Türk Milleti dayanışmada tarih yazıyor

Asrın Felaketinde 11’inci güne girilirken, Türk Milleti Bölge bölge, il il, ilçe ilçe, mezra mezra yardımlaşma, dayanışmada adeta yarışıyor. Aziz Türk Milleti dünyaya kardeşlik dersi verirken, milli asalet ve hasletini de ortaya koyuyor.


BİNGÖL TSO’DAN DEPREM BÖLGESİNE DESTEK

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan 15 seyyar tuvalet ve duş üniteleri deprem bölgesine gönderildi.
Bingöl TSO öncülüğünde, deprem bölgesinde acil ihtiyaç olarak bildirilen seyyar tuvalet ve duş ünitelerinin yapımına geçtiğimiz günlerde başlanmıştı. İlk etapta imal edilen 14 seyyar tuvalet ve 2 duşa kabin Kahramanmaraş’a gönderilmek üzere yola çıktı.

Depremin açtığı yaraların birlikte hareket edilmesi ile daha hızlı sarılabileceğini dile getiren Bingöl TSO Başkanı Kadir Çintay, “Büyük bir felaket, çok ciddi can kayıplarımız oldu. Tekrardan bu depremlerde şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Depremden sağ olarak kurtulan vatandaşlarımıza acil şifalar ve depremzedelere de geçmiş olsun temennisinde bulunmak istiyorum. İlk günden beri bu acıyı yüreğimizde hissediyoruz. Rabbim umarım memleketimize bir daha böyle acılar yaşatmaz. Depremi haber aldığımız andan itibaren Bingöl Valimiz Kadir Ekinci ve Vali Vekilimiz ayın Abdullah Özübek koordinasyonu ve Belediye Başkanı Erdal Arıkan’ın iş birliği ile, ilimizin tüm kurum, kuruluş, sivil toplum temsilcileri, esnafımız, sanayicilerimiz ve yardımsever Bingöl halkının destekleri ile battaniye, ekmek ve su başta olmak üzere acil ve temel malzemelerin olduğu yardım tırlarımız ivedilikle bölgeye hareket etti. Ardından bölgeden aldığımız bilgiler doğrultusunda ihtiyaç olan malzeme çeşitleri belirlenerek yardım tırlarımız gönderilmeye devam etti. Sonrasında deprem bölgesinde acil ihtiyaç olarak bildirilen soba, seyyar tuvalet ve duş ünitelerinin yapımına öncülük ettik. Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde yürütme kurulunu üstlendiğimiz Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde soba üretimine başladık. Deprem bölgesinde özellikle salgın hastalıkların oluşmaması ve hijyenin yüksek tutulması açısından Ticaret ve Sanayi Odası olarak seyyar tuvalet ve duş ünitelerinin üretimini yaparak bugün itibariyle bölgeye sevk etmiş bulunmaktayız. Umarım bir nebzede olsa bu ihtiyacı giderebiliriz. Üretimimiz sizlerin de kampanyamıza desteği ile devam edecektir. Kampanyamıza destek veren başta Bingöl halkına ardından çok kıymetli üyelerimiz ve iş insanlarına bu hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etmeyi, borç bilirim. Bu millet yapılanları asla unutmayacaktır. Desteklerimiz, vatandaşlarımızın hayat şartları normale dönene kadar sürecektir. Teşekkürler Bingöl” dedi.


BİTLİSLİ KADINLAR DEPREMZEDELER İÇİN GİYSİ DİKİYOR


Bitlis Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki usta öğreticiler ve kadınlar, gönüllü olarak diktikleri eşofman takımı, swit, pijama, nevresim ile atkı ve bereyi depremzedelere gönderdi.


Bitlis Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarda depremin ikinci gününden bugüne bir seferberlik ilan eden kadınlar, malzeme desteği olduğu sürece imalatlarına devam edeceklerini bildirdi. Trikotaj, giyim üretim ile el sanatları teknolojileri bölümü usta öğreticileri ile kursiyerleri, diktikleri kışlık eşofman, swit, pijama, nevresim ile atkı ve berelerin depremzedelere ulaştırılması için ilgili kurumlara teslim etti.


El sanatları teknolojisi usta öğreticisi Aynur Yılmaz, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileğinde bulunarak, “İnşallah bundan sonra böyle bir felaketle karşı karşıya kalmayız. Ülkemizin başı sağ olsun. Bir araya gelip ne yapabiliriz diye düşündük. Depremden etkilenen ve ilimize gelerek yerleşen ailelerimiz için nevresim dikmeye devam ediyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün sunduğu malzeme desteğiyle bunu gerçekleştirdik” diye konuştu.


Giyim üretim teknolojisi usta öğreticisi Fatma Aydın ise depremden sonra kadın kursiyerlerle 103 swit ürettiklerini belirtti. Aydın, “Malzeme olduğu sürece üretmeye devam edeceğiz. Şu anda çocuk yaş gruplarına göre eşofman takımları üretiyoruz. Deprem sonrası çok üşümesinler diye ilk etapta düşündüğümüz çocuklar için swit üretmeye başladık. Şimdide üreteceğimiz eşofman takımlarını göndereceğiz” dedi.


Trikotaj bölümü usta öğreticisi Gizem Aktaş da, kursiyerlerle depremin ikinci günü depremzedeler için neler yapabilecekleri konusunda görüştüklerini söyledi. Depremin korkusunu ve şokunu atlatır atlamaz temin ettikleri iplik ve diğer malzemelerle atkı bere örmeye başladıklarını anlatan Aktaş, “Bölgede soğuk havanın depremzedeleri zorlayacağından dolayı atkı ve berenin en güzel katkı olacağını düşündük. Bizde ilk etapta 110 atkı ve bere ile 10 hırka yaparak deprem bölgesine gönderilmesi için gerekli yerlere ulaştırdık. Atkı bere yapmaya devam ediyoruz, malzeme olduğu sürece de devam edeceğiz. Daha fazlasını yapmak için de çaba göstereceğiz” diye konuştu.


ŞAVAKLI GENÇLERDEN DEPREMZEDELERE 517 BİN TL DESTEK


Erzincan’da tulum peyniri üreticiliği yapan Şavak Aşireti gençleri, kendi aralarında topladıkları 517 bin Türk Lirası’nı depremzedelere gönderdi.


Erzincan’da geçimlerini hayvancılıkla sürdüren Erzincan Tulum Peyniri üreticileri, depremzedelere yardımcı olmak amacıyla topladıkları 517 Bin Türk Lirası’nı Erzincan Valiliği Kahramanmaraş Deprem Yardım kampanyasına aktardılar.


Yardım kampanyası ile ilgili olarak konuşan Mehmet Yıldız; “Gerçeğimiz olan deprem ile bir kez daha karşı karşıya geldik. Ne yazık ki yine birçok canımız gitti. Ama bizler Türkiye Cumhuriyeti olarak her şeyin üstesinden geldik bunun da üstesinden geleceğiz. 7’den 70’e herkes çabalıyor yardıma koşuyor. Bizlerde elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık. Bu çalışmamızda depremzedelerimize 517 Bin Türk Lirası topladık ve Kahramanmaraş kampanyasına gönderdik. Aynı zamanda gıda, giyim, barınma, yiyecek gibi birçok yardımımız her gün Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illerine devam ediyor. İnşallah hep birlikte yaralarımızı en kısa sürede saracağız. Hayatını kaybeden ve arkasında gözü yaşlı binlerce insanımız var. Allah hepsine sabır versin, inşallah bir daha böyle acılar yaşamayız ve bu son olur. Şunu da söylemekte fayda var, elimizde gönderebileceğimiz 1 Türk Lirası bile olsa gönderelim çünkü şu an deprem bölgelerimizin her birimize ihtiyacı var” diye konuştu.


ELAZIĞ BELEDİYESİ KURDUĞU ÇOCUK OYUN ÇADIRINDA DEPREMİN İZLERİNİ SİLMEYE ÇALIŞIYOR


Elazığ Belediyesi tarafından Kahramanmaraş’a kurulan Çocuk Oyun Çadırı’nda çocuklar, ekipler eşliğinde oyunlar oynayıp filmler izleyerek keyifli dakikalar geçiriyor.


Depremin ilk anından itibaren tüm bölgelere ulaşan ve yardımlarını götüren Elazığ Belediyesi, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çerçevede Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’ın ‘Hep Birlikte Bu Zor Günleri Aşacağız’ sloganı ile hareket geçen Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Kahramanmaraş’a Çocuk Oyun Çadırı kuruldu. Burada çocuklar, ekipler eşliğinde oyunlar oynayıp filmler izliyor. Gün boyu çeşitli etkinlikler yapılan çadırda çocuklar keyifli dakikalar geçiriyor. Çocukların bu zor günlerde mutlu olması ve depremde yaşadığı travmayı atmaları için pisko-sosyal ekipleri de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


Etkinlik hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, “Deprem felaketini yaşadığımız ilk günde Elazığ’ın felaket boyutunun çok yüksek olmadığını gördük. O andan itibaren Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın talimatıyla komşu şehir Malatya’ya harekete geçtik. Orada ilk günden itibaren çorba, sıcak yemek, gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri olmak üzere dağıtıma başladık. Malatya’da faaliyetlerimiz devam ediyor. Şuanda da Kahramanmaraş’tayız. Yine belediye başkanımızın ‘Hep Birlikte Bu Zor Günleri Aşacağız’ sloganına binaen buradayız. Elazığ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, çocuk oyun çadırını kurdu. Buradaki amacımız, çocuklarımıza ve ailelerimize pisko-sosyal destek verebilmektir. Birçok ihtiyacın yanı sırada bu tarz çalışmanın önemi çok büyük. Vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın ilgiye, şefkate ve sevgiye ihtiyaçları çok yüksek. Biz de tecrübeli ekibimiz ile birlikte şuanda çocuk oyun çadırı ve alanımızda bu desteğimizi sürdürüyoruz” dedi.


YÜKSEKOVALI KADINLAR DEPREMZEDELER İÇİN UYKU TULUMU DİKİYOR


Hakkari’nin Yüksekova Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki usta öğreticiler, Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki ayrı depremden etkilenenler için uyku tulumu dikiyor.


Depremin yaralarını sarmak için tüm yurtta olduğu gibi Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde de herkes mücadele veriyor. Yüksekova Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, depremzedeleri soğuktan korumak için kış şartlarına dayanıklı uyku tulumları üreterek deprem bölgesine gönderiyor.


Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde görev yapan usta öğreticiler olarak büyük bir özveriyle çalışarak uyku tulumu ürettiklerini söyleyen Saynur Aker isimli usta öğretici, “Burada giyim üzerinde çalışmalarımızı yapıyorduk. Malum deprem oldu, biz de bütün çalışmalarımızı depreme yönelttik. Şimdi depremzedeler için uyku tulumlarını dikiyoruz. Çok sayıda da tulum yaptık. Bize bu desteği sağlayan Müdürümüz Kenan Canan’a teşekkür ediyoruz” dedi.


Usta öğretici Müjgen Temel ise yıllardır giyim üzerine çalıştığını belirterek, “Depremzedeler için, onlara yardımımız olsun diye uyku tulumlarını dikmeye başladık. Şükürler olsun çok sayıda yaptık. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz” ifadelerini kullandı.


DİGORLU ÖĞRENCİLERDEN ANLAMLI BAĞIŞ


Digorlu öğrenciler harçlıklarını biriktirdikleri kumbaralarını, “Empati yaptık, bizim bu bölge de böyle olabilirdi” diyerek depremzede çocuklara bağışladı.


Kars’ın Digor ilçesinde yaşayan 7 sınıf öğrencileri olan Ahmet, Adem, 4. sınıf öğrencisi Muhammed ve anaokulu öğrencisi Ali, Digor Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş’ı makamında ziyaret etti. Kaymakam Orhan Gazi Karakaş ile bir süre sohbet eden öğrenciler, kumbaralarında biriktirdikleri paraları depremzede çocuklara göndermek istediklerini belirtti. Öğrenciler, “Empati kurduk, bizim bu yöre de böyle olabilirdi” diyerek harçlıklarını biriktirdikleri kumbaralarını deprem bölgesine bağışladı.


Çocukların anlamlı davranışları karşısında duygulanan Kaymakam Orhan Gazi Karakaş, öğrencilere teşekkür ederek, kumbaralarını teslim aldı. Digorlu öğrencilerin bağışladığı kumbaraları deprem bölgesine gönderildi. Kumbaraların depremzede çocuklara verileceği öğrenildi.


TERZİLİK KURSİYERLERİ DEPREM BÖLGESİ İÇİN PİJAMA DİKİYOR


Ardahan’ın Posof İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen terzilik kursuna katılan hanımlar, deprem bölgesindeki ihtiyaç sahipleri için pijama dikişine başladılar.


Pijamalar, Posof Kaymakamlığı tarafından alınan malzemeler ustalıklarla dikilmeye devam ediyor. Merkezdeki 37 kursiyer, pijamaları en kısa zamanda tamamlayarak deprem bölgesine göndermek için büyük çaba gösteriyorlar.


IĞDIR’DA YAPILAN KAVURMALAR DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLİYOR


Iğdır’da vatandaşlar tarafından bağışlanan hayvanlar kesildikten sonra kavurma yapılarak deprem bölgesine gönderiliyor.


Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremin ardından tek yürek olan Türkiye’de, deprem bölgelerine yardımlar kesintisiz şekilde devam ediyor.


Iğdır’da Valilik koordinesinde vatandaşların bağışladığı yaklaşık 500 küçükbaş hayvanın kesimi ve kavurma yapılma süreci devam ediliyor. Vatandaşların bağışladığı hayvanlar, ekipler tarafından toplandıktan sonra kesimhaneye götürülüyor. Burada kesilen hayvanlar, daha sonra şehirdeki yemekhanelerde aşçılar tarafından parça parça doğrandıktan sonra kavurma haline getiriliyor. Hazır olan kavurmalar, daha sonra paketlenerek deprem bölgelerine gönderiliyor.


Yemekhanede aşçı olarak çalışan Bilge Hatun Uyan, büyük bir çalışma ile deprem bölgeleri için kavurma yaptıklarını belirterek, “Köylerdeki vatandaşlar deprem bölgelerine bağışta bulunma istediklerini söylüyorlar. Bağlı oldukları jandarmalarda vatandaşın evine giderek kestirmek istedikleri kurbanları alıyorlar. Jandarma tarafından alınan hayvanlar, kesimhaneye götürülerek kesilip, kurbanlar buraya geliyor. Biz de burada aşçı arkadaşlarımızla beraber etleri doğradıktan sonra kavurma yapıyoruz. Sonra kavurmaları paketleyip ekiplere teslim ediyoruz. Kavurmalar daha sonra deprem bölgesine gönderiliyor” dedi.


VAN, DEPREM BÖLGELERİ İÇİN SEFERBER OLDU


Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran depremlerden etkilenen vatandaşlar için Van’da başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde temin edilen malzemelerin yüklendiği tırlar yola çıktı.


Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki yıkıcı depremin ardından bölgeye yardımlar devam ediyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’dan da depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye çok sayıda arama kurtarma, teknik destek personeli ve iş makineleri ile yardım malzemeleri gönderildi. Tüm imkânlarını depremzedeler için seferber eden Van Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar ve ilçe belediyeleri, yardım tırları göndermeye devam ediyor. Yeni yardım tırları, AFAD Van İl Müdürlüğü yerleşkesinde Van Vali Vekili Ahmet Tozlu, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Tuşba Kaymakamı Furkan Duman, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve personeller tarafından bölgeye uğurlandı.


Deprem bölgesi için yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Van Vali Vekili Ahmet Tozlu, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara şifa diledi. Depremin meydana geldiği ilk günden bu yana Van ili olarak teyakkuza geçtiklerini ifade eden Vali Vekili Tozlu, “Tüm kamu kurumlarımız, belediyelerimiz ve özellikle deprem tecrübesi olan Vanlı hemşehrilerimiz cansiperane bir şekilde deprem bölgesindeki vilayetlerimize destek olma gayretindeyiz. Şu ana kadar 4 bin 519 personelimizi Van’dan söz konusu vilayetlere gönderdik. 443 araçlık gıda, giyim, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemelerini gidermeye gayret ettik. Başta büyükşehir belediyemiz olmak üzere birçok kamu kurumu ve belediyelerimizden 721 adet iş makinesi ve 255 adet de hizmet aracı olmak üzere toplam 976 aracı deprem bölgesine intikal ettirdik. Bu araçlarımız bölgede halen çalışmaya devam ediyor” dedi.


Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı’nın Malatya ilinde koordinatör vali olarak görevlendirildiğini hatırlatan Tozlu, “Van Valimizle koordineli şekilde hareket etmekteyiz. Araçlar ilk etapta arama, kurtarma çalışmalarında bulunmak üzere gönderildi. Sonrasında ise barınma ve konteyner kentlerin kurulum sürecinde yer aldılar, akabinde ise enkaz kaldırma faaliyetlerinde bulunacaklar. Diğer taraftan 10 bin 150 adet yatak kapasitemiz bulunmaktadır. Tabi bu sayı genel kapasitemiz değildir. Bunun 2 bin 175’ini doldurduk, 7 bin 983 adet boş yatak bekliyor. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız da depremzedelere kapılarını açtı. Onlardan da 10 bin 113 kişi de kendi imkanlarıyla yerleşti. Hastanelerimiz de bugüne kadar 371 başvuru oldu. 345’ini taburcu ettik ve 26 yaralının ise tedavisine devam ediliyor. Şu anda konteyner sevk etme sürecindeyiz. Bunun planlamasını yapmaktayız. Bugün de büyükşehir belediyemiz, ilçe kaymakamlıklar, belediyelerimiz ve vatandaşlarımızın yardımıyla birçok ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği tırları bölgeye yolcu ediyoruz. İnşallah yaralarına derman olur” diye konuştu.


TUNCELİ DEPREMZEDELER İÇİN TEK YÜREK OLDU


Tunceli, depremden etkilenenler için adeta tek yürek oldu. Bu çerçevede her gün Adıyaman’a 20 bin ekmek gönderildiği bildirildi.


Tunceli Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Bölümü tarafından deprem sonrasında Adıyaman’a gönderilmek üzere 20 bin ekmek üretiliyor. 4 vardiya halinde 24 saat boyunca öğretmen, öğrenci, veli, yardımcı hizmetler personeli ve gönüllü vatandaşlar tarafından üretilen ekmekler özenle paketlenerek depremden etkilene Adıyaman’a gönderiliyor.


Depremin ilk gününden itibaren kardeş şehir Adıyaman’a yardım elinin uzatıldığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Gürsel Ekmekci, “Meslek Lisesi fırınımızda okul personeli ve gönüllü vatandaşlarımızın katkılarıyla 24 saat boyunca çalışarak ekmek üretilmektedir. 4 vardiya şeklinde düzenlenen çalışma programı ile Adıyaman’a gönderilmek üzere günlük 20 bin ekmek üretiyoruz. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.


Kaynak: ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu