Orhan Tatar: “Depremde Gökyüzünde Işık Görülebilir”

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden olan Kahramanmaraş depremi sırasında gökyüzünde ışıklar görüldüğü söylenmişti. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar bu konuda açıklamalarda bulundu. 8-9 kilometre derinlikte yer kabuğunun bir fay boyunca kırıldığını ve bu kırılmanın bir sürtünme düzlemi üzerinde meydana geldiğinden bahseden Tatar, “Dolayısıyla bu kadar büyük bir sürtünme etkisiyle bu fayın kırıldığı hat boyunca çok şiddetli şekilde şimşek çakmasına benzer yoğun bir ışık kütlesinin oluşması son derece olağandır” dedi. Deprem ışıkları da denilen bu olayın detaylara birlikte göz atalım.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 11’den fazla ilimizi etkileyen depremle ilgili basın toplantısı düzenledi 

AFAD

Orhan Tatar, depremle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Şu anda artçı sarsıntı sayısının 6 bin 40’a ulaştığını söyleyen Tatar, 7,7 ve 7,6 şiddetinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen felaket gibi büyük depremlerin ardından artçıların daha uzun bir süre devam edeceğinden bahsetti. “Hasarlı binalardan uzak durulması ve girilmemesi, son derece büyük önem taşıyor” diye uyardı. 

İki büyük depremin neden olduğu artçılar içinde 3-4 arası büyüklükte 1.628, 4-5 arası büyüklükte 436 ve 5-6 arası büyüklükte olan 40 adet sarsıntı gerçekleşti

AFAD

1 adet de 6,6 büyüklüğünde artçı olduğunu söyleyen Tatar, sarsıntıların 5 ve üzerine çıkabileceğini söyledi:

“Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliriz. Depremde şiddet ölçüsüne baktığımızda en büyük ölçü 12’dir. 6 Şubat’ta yaşadığımız 7.7 büyüklüğündeki depremin şiddeti 11’dir. Bu aşırı olarak değerlendirilir. 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti de 10 şiddetine karşılık gelmektedir. Her 2 deprem sonucunda Doğu Anadolu Fay Zonu’nun 5 ayrı segmentinin kırıldığını biliyoruz. Bu kırılan segmentlerin yanı sıra özellikle Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yaklaşık 25 kilometrelik hat boyunca kırılmaların meydana geldiğini biliyoruz.”

Depremler sonucunda sahada ölçülen en yüksek yer değiştirme miktari 7,3 metre

Açıklamasında yer kabuğunun 8-9 kilometrelik derinlik boyunca yaklaşık 7,3 metrelik bir yer değiştirmeye maruz kaldığını söyleyen Tatar, bu depremler sonucunda açığa çıkan enerji miktarının 30 katrilyon jule çıktığını ekledi. Bir atom bombasının yarattığı enerji 15 trilyon jul olarak bilinir, bu durumda depremin ortaya çıkardığı enerji 2000 atom bombasına eşittir. 

Tatar’a göre deprem sırasında gökyüzünde meydana gelen ışıklar son derece normal

Sabaha karşı saat 04.17’de meydana gelen depremde gökyüzünde şimşek çakmasına benzer ışıkların ortaya çıktığı görüldü. Bu durumun normal olduğunu belirten Tatar,  “8-9 kilometre derinlikte yer kabuğu bir fay boyunca kırılıyor ve bu kırılma bir sürtünme düzlemi boyunca meydana geliyor. Dolayısıyla bu kadar büyük bir sürtünme etkisiyle bu fayın kırıldığı hat boyunca çok şiddetli şekilde şimşek çakmasına benzer yoğun bir ışık kütlesinin oluşması son derece olağandır.” dedi.

İşte AFAD Genel Müdürünün açıklamaları👇

Uzmanlar Açıkladı: Hayvanlar Depremi Önceden Hissedebilir Mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu