Ülser Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Nelerdir?

Ülser nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir? Ülser neden olur? Ülser hastalığı ile ilgili merak edilen bütün soruların yanıtı haberimizin detayında…

Midede hafif yanma, şiddetli ağrı ve kusmayla devam eden belirtiler, ülser hastalığının belirtisi olabiliyor.

ÜLSER NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ülser, mide ya da onikiparmak bağırsağının, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilip, doku kaybının oluşmasıdır. Mide ya da onikiparmak bağırsağında pepsinin de etkisi ile yaralar oluşur.

Ülsere erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla rastlanmaktadır. Özellikle 30-50 yaş grubunda daha çok görülen ülser, 60 yaş civarında kadınlarda daha çok görülmektedir.

Midede oluşan ülserler gastrik ülser, onikiparmak bağırsağında oluşan ülserler duoedenum ülseri ya da bulber ülser olarak adlandırılır. 

Ülser belirtileri çoğu zaman oldukça belirgin ve rahatsız edicidir. En sık rastlanan ülser belirtisi, karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde hissedilen ağrıdır. 

Ülser şu belirtiler ile kendini gösterir;

1- Midede yanma ve ağrı

2- Bulantı

3- Kusma ile gelen rahatlama

4- İştahsızlık

5- Kilo kaybı

6- Şişkinlik ve gaz

7- Sık acıkma

8- Yemek yedikten sonra mide ağrısı

9- Hazımsızlık en belirgin belirtilerindendir. 

ÜLSER NEDEN OLUR?

Ülserin oluşmasını kolaylaştıran bazı etkenler vardır. İnsan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan ‘helicobakter pylori’ diye adlandırılan bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile ve bazı ilaçlar ülsere neden olan en önemli etkenlerdir.

İşte ülserin oluşma nedenleri;

1- Dengesiz ve sağlıksız beslenme düzeni
2- Aşırı tuz tüketimi
3- Besinleri az çiğnemek
4- Uzun süre aç kalmak
5- Mideyi fazla doldurmak
6- Uykusuzluk
7- Yorgunluk
8- Besinlerde hijyene dikkat etmemek
9- Genetik faktörler
10- Stres gibi etkenler ülsere neden olurlar.

ÜLSER TEDAVİSİ 

Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin kesilmesine dayanır. Ancak tekrar riski olabilmektedir. 

Bazı ülser vakaları kanama, stenoz (daralma -tıkanma),delinme gibi sorunlara yol açarsa ameliyat gerekebilir. Ülserler kronik ve tekrarlayıcıdır. Ülser diyeti de ülser tedavisinde yardımcıdır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu