Şehirde Mutlaka Görmeniz Gereken 22 Yer

Gezegenimizdeki bazı şehirlerde kadim tarihin izlerini, muhteşem tabiat unsurlarını ve paha biçilmez kültür varlıklarını bir arada görmek mümkün. Ne mutlu ki güzide şehirlerimizden İzmir de onlardan biri. Evet, tarih boyunca pek çok kadim medeniyete ev sahipliği yapan Ege’nin incisi, eşsiz doğal güzelliklerin yanı sıra son derece kıymetli yapılarla, tarihi ve kültürel hazinelerle dolu. Tam da bu nedenle her yıl yerli ve yabancı sayısız turist, unutulmaz deneyimler yaşamak için şehir ziyaret ediyor. Ancak doğal olarak İzmir gezilecek yerler listesi bir hayli uzun. Bu sebeple İzmir’i ziyaret eden herkesin tabiatın ve tarihin kalbine bir yolculuğa çıkmadan önce titiz bir plan hazırlamasında fayda var. Peki İzmir’de nasıl bir seyahat rotası oluşturulmalı? İşte Ege’nin kalbi İzmir’de mutlaka görmeniz gereken 22 yer.

1. Kordon

İzmir gezi rotaları listemize meşhur Kordon ile giriş yapıyoruz. Konak ilçesinde Alsancak mevkiinde yer alan Kordon, şehir merkezine yaklaşık 1.5-2 km uzaklıkta bulunuyor. Noktaya ulaşım, Plevne Bulvarı üzerinden sağlanıyor. Öte yandan Kordon, Türkiye genelinde en popüler sahil şeritlerinden biri diyebiliriz. Burası, yemyeşil çimleri ve uzun sahil şeridi ile yerli ve yabancı turistler tarafından yıl boyunca dolup taşıyor. Yolunuz Kordon’a düşerse çimlerin üzerine uzanın ve manzaranın keyfini çıkarın deriz. Kordon, İzmir’de her yaştan ve kültürden insan için ortak bir buluşma yeridir.

2. Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Peki şehre has ürünleri nerede bulabiliriz? İzmir’de alışveriş yapmak için ziyaret edilmesi gereken ilk yer şüphesiz Tarihi Kemeraltı Çarşısı. Çarşı, Konak ile Agora arasında yer alıyor. Eskilerin izlerini yansıtan bu çarşıda baharattan tutun tekstil malzemelerine dek her şeyi bulmanız mümkün. Nostaljik dükkanlara da uğramadan çarşıya veda etmeyin deriz.

3. Tarihi Asansör

İzmir’in sembollerinden biri olan Tarihi Asansör, Nesim Levi tarafından inşa ettirilmiş. Burası Mithatpaşa Caddesi ve Halil Rıfat Paşa semti arasındaki güzergahı pratik hale getirmek için yapılmış. Asansör inşa edilmeden önce Halil Rıfat Paşa semtine ulaşabilmek için 155 basamaklı bir merdiveni çıkmak gerekiyordu. 1985’te restorasyona giren asansörlerden ikisi de o tarihten bu yana sadece elektrikle çalışıyor. Asansör’ün tepesine ulaşmak için girişte bir ücret ödenmediğini hatırlatalım.

4. Yedi Uyuyanlar Mağarası

Efes Antik Kenti içinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası hem İslamiyet hem de Hristiyanlık için oldukça kıymetli bir miras. İslam’da Ashab-ı Kehf olarak da bahsedilen bu mağarada, yedi kişinin 309 yıl aralıksız uyuduğu rivayet ediliyor. Mağara her sene Müslüman ve Hristiyanlar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Mağarayı ziyaret etmek için öncelikle Selçuk ilçesine gitmek gerekiyor. Selçuk’a İzmir Basmane Tren Garı’ndan Aydın’a giden trenlerle ulaşmanız mümkün. Selçuk’a ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan minibüslerle mağaraya ulaşabilirsiniz.

5. İzmir Saat Kulesi

Şehrin en önemli bir başka sembolü ise Konak Meydanı’nda yer alan İzmir Saat Kulesi. Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid’in tahta çıkmasının 25. yılına özel inşa edilen İzmir Saat Kulesi, sekizgen biçiminde dört katlı bir yapı olarak dizayn edilmiş. Unutmadan, kuledeki saatin, Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edildiğini not düşelim. 1974 yılında yaşanan depremde hasar gören saat, tam depremin olduğu saatte durmuş (02:04) ve bir süre bu şekilde kalmıştır. İzmir’e yolunuz düşerse şehrin sembollerinden Saat Kulesi’ni de mutlaka görün deriz.

6. Dario Moreno Sokağı

İzmir’in meşhur sokaklarından biri olan Dario Moreno Sokağı, Güzelyalı ve Tarihi Asansör’ün tam ortasında yer alıyor. Huzurlu bir rota arıyorsanız bu sokağa girebilir ve bir kahve içebilirsiniz.

7. Konak Yalı Camii

Konak Camii, bilinen diğer adıyla Yalı Camii, Konak ilçesi kent merkezinde, Konak Meydanı’nda bulunuyor. 18. yüzyılda klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş olan firüze çinilerle süslü cami, Konak Meydanı ile özdeşleşen yapılardan biri.

8. Kızlarağası Hanı

Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan Kızlarağası Hanı, şehir merkezine yaklaşık 4-5 km uzaklıkta bulunuyor. Kızlarağası Hanı, tarihi verilere göre 1700’lü yıllarda inşa edilen tarihi bir yapı. Aynı zamanda döneminin en büyük hanı olarak biliniyor. Meşhur han, avlusunu süsleyen şirin dükkanları ile bugün hala çarşının bir parçası olarak kullanılıyor. İzmir gezilecek yerler listemizde yer alan Kızlarağası Hanı, haftanın her günü açık.

9. Tarihi Hava Gazı Fabrikası

İzmir’in sembol yapılarından biri olarak bilinen Tarihi Havagazı Fabrikası, gerçekleştirilen restorasyonun ardından, kentin önemli kültür merkezlerinden biri haline dönüştü. 1862 yılında kurulan Havagazı Fabrikası, 1900’lü tarihlerde şehre elektrik sağlamak amacıyla kullanılmış. Tarihi Havagazı Fabrikası günümüzde hala birçok konser, sergi, söyleşi gibi etkinliklerin ev sahipliğini yürütüyor.

10. Karagöl Tabiat Parkı

Meşhur Tantalos efsanesinde de adı geçen Karagöl, konumu itibari ile Yamanlar Dağı üzerinde bulunmakta. 35 dekarlık su yüzeyine sahip olan bu meşhur göl tektonik yer hareketleri sonucu oluşmuş. Gölün etrafı mis kokulu çam ormanları ile çevrili. Doğada vakit geçirmekten keyif alanlar için İzmir gezilecek yerler listesinde Karagöl’de yerini alıyor.

11. Atatürk Müzesi

İzmir’de görülmesi gereken yerlerin başında gelen bir başka değerli lokasyon; Atatürk Müzesi. Müze, Atatürk’ün İzmir’e gelişinin 19. yılına rastlayan 11 Eylül 1941 tarihinde törenle halka açıldı. Müzenin ismi 5 Ekim 1962 tarihinde “Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Atatürk Müzesi” olarak değiştirildi. 1941’de açılan tarihi müzede Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyalarını görebilirsiniz.

12. Şirince Köyü

izmir gezilecek yerler

İsmini sıklıkla duymuş olabileceğinizi düşündüğümüz Şirince Köyü eski zamanlardan bu yana kıyametin asla uğramayacağına inanılan bir köydür. Köye ziyarete gelen yerli ve yabancı nüfus oldukça fazla olsa da köy doğallığını korumayı başarmış. Hatta Şirince’ye yolunuz düşerse mutlaka Şirince kahvaltısını deneyin. Organik ürünlere meraklıysanız güzel bir alışveriş yapmayı da ihmal etmeyin. Son olarak İzmir sınırları içinde yer alan Şirince’nin lezzetli tadımlık şaraplarının tadına da mutlaka bakın deriz. Zira her sokak başında karşınıza minik tadım dükkanları çıkabilir.

13. Key Museum Otomobil Müzesi

izmir gezilecek yerler

Key Museum, İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan meşhur bir otomobil müzesi. 6 Mayıs 2015’te ziyaretçilerine açılan müze, sahip olduğu 76 otomobil ve 40 motosiklet ile Türkiye’nin en kapsamlı otomobil müzesi unvanına sahiptir. Müzede bulunan araçların model bilgileri ise 1880’lerin sonu ile 2011 arasında değişiklik gösterir.

14. Efes Antik Kenti

izmir gezilecek yerler

Dünyanın en önemli antik şehirlerinden biri olan Efes’in İzmir’de olduğunu biliyor muydunuz? Eğer Efes Antik kentine giderseniz 127 sütunlu Artemis Tapınağı’nı ve 36 sütunundaki kabartmaları dikkatlice incelemenizi öneririz. Efes Antik Kenti içinde yer alan Artemis Tapınağı, Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş görkemli bir yapıdır. Milattan önce 550 yılında tamamlanmış olan eser, bugün hala yerli yabancı binlerce turisti ağırlar. Artemis Tapınağı ülkemizde nadide bulunan eserlerden bir tanesi olarak hala varlığını korumakta.

15. İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi

izmir gezilecek yerler

Dünya üzerinde yaklaşık 390 adet radyo müzesi bulunuyor, İzmir’de yer alan Radyo ve Demokrasi Müzesi’de bu listede yer alan önemli bir müze. İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi, yaklaşık iki yıl devam eden çalışmaların ardından 5 Aralık 2013 tarihinde ünlü programcılarının katılımı ile açılmış. Müze koleksiyonu, 1920’li yıllardan 2000’lere uzanan dönemlere ait radyolar, pikaplar ve birçok kıymetli eseri kapsıyor. Müzeyi ziyaret ederek radyo programcıları ile gerçekleştirilen söyleşilere katılabilirsiniz.

16. Agora

izmir gezilecek yerler

İzmir’de gezilecek yerler arasında en eski noktalardan biri Agora. Şehrin tam ortasında bir sit alanı olarak korunan Agora, eski zamanlarda bir toplantı merkezi olarak kullanılıyormuş. Agora kelimesinin Antik Yunan’da toplantı alanı anlamına geldiğini hatırlatmak isteriz. İzmir gezilecek yerler listesinde yer alan Agora’da gün batımını mutlaka izlemenizi öneririz, büyüleneceksiniz!

17. Kadifekale

izmir gezilecek yerler

İzmir gezilecek yerler listemize 17. önerimiz ile devam ediyoruz. İzmir Körfezi’ne yakın bir tepede bulunan Kadifekale ilk defa M.Ö 3. yüzyılda Büyük İskender tarafından inşa ettirilmiştir. Kadifekale zaman geçtikçe birçok farklı uygarlığa tanık olmuştur. Buradaki kalıntılar, Helenistik ve Roma dönemi stilini taşıyan mimarisi ile dikkat çeker. Kale içinde Bizans dönemine ait sarnıç da bulunuyor.

18. St. Polycarp Kilisesi

izmir gezilecek yerler

İzmir’in en görkemli yapılarından biri Çankaya’da bulunan St. Polycarp Kilisesi. 1625 yılında inşa edilen yapı oldukça estetik ve dikkat çekici. İzmir’in birlik, beraberlik ve hoşgörüsünün en eski sembollerinden biri olan tarihi kilise dönem dönem ziyarete açılıyor. Şehir merkezine yakın bir konumda yer alan kiliseyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

19. İzmir Arkeoloji Müzesi

izmir gezilecek yerler

İzmir’de gidilebilecek birçok müze var ve bu konu kesinlikle ayrı bir yazıyı hak ediyor. Biz şimdilik şehrin en dikkat çekici müzelerinden Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni inceleyelim. 19. yy’de Neo-Klasik stilde inşa edilmiş bu yapı, iki bölümden oluşuyor: İzmir Arkeoloji Müzesi ve İzmir Etnografya Müzesi.

20. Aziz Vukolos Kilisesi

izmir gezilecek yerler

Kurtuluş Savaşı’ndan önce Rumların kullandığı bir kilise olan Aziz Vukolos Kilisesi’nden söz etmek isteriz. Tarihi yapı aynı zamanda Ortodoks Rum Kilisesi olarak da biliniyor. Klasik bir yapıya sahip olan Aziz Vukolos Kilisesi, bugün hala sıklıkla ziyaret edilen ve İzmir’de yer alan önemli tarihi yapılardan biri.

21. Aşıklar Şelalesi

izmir gezilecek yerler

Aşıklar Şelalesi, İzmir gezilecek yerler listesinde yer alan popüler konumlardan biri. Aşıklar Şelalesi İzmir’in, Dikili İlçesine bağlı olan Nebiler Köyü’nde yer alıyor. Tatil seçeneği açısından da oldukça keyifli bir lokasyon. Peki Aşıklar Şelalesi nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Bir rivayete göre birbirlerine gönüllerini kaptırmış olan Peri Padişahın kızı Sümeyra ve Ali aşklarının bir ömür devam etmesi için tanrıya dua ederler. Ettikleri dualar kabul olur ve tanrının bahsedilen aşıkları bir şelaleye dönüştürdüğüne inanılır. Şelale de bu nedenle Aşıklar adıyla anılır.

22. Meryem Ana Evi

izmir gezilecek yerler

İnanışa göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Hz. Meryem bu bölgeye gelmiş ve yaşamının sonuna kadar Havari Yuhanna ile bu evde yaşamıştır. İzmir Selçuk’ta bulunan ev 1891’de gün yüzüne çıkartılmış ve 1950 tarihinde restore edilmiştir. Restorasyonun ardından Vatikan tarafından kutsal mekân olarak ilan edilmiştir. Tarihi Meryem Ana Evi 1952’de Vatikan tarafından hac yeri olarak Hristiyan alemine duyruldu. O tarihten bu yana papaların da hac vazifelerini yerine getirdiği ev, Hristiyanlar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Her sene Hz. Meryem’in ölüm günü olarak kabul edilen 15 Ağustos’ta Vatikan tarafından tarihi yapının çatısı altında büyük bir ayin tertip ediliyor.

İlginizi çekebilir:

Muğla’da Nereler Gezilir? Muğla’da Mutlaka Görmeniz Gereken 14 Yer

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu