te; Makedonya Meydanı ve çevresinin yanında Old Town bölgesi konaklama seçeneklerinin oldukça fazla olduğu yerler arasında. Makedonya Meydanı şehrin en merkezi yeri olduğu için şehri ziyaret edenler tarafından en çok tercih edilen konaklama noktaları da burada yoğunlaşıyor. Şehir merkezine yakın müze, tarihi yerler ve Üsküp’ün gece hayatına yakın olmak isteyenlerin ilk tercihinin burası olacağının altını çizmek isteriz. Rengarenk sokakları, restoranları ve kafeleri ile bu bölgede çok sayıda otel seçeneği de mevcut. Üsküp’te tarihi yapılara yakın olmak isteyenler için ise Old Town bölgesinde yer alan oteller şahane olacaktır. Sizin için şehrin en keyifli konaklama alanlarını aşağıda bir araya getirdik. Dilerseniz vakit kaybetmeden şehrin en işlek yerinde bulunan ve misafirlerden yüksek not almış otellere birlikte göz atalım.

BH Hotel Hamburg

Üsküp otel listemize BH Hotel Hamburg ile giriş yapıyoruz. Otel, Üsküp merkezde yer alıyor. Üstelik Çifte Hamam Müzesi ve Kursumli An Tarihi Müzesi’ne 5 dakikalık bir yürüme mesafesinde. Misafirler için kuru temizleme/çamaşır yıkama servisi bulunan otel aynı zamanda gidiş-dönüş havaalanı transfer servisi ile 24 saat hizmet vermekte. Otelde (ücretli) otopark bulunduğunu da hatırlatalım. Oteli daha detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hotel Arka

Üsküp’ün Eski Çarşısında yer alan Hotel Arka, panoramik bir bara sahip. Otelde hemen her saat içkinizi yudumlayabileceğiniz bir çatı terası yer alıyor. Otel misafirlerine modern konaklama birimleri sunarken, tüm odalarda ücretsiz Wi-Fi, düz ekran TV, ücretsiz banyo malzemeleri, saç kurutma makinesi hizmeti sağlıyor. Tesis bünyesinde yer alan özel otoparkın ücretsiz olduğunu hatırlatalım. Öte yandan konuklar sauna ve fitness salonundan ücretsiz olarak yararlanabilirler. Resepsiyon günün 24 saati açık ve yardıma hazır. Tesisin 7. katında yer alan kahvaltı alanında ise her gün zengin ve lezzetli bir kahvaltı servis edilmekte. Eski Çarşıda yer alan Hotel Arka, Merkez Meydanı’na 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. Aynı bölgede farklı mutfaklardan restoranların keyfini de çıkartabilirsiniz. Otel, Üsküp Havaalanı’na arabayla 25 dakika uzaklıkta. Genellikle çiftlerin tercihi olan otel misafirlerinden yüksek puan alan konaklama seçeneklerinden biri. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hotel De KOKA

Üsküp otel seçenekleri arasında yer alan Hotel De Koka’da keyifli bir restoran, şık odalar, ücretsiz Wi-Fi erişimi ve ücretsiz özel otopark imkanı sağlıyor. Modern tasarımlı odalarda klima, Samsung Smart düz ekran TV ve minibar; duşlu özel banyolarda ise saç kurutma makinesi, terlikler ve ücretsiz banyo malzemelerine erişmek mümkün. Bu otelde her sabah güne zengin bir kahvaltıyla başlayabilir ve otele yakın noktalarda hediyelik eşya alışverişi yapabilirsiniz. De Koka Hotel’in 24 saat açık resepsiyonun hizmetlerinden faydalanırken teras veya ortak lounge alanında dinlenmeniz mümkün. Üstelik tesise 500 metre mesafedeki Taş Köprü’yü ziyaret edebilir ve 700 metre uzaklıktaki Kale’yi görmeye gidebilirsiniz. Otel meydana da oldukça yakın, otelden Makedonya Meydanı’na 10 dakika yürüyerek ulaşmanız mümkün. Tesis, Üsküp Tren İstasyonu’na ve Büyük İskender Havalimanı da yakın mesafede yer alıyor. Otelin detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bushi Resort

Üsküp’te yer alan bir başka keyifli konaklama alanı Bushi Resort & SPA’da kapalı havuzun yanı sıra spa ve sağlıklı yaşam merkezinin de tadını çıkarmanız mümkün. Tesisin odalarında ücretsiz Wi-Fi, özel tasarım şık mobilyalar ve klima yer alıyor. Üstelik Eski Pazar, otele sadece 50 metre uzaklıkta. Konukların tesisten ulaşım için servis talep edebileceğini ve araçlarını ücretsiz olarak tesise park edebileceğini hatırlatalım. Otelin modern odaları oturma alanı, kasa, düz ekran akıllı TV, minibar ve çay-kahve makinesiyle tamamlanmış. Geniş konaklama birimlerinin bazı odalarında kanepeli bir oturma alanı bulunuyor. Özel banyolarda saç kurutma makinesi ve bornoz yer alıyor. Bushi Resort & SPA’nın sağlıklı yaşam merkezinde aydınlatmalı kapalı havuz, sauna, buhar banyosu ve masaj odaları bulunmakta. Konuklar ortak salonda günün yorgunluğunu atıp dinlenebilir ve otelin barında hafif atıştırmalıkların tadına bakabilir. Güzel havalarda bar bulunan terasta vakit geçirmek keyifli olacaktır. Otel, Taş Köprü’ye 600 metre, Üsküp Kalesi’ne 300 metre ve Makedonya Meydanı’na 800 metre mesafede yer alıyor. Üsküp Uluslararası Havalimanı ise 16 km uzaklıkta olduğunu hatırlatalım. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Daha fazla otel keşfetmek için aşağıdaki haritayı kullanabilirsiniz👇

Şehir içi ulaşım

Üsküp gezi rehberi

Şehir hakkında en çok merak edilenlerden biri de Üsküp’te ulaşımın nasıl olduğu! Üsküp küçük bir kent olduğu için şehir merkezinden hemen hemen her noktaya yürüyerek ya da bisiklet ile ulaşım sağlamak mümkün. Şehirde ulaşım genellikle otobüsler ile sağlanıyor. Otobüslerin üzerinde Makedonca ve Arnavutça otobüsün geçtiği durak bilgisi yer alıyor. İki katlı kırmızı renkli olan bu halk otobüslerine binebilmek için “Skopska” adı verilen kartlardan satın almanız gerektiğini hatırlatalım. Diğer otobüsler için gerekli olan biniş kartını ise hem otobüsten hem de satış noktalarından temin etmeniz mümkün. Şehir içi otobüs saatleri ve detaylarını şehrin ulaşım sayfası üzerinden takip edebilirsiniz. Şehir küçük bir yerleşkeye sahip olsa da taksi de ulaşım için bir başka alternatif.

Ne yenir?

Bu heykel şehrine yolunuz düşerse güzel yemeklerinden tatmadan dönmeyin deriz. Peki Üsküp’te ne yenir? Üsküp; Türk ve Avrupa kültürünü harmanlayan yapısı ile yemek konusunda oldukça zengin bir çeşitliliği barındırıyor. Geleneksel Üsküp yemekleri arasında; kuzu etinden yapılan güveçler, lahana ve patates yemekleri, kıymalı dolmalar, kebaplar, turşu ve çorbalar görmek mümkün. Neredeyse tüm yemeklerinde soğan, sarımsak ve biber bulunan Üsküp mutfağı Türk damak tadıyla da oldukça benzer. Şehrin ünlü restoranlarına gelecek olursak: Cevapi/ Cevabdzinica, Pleskavitsa, Tavche Grace: Destan, Trileçe, Kaymaçina: Slatkarnica Ohrid, pizza çeşitleri için: Ristorante da Gino, Turli Tava, Slesko Meso, Polneti Piperki: Kaj Serdarot’a mutlaka uğrayın ve şehrin meşhur lezzetlerini tadın deriz. Kuru fasülyesi ve kaşarlı köftesi dillere destan olan Üsküp’te meşhur trileçeyi de denemek gerekiyor. Popüler lezzetlere şehir merkezinde yer alan restoranlara uğrayarak kolayca erişebileceğinizi hatırlatalım.

Üsküp’te gezilecek yerler

Üsküp gezi rehberi

1. Aziz Ohrid Kliment Katedrali

Konaklama ve Üsküp’e özgü yöresel lezzetlerden söz ettik. Peki Üsküp’te nereler gezilir? Üsküp gezilecek yerler listemize birlikte göz atalım. Listemizin ilk sırasında köklü geçmişi ve kozmopolit kültürü ile etkileyici bir şehir olan Üsküp’te yer alan Aziz Ohrid Kliment Katedrali’nden söz edeceğiz. Üsküp’te bulunan Meryem Ana Katedrali’nin saldırı sonucu tahrip edilmesinin ardından 1972 yılında yeniden inşa edilen katedral, Aziz Kliment’in 1150. yaş dönümünde kutsal bir kimlik kazandı.. Kubbe ve kemerleri ile ihtişamlı bir görünüme sahip olan mabed, Avrupa sanatının eşsiz özelliklerini taşıyan eserlerden biri olarak dikkat çekiyor.

2. Bedesten

Üsküp gezi rehberi listelerinde olmazsa olmaz bir yerden bahsedeceğiz. 15. yüzyıldan günümüze dek ulaşan tarihi çarşı dönemin Osmanlı yöneticileri tarafından inşa ettirilen yapılardan biri. Türkiye’de de benzerini mutlaka görebileceğiniz bedesten, 1689 yılında büyük çaplı hasar görmüş. Bu tarihten sonra zaman içinde tahripler görülse de 1900 yılında yeniden inşa edilmiş ve korunmuştur. Günümüzde Makedon hükümeti tarafından kullanılan bedesten, şehrin en çok ziyaret edilen popüler tarihi noktaları arasında.

3. Mustafa Paşa Cami

Tarihi cami Osmanlı veziriazamlarından biri olan Mustafa Paşa tarafından 1492 yılında inşa ettirilmiş. Tek minareli bu görkemli cami uzun yıllar süresince restorasyon yapılmadan ayakta durmayı başarmış. 1963’te yaşanan deprem sonrası hasar gören cami restore edildikten sonra tekrar ibadete açılmış. Mustafa Paşa Cami, günümüzde hala faal olarak ibadet edilen ve yerli yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilen tarihi bir mekân.

4. Matka Kanyonu

Üsküp gezilecek yerler listemizde yer alan ve kentin batısında bulunan kanyon, Makedonya’nın en önemli açık hava mekânlarından biri olarak kabul ediliyor. Huzurlu ve sakin vakit geçirmek isteyenler için eşsiz bir seçenek. İçinde manastırların da bulunduğu yaklaşık 500 hektarlık kanyon, ülkenin önemli bir yapay gölü olan Matka Gölü’nün de içinde yer alıyor. Turistler için adeta bir cennet kabul edilen bu mekân, kentte gerçekten görülmeye değer yerler arasında. Burayı Üsküp gezi rehberi listenize mutlaka ekleyin deriz.

5. Taşköprü

Üsküp şehir merkezinde Vardar Nehri üzerinde kurulu olan Taşköprü klasik Osmanlı eserleri arasında en dikkat çeken yapılardan biri. Üsküp dendiği zaman akla gelen ilk eserlerden biri olan köprü, “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü” olarak da bilinmekte. Yapımına 1451 yılında başlanan köprünün tamamlanışı yaklaşık 18 yıl sürüyor. 4 metre uzunluğundaki köprü 6 metre genişliğine sahip. Üsküp’e yolunuz düşerse tarihi köprüyü mutlaka ziyaret edin deriz.

Ne zaman gidilir?

Üsküp gezi rehberi

Peki Üsküp’e ne zaman gidilmeli? Subtropikal iklimin hâkim olduğu Üsküp’te yazlar sıcak kışlar ise oldukça soğuktur. Şehirde hava her mevsim nemliyken, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise oldukça yağışlı bir hava ile karşılaşmak mümkün. Üsküp’ü ziyaret etmek isteyenler için yaz aylarının daha konforlu olacağını hatırlatmak isteriz. Sıcak yaz aylarında sokaklarında rahatlıkla gezinebileceğiniz Üsküp’e 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Küçük ve keyifli bir kent olan Üsküp için 2 gün gezinizi tamamlamanız için ideal bir süre. Kış aylarında Balkanlar’dan gelen soğuk havayı iliklerinize kadar hissedebileceğiniz Üsküp’te yaz aylarında sıcaklığın 40 dereceye kadar çıktığını hatırlatalım. Şehri ziyaret etmek için daha sakin bir zaman arayanlar ise sonbahar aylarından Üsküp’ün hafif esintili zamanlarının keyfini çıkartabilir.

BONUS: Üsküp’te neden bu kadar çok heykel var?

Üsküp gezi rehberi

Üsküp gezi rehberi listemizin sonunda çok merak edilen bir soru var: Üsküp’te neden bu kadar heykel var? Şehre gittiğiniz zaman adım başı karşınıza çıkan heykeller sizi de düşündürebilir. Peki dünyada en çok heykele sahip olan şehirler listesinde zirveyi koruyan Üsküp’te neden bu kadar çok heykel var? Üstelik yapıların tarihi çok eskilere de dayanmıyor. Tarihte biraz yolculuk yaparsak Osmanlıların Balkanlar’daki hakimiyetinin sona ermesiyle Yugoslavya’nın bir parçası olan Üsküp 1963 yılında şiddetli bir depremle sarsılıyor. Adeta toza dönüşen kentte pek çok bina yıkılırken Üsküp’ün yeniden inşa süreci de başlamış oluyor. Deprem sonrası Üsküp’ün bazı bölgelerini dizayn etmesi için Japon mimar Kenzo Tange’nin de aralarında bulunduğu dönemin ünlü mimarlarına bir teklif götürülüyor. Üstelik günümüzde hala Üsküp’ü gezdiğinizde brütalist mimariye sahip pek çok yapı ile karşılaşmanız mümkün. Telekominikasyon Binası, Üsküp Merkez Posta Ofisi, Tren İstasyonu, Opera ve Balo Salonu’da  Üsküp’te fotoğraf çekebileceğiniz brütalist yapılar arasında.

Üsküp’ün “Heykeller Şehri” olarak öne çıkma nedeni ise Üsküp 2014 Projesi’nden ileri geliyor. Avrupa kentlerinin ihtişamlı görünümünü yakalayabilmek adına 2011 yılında başlatılan proje ile şehir baştan aşağı revize edilmiş. Kent merkezine devasa boyutlarda heykeller dikilirken, kentin birçok yerine müzeler inşa edilmiş. Yugoslavya’dan 1991 yılında ayrılarak bağımsızlığını kazanan Kuzey Makedonya hükümeti gelen yerli ve yabancı misafirlerinin ilgisini koruyabilmek ve “Demir Perde” kimliğinden uzaklaşmak için 500 milyon euro’nun üzerinde bir bütçe harcaması gerçekleştirmiş. Ülkede işsizlik sayısında rekor artış görülürken böyle ciddi bir harcamanın yapılması da kentte büyük tepkilere neden olmuş.

Üsküp gezi rehberi listemiz hoşunuza gittiyse bu içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz👇

Viyana Gezi Rehberi: Nerede Kalınır, Neler Yapılır?

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu