Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir sıkışması, farklı nedenlere bağlı olarak sinir üzerinde baskı oluşması sonucu oluşur. Oldukça acı veren sinir sıkışması nedir? Belirtileri nedir? Tedavisi var mıdır? Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

Bu durum, sinirin fonksiyonunda problemlere yol açabilir. Sinir sıkışmasının erken fark edilmesi, tedavinin daha başarılı sonuçlar vermesini sağlar. Sinir sıkışması ile ilgili merak edilenleri, Medicana Avcılar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Op. Dr. Mesut Caferi cevapladı.

SİNİR SIKIŞMASI NEDİR?

Sinirlerin etrafında bulunan kas, kemik, kıkırdak ve tendon gibi yapılar tarafından sıkıştırılması ve sinirin üzerinde baskı oluşması sonucunda sinir sıkışması meydana gelir. Sinirin üzerindeki bu etki; sinirin işlevlerinde bozulmaya yol açar. İlgili bölgede karıncalanma, uyuşma, ağrı veya güçsüzlük hissedilebilir.

Sinir sıkışması vücudun farklı yerlerinde meydana gelebilir. Bu problem genellikle tek bir sinirde görülür. Sinir sıkışmasının farklı türleri vardır. Örneğin bel fıtığı olan bir kişide, fıtığın omurilikten çıkan sinire baskı yapması sonucu bel ve bacakta ağrı hissedilir. Yine bir sinir sıkışması olan karpal tünel sendromunda median adı verilen sinir, el bileğindeki yapılar tarafından sıkıştırılır. Bu durum sonucunda el ve parmaklarda uyuşma, ağrı hissi oluşur.

SİNİR SIKIŞMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sinir sıkışması belirti ve bulguları, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Belirtiler; etkilenen sinir ve sıkışmanın görüldüğü bölgeye göre de farklı olabilir. Sinir sıkışması belirtileri:

– Etkilenen bölgede duyularda azalma, uyuşma hissi

– Dışa doğru yayılan tarza keskin, sızı veya yanma şeklinde ağrı

– Karıncalanma hissi

– Etkilenen bölgede kas güçsüzlüğü olarak sıralanabilir.

Sinir sıkışması belirtileri gösteren kişiler; semptomlar birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa, belirtiler evde uygulanan basit yöntemlerle hafiflemiyorsa doktora başvurmalıdır.

SİNİR SIKIŞMASI NEDEN OLUR?

Sinir sıkışması; sinirin ilerlediği yol üzerinde belirli bir noktada, etrafındaki dokuların baskı uygulaması ile oluşur. Örneğin bel fıtığında; omurilikten çıkan sinir, omurgada yerinden oynamış bir disk tarafından sıkıştırılır. Karpal tünel sendromunda ise median sinir; el bileğinde karpal tünel adı verilen bir anatomik bölgede sıkışır. Bu sıkışmaya tünel içerisindeki tendonların kalınlaşması neden olabilir.

Sinir sıkışmasına neden olabilecek durumlar;

– Yaralanma, kemikte kırılma

– Eklem iltihabı (artrit)

– Obezite

– Klavye kullanmak ya da piyano çalmak gibi tekrarlayan hareketlerin yapılması olarak sayılabilir.

Bazı tıbbi durumlar, sinir sıkışması problemi açısından risk oluşturur. Bu medikal durumlar:

– Diyabet

– Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar

– Tiroit bozukluğu

– Yüksek tansiyon

– Tümör ve kistler

– Hamilelik

– Menopoz

– Doğuştan var olan kusurlar

– Sinirsel rahatsızlıklar olarak sıralanabilir.

SİNİR SIKIŞMASI TANISI VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Sinir sıkışması tanısı için doktor hastanın şikayetlerini değerlendirir, hastayı muayene eder. Tanıya yardımcı olmak için ultrason ve MRI gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Bunlara ek olarak sinir ve kas arasındaki ilişkiyi anlamaya yarayan EMG (elektromiyografi) tekniğinden de yardım alınabilir.

Sinir sıkışması tedavisi, hastanın genel durumuna ve belirtilerin  şiddetine göre değişiklik gösterir. Sinir sıkışması için genellikle ilk önerilen yöntem; etkilenen bölgenin kullanılmaması, dinlendirilmesidir. Bu bölgenin sabitlenmesi için hastaya atel kullanması önerilebilir.

Sinir sıkışması için uygulanan yöntemlerden biri fizik terapidir. Bu yöntemde terapist eşliğinde; etkilenen sinirin etrafındaki kaslar güçlendirmeye ve sinir üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefleyen egzersizler yapılabilir.

Sinir sıkışmasının neden olduğu ağrının hafifletilmesinde ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca kortikosteroid tip ilaçlar da iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için tercih edilebilir.

Sinir sıkışması tedavisinde cerrahi, genellikle en son tercih edilen yöntemdir. Büyük çoğunlukla diğer alternatiflerle iyileşme sağlanamayan hastalarda kullanılır. Tedavide hangi cerrahi prosedürün uygulanacağının belirlenmesinde;

– Hangi sinirin etkilendiği

– Sıkışma probleminin türü

– Sıkışmanın ne derecede olduğu

– Durumdan etkilenen yapıların neler olduğu gibi pek çok faktör etkili olur.

Genel olarak ameliyat, sinir üzerinde baskı oluşturan yapıların düzeltilmesi temeline dayanır. Örneğin bel fıtığında görülen sıkışma için yerinden oynamış diskin çıkarılması gerekir. Karpal tünel sendromu cerrahisinde ise sinir üzerinde baskı oluşturan tendonlar kesilebilir.

Belirtilerin süresi ve şiddeti, altta yatan sağlık sorunları gibi faktörler; cerrahi sonrası iyileşmenin derecesini belirler. Genel olarak cerrahi ile başarılı sonuçlar alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu