Seçim Tutanakları İle YSK Verilerinin Uyuşmadığı İddia Ediliyor

Son yılların en kritik seçimi geride kaldı. 14 Mayıs gecesi Cumhur İttifakı meclis çoğunluğunu elde etmeyi başardı. Ancak “Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı kim olacak,” sorusu yanıtsız kaldı. Şimdi hem iktidar hem muhalefet, 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ikinci tur seçimine hazırlanıyor. İlk turda en yüksek oyu alan iki aday, Kemal Kılıçdaroğlu ve Tayyip Erdoğan 28 Mayıs’ta bir kez daha cumhurbaşkanı seçilebilmek için yarışacak. Bu nedenle tüm Türkiye’nin gözü 28 Mayıs’a çevrilmiş durumda. Ancak 14 Mayıs seçimlerinin yakınları da henüz sona ermedi.  

Çünkü hem seçimde görevli olan çok sayıda vatandaş hem de muhalefet partileri, 14 Mayıs seçimlerini “şüpheli” duruma düşürebilecek bir iddiada bulunuyor. Bazı seçim tutanakları ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verileri arasında tutarsızlık olduğu ileri sürülüyor. Muhalefet, Türkiye genelinde onlarca sandığa itiraz ederken, binlerce sosyal medya kullanıcısı, “oylar yeniden sayılsın” talebinde bulunuyor. Detaylara birlikte bakalım.

14 Mayıs seçimlerinde Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı belirlenemedi ancak iktidardaki Cumhur İttifakı bileşenleri, meclis çoğunluğunu elde etmeyi başardı

İktidar partisi AKP,, sandıktan birinci parti olarak çıksa da Türkiye genelinde önemli bir oy kaybı yaşadığı görüldü. MHP ise önceki seçimlerde yakaladığı oy oranını korumayı başardı. Böylece Cumhur İttifakı, yeni dönemde meclis çoğunluğunu ele geçiren taraf oldu.

Ancak hem bazı muhalefet partileri hem de sayısız sosyal medya kullanıcısı tarafından gündeme getirilen bazı iddialar, 14 Mayıs seçimlerinde ortaya çıkan tablonun, “göründüğü gibi olmayabileceğini” akıllara getiriyor.

Muhalefet partileri, seçim tutanakları ile YSK verileri arasında uyuşmazlık olduğunu ileri sürüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tüm sandık sonuç tutanaklarımızı biz sistemimize girdik. YSK da girdi. YSK verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazlar ilçe seçim kurullarına yapıldı. Düzeltmeler ilçe seçim kurulları tarafından yapılacaktır. Her bir oyun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, yalnızca Ankara’da 453 tutanağa itiraz ettiklerini duyurdu

seçim tutanakları

Akıllı, sosyal medya hesabından “Islak imzalı sandık tutanaklarının tamamı İlçe Başkanlıklarımız tarafından toplanmış olup YSK verileri ile karşılaştırılmış ve hata tespit edilen verilerin düzeltilmesi için il hukuk ekibi öncülüğünde İlçe Seçim Kurullarına gerekli itirazlar yapılmıştır. Sosyal medyada dolaşımda olan tutanakların tamamına da bu kapsamda itiraz edilmiştir. İtiraz edilen tutanak sayısı toplam 453’tür.” açıklamasında bulundu.

CHP YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, seçim tutanakları ile YSK verilerinin uyuşmadığını bu nedenle binlerce sandığa itiraz edildiğini dile getirdi

Yakupoğlu konuyla ilgili olarak “Binlerce itiraz var. Hepsi mahallindeki itirazlar. Hepsini takip ediyoruz ama sosyal medya üzerinden değil. Seçmenlerin bu itirazları görmeleri mümkün değil. Sistem kapalı işliyor, sosyal medya üzerinden değil.” açıklamasında bulundu.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün ise seçim tutanakları ile YSK verilerinin aynı olmadığı ve seçimin az bir farkla kaybedildiği sandıklara itiraz ettiklerini dile getirdi. Doğan yaptığı açıklamada “İstanbul 1. Bölge 2. Sıra adayımız Anıl Denizci, İzmir 2. Bölge 1. Sıra adayımız İrfan Değirmenci ve Antalya 1. Sıra adayımız Yunus Başaran birkaç bin oyla seçilememiş görünüyor. Hepsi için itirazlarda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

HDP YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, ülke genelinde 1000’den fazla sandıkta seçim tutanakları ile YSK verilerinin uyuşmadığını tespit ettiklerini açıkladı

Çok sayıda sandık sonuç tutanağına bilgilerin yanlış girildiğini belirten Tiryaki, itirazları üzerine hatalı verilerin neredeyse tamamının düzeltildiğini dile getirdi.

Muhalefetin, 14 Mayıs seçimlerini tartışmalı hale getirebilecek başka iddiaları da var

seçim tutanakları

Örneğin Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Cumhur İttifakı’nın çok sayıda okulda tam kontrol sağladığını ve binlerce sandıkta kullanılmayan oyların ittifak bileşenlerine yazıldığını ileri sürüyor.

Bu iddialar muhalefetin de eleştirilmesine neden oldu

seçim tutanakları

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, bu önemli iddialara yönelik tepkisini dile getirirken, eleştirilerden başta CHP olmak üzere diğer muhalefet partileri de nasibini aldı. Vatandaşlar, muhalefete partilerine “seçim güvenliğini sağlayamadıkları” gerekçesiyle tepki gösterdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yapılan itirazların sonuçlanmasını beklediklerini söyledi

seçim tutanakları

Kaftancıoğlu sosyal medya hesabından, “İtiraz sonuçları gelir gelmez raporu sizlerle paylaşacağız… İçiniz rahat olsun bütün ıslak imzalı tutanaklar elimizde ve sandığa giren her oyu girdiği gibi çıkarıyoruz.” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Bazı seçim tutanakları ile YSK verilerinin uyuşmadığına yönelik iddialar, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun da gündemindeydi. Davutoğlu, “YSK ile ilgili ortaya saçılan iddialar çok vahim. Bu iddialar maddi hata denilerek geçiştirilemez. Gerekirse tüm ıslak imzalı tutanaklar tek tek yeniden sisteme girilmeli.” açıklamasında bulundu. YSK ise çarpıcı iddialar karşısındaki sessizliğini koruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu