Tatlıcı Vitrininde Baklava Yiyen Fare Görüntüleri Olay Oldu

Oldukça bulaşıcı olduğu bilinen kızamık, çocuk hastalığıdır. Büyüklerde kızamık görülmemesi, küçükken geçirmiş olmalarına bağlıdır. Eğer kişi çocukken kızamık atlatmadıysa yaşlandığında bile görülebilir. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan, ‘2019 Sağlık İstatistik Yıllığı’nın ayrıntılarında verilen bilgiler, ‘2018 yılında hiç sıtma vakası görülmezken, 2019 yılında bu rakam yabancı vaka nedeniyle 279 oldu. 112 kişide AIDS görüldü. 2018’de 11 bin 576 olan verem vakaları 11 bin 247’ye geriledi. Kızamık vaka sayısı giderek yükseldi. 412’si yerli, 304’ü yabancı toplam 716 olan vaka sayısı 2019’da 2 bin 905 oldu. Bunun 1958’i yerli, 947’si ise yabancı vakalardan oluştu. Kızamık Kızamıkçık Kabakulak (KKK) aşılama oranı 2018’de yüzde 96 iken 2019’da yüzde 97’ye yükseldi’ şeklindedir. 

Artan aşılama oranına rağmen, vaka sayılarının artışıyla ilgili bilgileri Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç’a aktaran Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘2007 ile 2011 arasında bütün dünyada kızamığı azaltma kampanyası başlatıldı. Bu aşılama ile Türkiye’de 280 binler civarında olan yıllık kızamık vaka sayısı dört yıl boyunca 4 ile 7 arasında seyretmeye başladı. Daha sonra Avrupa’da aşı reddi nedeniyle kızamık salgını oldu. 2011’de İstanbul’da Fransız turistin kapalı çarşıda bir kuyumcuya bulaştırmasıyla Türkiye’de de vaka sayıları artmaya başladı.’ açıklamalarına yer vererek, 2013’ dünya genelinde salgın başladığını hatırlattı. Prof. Dr. Ceyhan, 2013 yılındaki toplam vaka sayımızın 7 bini aştığını ve tüm dünyada aşı karşıtlığı ile mücadelenin tekrar yaşandığını söyledi. Ülkelerin zorunlu aşı yasaları çıkardığını, hatta kızamık aşısı olmayan çocukların okula alınmadığını belirten Ceyhan, Amerika’da kızamık aşısı olmamış kişilerin toplu yerlere girmesinin engellendiğini ekledi.

KORONA’DAN DAHA TEHLİKELİ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 2017 yılında aşılama oranlarının yüzde 98 oranından yüzde 96 oranına düştüğünü ve bunun ardından vaka sayılarının yükselişe geçtiğini belirtti. Oraların yükseldiğini söyleyen Ceyhan, ‘5-10 yılda bir de pik yapıyor. Kovid’den çok daha tehlikeli bir hastalık. Kovid’de bir kişi 3 kişiye bulaştırırken, kızamıkta 18 kişiye bulaştırıyor. Kovid’de toplumsal bağışık için yüzde 50-60 yeterli olurken, kızamıkta yüzde 95 olması gerekiyor. Bu kadar yüksek aşılamayı su çiçeğinde yapsanız hastalığı bitirirsiniz ama kızamıkta bitiremiyorsunuz.’ cümlelerini aktardı. Ayrıca ebeveynlerin ‘Ben çocuğumu aşılatmıyorum’ deme hakkı olmadığını, çünkü aşılanmayan her çocuğun başka çocuklara ve insanların da sağlığına tehdit olduğunu söyleyen Ceyhan, ‘Yani siz aşılama oranlarını yüksek tutsanız da bir yerlerde aşı reddi varsa hastalık gelip sizi bulabiliyor. 2017’de Türkiye’de 23 bin kişi aşı reddi yapmıştı. Görülen kızamık türü Ortadoğu kökenli değil, Avrupa’da görülen tip ama aşılamayı yüzde yüze çıkarırsak bizde daha az görülecektir.’ açıklamalarına da yer verdi.

YASA TEKLİFİ HAZIR

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtlarının oranı yüzde 5 oranına yükselirse salgının başlayacağını, bu sebeple Türkiye’de zorunlu aşı uygulaması için teklifin hazır olduğunu ve mecbur kalınırsa uygulamaya sokulacağını aktardı.

İLİşKİLİ HABERLER ABD'de Kızamık Salgınında Vaka Sayısı Bine Yaklaştı

ABD’de Kızamık Salgınında Vaka Sayısı Bine Yaklaştı

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Coronavirüs Salgını Nedeniyle 117 Milyon Çocuk Kızamıktan Etkilenebilir

Coronavirüs Salgını Nedeniyle 117 Milyon Çocuk Kızamıktan Etkilenebilir

Kızamık

Kızamık

İLİşKİLİ GALERİLER Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 7 İpucu

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 7 İpucu

Denizli'de Coronavirüs Hastası 1 Ay Sonunda Yoğun Bakımdan Çıktı

Denizli’de Coronavirüs Hastası 1 Ay Sonunda Yoğun Bakımdan Çıktı

Çin'de Covid-19 Salgınında Son Durum

Çin’de Covid-19 Salgınında Son Durum

Tülin Şahin SMA Hastası Çocuklara Yardım Eli Uzattı

Tülin Şahin SMA Hastası Çocuklara Yardım Eli Uzattı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu