Ünlü Olabilmek İçin Kraliçe II. Elizabeth’e Suikast Girişiminde Bulunan Adam

Kısa süre önce yaşamını kaybeden İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, uzun yıllar dünya siyasetinin önemli figürlerinden biri oldu ve pek çok tarihi olaya tanıklık etti. Elbette Kraliçe’nin uzun hükümdarlık serüveni boyunca bizzat yaşadığı ilginç olaylar da vardı. Önemli siyasi toplantılar, savaşlar, görkemli kraliyet törenleri ya da bir suikast girişimi! Evet, Kraliçe II. Elizabeth, 13 Haziran 1981’de katıldığı bir askeri geçit sırasında Marcus Sarjeant isimli adam tarafından gerçekleştirilen suikast girişiminin hedefi olmuştu! Üstelik bu suikast girişiminin oldukça tuhaf bir nedeni vardı. Marcus Sarjeant, yalnızca ünlü olmak istediği için Kraliçe’ye silah doğrultmuş ve 6 el ateş etmişti! İşte Kraliçe II. Elizabeth’in uzun yaşamı boyunca karşılaştığı en ilginç olaylardan olan suikast girişimi hakkında bilmeniz gerekenler…

Kraliçe II. Elizabeth, 13 Haziran 1981’de İngiltere’de köklü bir gelenek olan “Trooping the Colour” törenine katıldı

marcus sarjeant

Kökleri oldukça eski yıllara dayanan bu askeri tören, özellikle 17. yüzyıldan itibaren Birleşik Krallık İngiliz piyade alaylarının bir geleneği haline gelmişti. Tören, geleneksel olarak her yıl Londra’da Bileşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu’na bağlı ordular tarafından gerçekleştiriliyor. İngilizler için son derece önemli bir tören olan Trooping the Colour, aynı zamanda hükümdarın doğum günü olarak da kutlanıyor. Bu geleneksel geçit töreni, binlerce İngiliz vatandaşı tarafından büyük bir ilgi ve coşkuyla takip ediliyor… İşte İngiltere tahtının sahibi II. Elizabeth de 1981 yılındaki bu önemli törene kraliçe unvanıyla katıldığında, az sonra yaşanacaklardan tamamıyla habersizdi…

Kraliçe, kendi şahsi atının üzerinde, geleneksel İngiliz Asker Alayı kıyafetleri içerisinde alana geldi, kraliyet selamıyla karşılandı ve askeri birlikleri denetledi

marcus sarjeant

Elbette bu sırada tören alanı üst düzey güvenlik önlemleriyle korunuyordu. Kraliyet muhafızları tetikteydi. Geçit töreninin yapıldığı Whitehall isimli caddede her şey olması gerektiği gibi ilerliyordu. Ayrıca İngiltere’de kraliyet ailesine yönelik suikast girişimleri hiç de yaygın değildi. Bu nedenle Kraliçe’nin az sonra ölümle burun buruna gelebileceği kimsenin aklından dahi geçmiyordu.

Kraliçe cadde üzerinde ilerlerken arka arkaya yükselen silah sesleri tören alanında büyük bir paniğe neden oldu

İnsanlar çığlıklar eşliğinde kaçışmaya, muhafızlar telaş içerisinde sesin kaynağı aramaya başladı. Bu sırada, az önce namlunun ucunda bulunan Kraliçe II. Elizabeth’in atı da büyük bir paniğe kapıldı. Fakat o, atının üzerinde sapasağlam duruyordu! Kraliçe’yi öldürmeye çalışan Marcus Sarjeant alandaki askerler tarafından kısa sürede yakalandı. Zaten az önce Kraliçe’ye doğrultup ateşlediği silahı ellerinde, elleri ise havadaydı! Marcus Sarjeant, sorgulanmak üzere derhâl tutuklandı…

17 yaşındaki Marcus Sarjeant suikast girişimini “ünlü olmak” için gerçekleştirmişti

Marcus Sarjeant, sorgusunda John F. Kennedy’yi öldürdüğü kabul edilen suikastçı Lee Harvey Oswald’a hayranlık duyduğunu söylüyordu. Ayrıca II. John Paul ve ABD başkanı Ronald Reagan’a yönelik suikastları gerçekleştiren insanların dünyaca ünlü hale gelmesinden etkilendiğini belirtiyordu. Bu nedenle yalnızca ünlü olmak için Kraliçe’ye yönelik bir suikast girişimi tasarlamıştı. Bazı arkadaşlarının ifadesine göre sık sık “dünyayı sersemletip şaşırtacağını, dünyanın en ünlü genci olacağını” söylüyordu…

Sarjeant, suikast girişimden önce babasının silahını tutarken çektiği fotoğrafları çeşitli basın kuruluşlarına göndermiş, ünlü olabilmek için detaylı bir eylem tasarlamıştı

marcus sarjeant

Ancak Sarjeant’nin niyeti sadece ünlü olmaktI. Kraliçeyi öldürmek gibi bir niyeti yoktu.

Silahından çıkan mermilerin “boş” olması, kraliçeyi öldürmek gibi bir niyetinin olmadığının kanıtıydı

marcus sarjeant

Evet, Sarjeant Kraliçe’ye silah doğrultmuş, ateşlemiş ve büyük bir paniğe neden olmuştu. Ancak 17 yaşındaki gencin silahındaki mermiler film setlerinde kullanılan ve sadece ses çıkartan, zararsız mermilerdendi! Fakat Sarjeant büyük bir suç işlemişti. Çünkü İngiltere’deki 1842 tarihli yasaya göre bir kraliyet ailesine silah doğrultmak dahi ihanet suçu olarak kabul ediliyordu. Marcus Sarjeant, işlediği bu büyük suç nedeniyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede kaldığı zamanlarda Kraliçe’ye bir özür mektubu yazdıysa da Kraliçe hiçbir zaman bu mektuba cevap vermedi. 1984 yılına gelindiğinde ise Marcus Sarjeant iyi halden tahliye edildi. Hapisten çıktıktan sonra yaptığı ilk şey yeni bir hayata başlayabilmek için adını değiştirmek oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu