Tarih Boyunca Mumyaların Kullanıldığı 6 İlginç Alan

Antik Mısır’daki gizemli insan mumyalama geleneği aynı zamanda antik dönemlerden günümüze uluşan en ilginç fenomenlerden biri. Bununla birlikte mumyalar, modern bilimin gelişmesine de büyük katkı sağladı. Ancak tarihsel süreçte, mumyaların kullanıldığı çok daha ilginç alanlar da vardı. Özellikle 19. yüzyılın başlarında mumyalar sanat, ticaret, dekorasyon ve hatta eğlence sektörünün önemli unsurları arasındaydı! Öyle ki mumya sahibi olmak, bir dönem zengin Avrupalılar arasında statü göstergesi haline gelmişti. İşte tarih boyunca mumyaların kullanıldığı 6 ilginç alan…

1. Mumyalar, 19. yüzyılın sonlarına kadar Avrupa’da “ilaç” olarak kullanıldı

Kulağa ilginç gelse de günümüzden birkaç yüzyıl önce Avrupalılar, sağlıklı kalmak adına bir tür yamyamlık uygulamasına başvuruyordu. 19. yüzyıl Avrupa’sında, mumyalanmış insan kalıntıları toz haline getiriliyor ve ilaç niyetine kullanılıyordu. Bu uygulamanın yaraları iyileştirdiğine ve vücuttaki morlukları giderdiğine inanılıyordu. Hatta mumyalanmış insanların kafatasındaki kemik, kan ve et kalıntılarını ilaç olarak tüketen insanlar bile vardı. Özellikle 1830’ların sonunda, sağlık için mumya kullanımı oldukça büyük bir ekonomik pazar haline gelmişti. Bu nedenle Avrupa’da, günümüzdeki sahte ilaç ticaretine benzer bir sahte mumya ticareti başlamıştı.

2. Avrupa sosyetesinin yaygın eğlencesi: Mumya açma partileri!

19. yüzyılın sonlarında özellikle İngiltere’de özellikle de bilim alanında faaliyet gösteren aristokrat çevreler, şaşaalı partiler düzenliyor, bu partilerin en eğlenceli anlarını ise mumya açma törenleri oluşturuyordu. Ancak İngiltere’deki bu törenlerin kökeni, yüzyılın başına kadar uzanıyordu. 1820’li yıllarda halka açık mumya açma gösterileri düzenleniyor, gösteriler binlerce insan tarafından ilgiyle takip ediliyordu…

3. 16. ve 17. yüzyılda bazı ressamların favori rengi, “mumya kahverengisi” isimli renkti!

mumya

Öğütülmüş mumyalardan elde edilen bu renk dönemin ressamları arasında oldukça popülerdi. Örneğin Fransız ressam Martin Drolling, “Mutfağın İçinden Görünüm” adlı tablosunu mumya kahverengisi ile boyamıştı. Oldukça popüler hale gelmesi nedeniyle bu özel rengi üretip satan bazı dükkânlar ortaya çıkmıştı.

4. Mumya kalıntıları Avrupa’daki ev dekorasyonunun en önemli parçalarından biriydi

mumya

19. yüzyılda Avrupalı orta-üst sınıf arasında Mısır’a yapılan seyahatler son derece popülerdi. Bu seyahatler sonunda evlerine el, ayak veya kafa gibi mumya parçaları ile dönen Avrupalılar, bu ilginç hatıraları evlerinin en güzel yerinde sergilemekten büyük bir keyif alıyorlardı! Bir dekorasyon ürünü olarak mumya sergilemek, aristokrat Avrupalılar arasında statü sembolü haline gelmişti.

5. Mumyalar, gösteri dünyasında da boy gösteriyordu

mumya

Sahne sanatları ile uğraşan sanatçılar, örneğin tiyatrocular veya sihirbazlar, gösterilerine son derece gizemli ve egzotik bir hava katan mumyaları, sahne dekoru olarak kullanıyorlardı.

6. Antik Mısır’daki hayvan mumyaları, 19. yüzyıl İngiltere’sinde gübre olarak kullanıldı!

mumya

Antik Mısır, insan mumyaları ile ünlü. Ancak bu kadim medeniyetteki hayvan mumyalarının sayısı çok daha fazlaydı. Antik Mısırlılar yüzlerce yıl boyunca binlerce hayvanı mumyalamıştı. Özellikle kediler, Antik Mısır’da en çok mumyalanan hayvanlardan birisiydi. 19. yüzyılın sonlarında bir İngiliz şirketi gübre olarak kullanmak üzere, Mısır’dan binlerce kedi mumyası satın almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu