Uludağ Alan Başkanlığı Yasalaştı: Çevreciler Tepkili!

Türkiye’deki kış turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan Uludağ, bir süredir ilginç bir yasa teklifiyle gündeme geliyordu. Geçtiğimiz kasım ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 45 AKP milletvekilinin oylarıyla TBMM Meclis Başkanlığına sunulan Uludağ’da “Alan Başkanlığı” kurulmasına yönelik kanun teklifi TBMM’deki görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte milli park sınırları içinde yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünün yetkileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uludağ Alan Başkanlığına devredilecek. Çevreciler ise yeni yasanın Uludağ’daki yapılaşmanın önünü açacağını ve tabiatın önemli ölçüde zarar görmesine neden olacağını ifade ediyor. Detaylara birlikte bakalım…

Uludağ, 1961 yılından bu yana “milli park” statüsüne sahipti

Ancak geçtiğimiz kasım ayında Meclis Başkanlığına sunulan ve kısa süre önce yasalaşan Uludağ Alan Başkanlığı olarak isimlendirilen kanun teklifinin yasalaşmasıyla Uludağ Milli Parkı’nın koruma statüsü de değişti. Öte yandan milli park sınırları içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne ait olan yetkiler, Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Alan Başkanlığına devredildi.

Kanun tasarısının yasalaşmasının ardından, Uludağ sınırları içerisindeki kültür ve tabiat varlıklarına dair yapılacak her türlü proje, plan, uygulama, iş ve işlemler Uludağ Alan Komisyonu tarafından kararlaştırılacak

uludağ

Yani Uludağ üzerinde herhangi bir imar planını hayata geçirmek, onaylamak veya reddetmek gibi kararlar Uludağ Alan Komisyonu tarafından alınacak.

Çevreciler, yasanın bölge için son derece tehlikeli olduğunu ifade ediyor

uludağ

Öyle ki yasayı bir “rant planının” parçası olarak görenler bile var! Çevreciler, yeni yasayla beraber kurulan Alan Başkanlığı eliyle Uludağ’ın statüsünün değiştirileceğini ve bölgedeki imar alanlarının genişletileceğini savunuyor. Çok sayıda çevreci, Alan Başkanlığı marifetiyle, Uludağ’daki çok sayıda endemik bitkinin ve yalnızca Uludağ’da yaşayan pek çok canlının yaşam alanlarının yok edileceğini savunuyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından yapılan açıklamada; ilgili yasanın bölgedeki kış turizmi faaliyetlerini geliştirme amacı taşıdığı ancak Alan Başkanlığı uygulamasının yapılaşmayı hızlandırarak ormanlara, yaban hayata, bitkilere, su kaynaklarına ve kentin iklim değişikliğine karşı uyum becerisine zarar vereceği ifade ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu