‘Önce kardeşlik, sonra kardeşlik, daima kardeşlik’

Türk Milleti topyekun kardeşlik sınavı veriyor. Herkes imkanını, varlığını depremzedelere hasretmeye hazır.  Gönüller, Hucurat suresindeki, ‘Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah’a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız.’ İlahi hükme teslim.


TÜRK MİLLETİ TEK VÜCUT HALİNDE


Hazreti Peygamber, “Mü’minler birbirlerini sevmede, birbirlerine karşı sevgi ve merhamet göstermede tek bir beden gibidir. O bedenin bir organı acı çektiği zaman, bedenin diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateş çekerler.” buyuruyor. Türk Milleti tek vücut halinde bu hakikatte bütünleşiyor.


TÜRK MİLLETİNİN UFKU


Türk Milletinin ufku, “Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalimlere de) teslim etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanın (kusurunu) örterse Allah da kıyamet günü onu örter.” hakikati.


BİTLİS’TE KADINLAR DEPREMZEDELER ÜŞÜMESİN DİYE KOLLARI SIVADI
Bitlis’in Tatvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan aile destek merkezinde (ADEM) depremzede vatandaşların soğuktan korunması için polar, battaniye ve pijama takımı dikiliyor.

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler tüm ülkeyi yasa boğdu. Tüm Türkiye depremzedelere destek olmak için seferber olmaya devam ederken, Tatvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve Tatvan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki aile destek merkezinde (ADEM) usta öğreticiler ve gönüllü kadınlar depremzede vatandaşlar için kolları sıvadı. Dikiş ve giyim atölyelerinde eğitim gören kursiyerler, usta öğreticiler gözetiminde depremzedelerin kıyafet ihtiyaçlarını karşılamak için gece gündüz demeden gönüllü olarak çalışıyor. Gönüllü kadınlar depremzede çocuklar ve yetişkinler üşümesin diye polar, battaniye ve pijama takımı dikimine başladı.

Atölyelerde kadınlar tarafından özenle üretilen polar, battaniye ve pijama takımları paketlenerek kolilere doldurulduktan sonra Tatvan Kaymakamlığı aracılığıyla deprem bölgesine gönderilmesi planlanıyor.

Tüm kursiyer ve usta öğreticiler ile depremzedelerin yaralarını sarmaya devam edeceklerini belirten ADEM Koordinatörü Hatice Piral, “Aile destek merkezimiz Tatvan Kaymakamlığına bağlıdır. Kurslarımız halk eğitim bünyesinde açılmaktadır. Maalesef ülkemizde meydana gelen yıkıcı depremlerden dolayı Kaymakamımız Dr. Remzi Demir’in talimatları ile kurumumuzda görev alan 10 hocamız ve tüm kursiyerlerimiz ile birlikte gönüllülük esasını gözeterek deprem bölgesindeki vatandaşlarımız için polar, battaniye ve pijama takımı dikmekteyiz. Yaptığımız ürünler kaymakamlığımızın koordinesinde deprem bölgesine gönderilecektir. Bu vesile ile başta Kaymakamımız Dr. Remzi Demir’e, destek veren kurum amirlerimize, değerli hocalarımıza ve çok kıymetli kursiyerlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Şimdiye kadar 100 adet üretim yapıldığını dile getiren kursiyer Kıymet Aydar ise “Hocalarımızın eşliğinde burada depremzede vatandaşlarımıza alt üst kışlık dikim yapıyoruz. Şimdiye kadar 100 adet dikimimiz gerçekleşti. Kendi işlerimizi bırakarak hocalarımıza yardım edip kursta bir haftalık süreçte inşallah çalışmamıza devam edeceğiz. Şimdilik kış sezonu olduğu için onları yapıyoruz ama yazlık giysi dikimine de devam edeceğiz. Depremzede vatandaşlarımızın yanında her daim olmaya çalışacağız” diye konuştu.


“HAYAT DOLU ÖYKÜLER” ADLI KİTABIN GELİRİ DEPREMZEDELERE


Demirkent TOKİ İlkokulu 3/A sınıfı öğrencileri, Belediye Başkanı Bekir Aksun’u ziyaret ederek geliri depremzedelere ulaştırılacak olan kitabın imza günü programının davetiyesini verdiler.


Öğrenciler yaşadıkları olaylardan esinlenerek yazdıkları öyküleri “Hayat Dolu Öyküler” adlı kitapta topladı. Kitap satışından elde edilecekleri geliri deprem bölgesine bağışlamak isteyen öğrenciler, kitabın tanıtımı ve imza günü programının davetiyesini Başkan Aksun’a verdiler.


Başkan Aksun, “Bu güzel davranışlarından ötürü bütün öğrencilerimizi tebrik ediyor, öğretmen ve idarecilerine ise teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


DEPREM BÖLGESİNE YEM DESTEĞİ


Erzincan’ın Çayırlı ilçesinden 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 şiddetinde ki depremler sonrası etkisi hissedilen 11 ilden biri olan Malatya’ya 1 tır yonca balyası desteği gönderildi.


Çayırlı Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü koordinesinde yürütülen yardımda depremin etkisini şiddetli bir şekilde hisseden Malatya’da ki depremzede çiftçileri için, ilçe vatandaşlarından Gürsel Arslan 1 tır ve 5 bin 550 kilogram yonca balyası desteğinde bulundu. Çayırlı esnaflarından Ömer Turhan, Çayırlı ilçesi Balıklı köyü Muhtarı Gürol Çevik ve ilçe Nüfus Müdürü Emrah Ovalı eşliğinde Malatya’da ki depremzede çiftçilere ulaştırılmak üzere tır yola çıktı.


Çayırlı Kaymakamı Ahmet Gülderen, Gürsel Arslan’a yapmış olduğu bu yardımdan dolayı teşekkür etti.


ÇOCUKLAR İÇİN GÖNÜLLÜ GENÇLERDEN YARDIM ELİ


Çeşitli illerden Erzincan’a gelen ve gelirken yanlarına hiçbir eşya alamayan depremzede aileler ile çocuklara yardımlar sürüyor.


Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından Türkiye, depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber olmaya devam ediyor. 11 ili etkileyen depremlerin ardından evleri yıkılan veya hasarlı evlere giremeyen depremzede vatandaşlar çeşitli illere gönderilerek otel, ev ve yurtlara yerleştiriliyor. Erzincan’a gelerek hayatını idame etmeye çalışan depremzede aileler ve çocuklar için gönüllü gençler adeta seferber oldu. Erzincan Gönüllü Gençler Derneği tarafından belirli periyotlarla KYK yurdunda ve akrabalarının yanında kalan depremzedelerin kıyafet ve çeşitli ihtiyaçları karşılanıyor. Bu çerçevede 50 depremzede çocuk Erzincan’da bir mağazaya giderek istedikleri kıyafetleri alarak mutluluk yaşadı.


Kahramanmaraş’tan Erzincan’a gelen minik depremzede Muhammed Talha Turan yapılan etkinlikten dolayı mutlu olduklarını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.


Malatya’dan ailesiyle birlikte Erzincan’a gelen depremzede Burcu Doğan Erzincan halkının çok yardımsever olduğunu, yaşadığı depremlerden dolayı da depremzedelerin halinden anladıklarını belirterek, “Erzincan’a geldik depremden dolayı, buraya sığındık. Sağ olsun Erzincan’da ki dostlarımız bizlere çok çok yardımcı oldular. Her şeyimizi tamamladılar. Allah hepsinden bin kere razı olsun. Hiç bu kadar beklemiyorduk. Fazla fazla yaptılar. Hepsi merhametli insanlarmış gerçekten. Önceden depremi yaşadıkları için ne duruma düştüğümüzü çok iyi biliyorlar. O yüzden de hepsi elini uzattı bize. Evlerimiz çok hasar gördü. Art arda depremler olunca daha çok hasar almaya başladı. Evlerde de artık duramadık. Tek gelecek yerimiz zaten burasıydı. Akrabalarımız da vardı. Geldik, girdik sığındık. Herkes bizi buldu, herkes yardım etti. Erzincan halkının hepsinden Allah razı olsun. Biz orada her şey yıkıldığı için direkt geldik. Arabaya koyacak mazot bile bulamadık. O şekilde çıktık Elazığ’a, Elazığ’dan da Erzincan’a geldik” dedi.


Erzincan Gönüllü Gençler Derneği Üyesi Firdevs Güç Hafo, yapılan yardımların devam edeceğinin altını çizerek, “Farklı bölgelerden depremzede ailelerimiz geldi. Gerek KYK yurtlarında gerek evlerde onları misafir ediyoruz Erzincan halkı olarak. Evleri yıkılan arkadaşlarımız oldu depremzedelerimiz. Kıyafet olsun, çamaşır olsun çok malzemesini içeride bırakıp getiremeyen arkadaşlarımıza biz burada Erzincan Gönüllü Gençler Derneği olarak ihtiyaçlarını gideriyoruz. Bu şekilde de devam edeceğiz inşallah. Bugün burada 50 çocuğumuz var. Günden güne de artıyor. Yakında ev ziyaretlerimiz de olacak. Ev ziyaretlerine gittiğimiz zaman da çocuklarımızın ihtiyaçları oluyor, okul ihtiyaçları kırtasiye tarzı, oyuncaklar, gıda götüreceğiz evlere inşallah. Bu şekilde de devam edeceğiz” diye konuştu.


DÜKKANININ İŞLETMESİNİ BİR YILLIĞINA ÜCRETSİZ OLARAK DEPREMZEDEYE DEVREDECEK


Elazığ’da çay ocağı işleten ve aynı zamanda muhtar olan Özcan Gündem, depremzede bir esnafa dükkanının işletmesini bir yıl boyunca ücretsiz olarak devredeceğini söyledi.


Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında yaralar sarılmaya devam ediyor. Bu çerçevede Elazığ’da muhtar Özcan Gündem, farklı bir dayanışma örneği gösterdi. Merkez Akpınar Mahallesi’nde çay ocağı bulunan Gündem, iş yerini bir yıl boyunca depremzedeye devredeceğini bildirdi. Kendisinin muhtarlık maaşı ile geçimini sağlayabileceğini dile getiren Gündem, kahveci esnafından depremden dolayı mağdur olan veya dükkanı ağır hasar alan varsa işletmesini bir yıllığına ona devredeceğini kaydetti. Özcan Gündem, ”Ülkemize geçmiş olsun. Ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Elazığ’da bu işi yapan kahveci esnafından depremden dolayı mağdur olan veya dükkanı ağır hasar alan varsa işletmemi bir yıl olarak devredeceğim. Mağdur olmasınlar, evlerine bir parça ekmek götürsünler. Hepimiz kardeşiz ve dayanışma günümüz. Yardımlaşma amaçlı dükkanımı depremzede esnafa bir yıl süre ile devrederim. En azından mağdur olmasın ve çocuklarına ekmek götürsün. Ben muhtarlık maaşımla geçimimi yaparım. Köydeyiz gider bir inek besleriz en azından bir sene idare ederiz. Yeter ki vatandaşlarımız mağdur olmasın. Bir halkımız ve devletimiz için varız. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Ben gerçekten destek olmak istiyorum” diye konuştu.


Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen de, “Sivrice ilçesi Günbalı köyü muhtarımız Özcan Gündem’in paylaşımına sosyal medyadan denk geldik. 25 iş yeri yıkılan esnafı bizler paylaştık. Gündem, iş yeri yıkılan esnaflardan tespit edeceğimiz bir esnafa işletmesini devretmeyi istedi. Gerçekten de insanlık namına çok duygulandığımız güzel bir şey. Ülkemizde yüreklerde iz bırakan büyük bir acı var. Böyle güzel davranışlar, insanların yüreklerinde güzel bir tebessüm bırakıyor. Kendine ne kadar teşekkür etsek azdır” şeklinde konuştu.


ARPAÇAY BELEDİYESİ DEPREM BÖLGESİNDE


Arpaçay Belediyesi deprem bölgesinde vatandaşların yaralarını sarmaya devam ediyor.


Başkan Erçetin Altay’ın bizzat katılımıyla Adıyaman Tut ilçesinde açılan çadırla depremzedelere sıcak yemek ve çorba verildi. Yaklaşık 15 gün vatandaşların günde 3 öğün sıcak çorba ve yemek ihtiyacını karşılayan Arpaçay Belediyesi şimdi ise iş makineleriyle Tut ilçesinde enkaz kaldırma çalışması yapıyor.


Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay’ın tarafından oluşturulan deprem destek ekibi, Adıyaman Tut ilçesinde enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürüyor.


Başkan Erçetin Altay, deprem bölgesinde depremzedelerin dertleriyle dertlendiklerini, kederleriyle kederlendiklerini belirtti. Altay, depremzedelerin yaralarını bir nebze de olsa sarabilmek için Arpaçay Belediyesi’nce ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.


POSOF’TAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIMLAR DEVAM EDİYOR


Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Posof’ta depremzedelere yönelik yardımlar devam ediyor


İlk etapta gıda yardımı ve giysilere ağırlık verildi. Posof Kaymakamı Emrah Akduman, Belediye başkanı Cahit Ulgar ve İlçe Özel İdare işbirliği ile köylerden de yardımlar toplanmaya devam ediyor.


Çuvallarla hazırlanan odunlar yine tırlara yüklenerek Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesine gönderildi. Köylerden de traktörlerle getirilen odunlar yine vatandaşlar tarafından tırlara yüklendi.


VAN EKİBİ MALATYA’DA YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYOR


Van Valiliği koordinasyonunda deprem bölgesi Malatya’da vatandaşların geçici barınmaları için kurulan Beydağı konteyner kentte ekipler aralıksız çalışıyor.


Konteyner kurulumu, altyapı çalışmaları, yardım dağıtımı gibi birçok alanda çalışma yürüten Van ekipleri, sosyal yaşamın normale dönmesi için de vatandaşlarla sürekli irtibat halinde. Beydağı konteyner kentte vatandaşları ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile psikososyal destek ekipleri, vatandaşların ihtiyaçlarını tek tek tespit edip en kısa sürede ulaştırıyor.


Depremden etkilenen başta kadın, çocuk ve engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak ve bu zor sürecin kısa sürede atlatılması için Van ekibinin çalışmaları devam ediyor.


MUŞ VALİLİĞİ DEPREMZEDELER İÇİN “AÇIK KAPI” HİZMETİ BAŞLATTI


Muş Valiliği, Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinde depremlerden etkilenen vatandaşların taleplerini etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirmek için “Açık Kapı” birimini depremzedelerin hizmetine sundu.


Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremler sonrasında İçişleri Bakanlığınca Nurhak ilçesine koordinatör olarak görevlendirilen Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz koordinesinde çalışmalar devam ediyor. Vatandaşla en üst düzeyde iletişim kurulması, taleplerin etkin ve hızlı bir şekilde alınarak takip edilmesi ve sonuçlandırılması amacıyla Açık Kapı Muş Şube Müdürlüğü, Nurhak’taki vatandaşlar için hizmet veriyor. İlçe meydanına kurulan Açık Kapı hizmet noktasına gelerek müracaatta bulunan depremzede vatandaşlar, taleplerini uygulama sayesinde elektronik ortamda kayıt, takip ve sonuçlandırılma işlemleri ile gerçekleştiriyor.


Verilen hizmetlerden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlardan Ahmet İnan, “Nurhak’ta ikamet ediyorum. Muş Valiliği ilçemizde ‘Açık Kapı’ noktası kurarak hizmette bulunuyor. Biz de depremzede olarak konteyner talebinde bulunduk. Muş Valiliğimiz bize yardımcı oluyor. Bize yardımlarından dolayı devletimize teşekkür ederiz” dedi.


Açık Kapı Şube Müdürlüğüne müracaatta bulunan 84 yaşındaki depremzede kadın Zeynep Özer ise “Açık Kapı hizmeti verildiğini duyunca müracaatta bulundum. İnşallah herkese faydası olur. Kurban olduğum Allah devletimizi esirgesin, tırnağına taş değdirmesin. Devlet olmazsa biz hiç olamayız. Polisimizi, askerimizi, milletimizi, devletimizi Allah esirgesin” diye konuştu.


VAN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ DEPREMZEDELER İÇİN TULUM, BATTANİYE VE YELEK ÜRETİYOR


Van Olgunlaşma Enstitüsü, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerden etkilenen vatandaşlar için tulum, battaniye ve yelek üretiyor.


Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından tüm yurtta olduğu gibi Van’da da yaralarının sarılması noktasında çalışmalar aralıksız sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için tüm imkanlar adeta seferber edildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Van Olgunlaşma Enstitüsü, depremzede vatandaşlar için atölyelerinde tulum, battaniye ve yelek üretimini gerçekleştiriyor. Van Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, yürütülen çalışmaları inceleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.


BAYBURT ÜNİVERSİTESİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA AKTİF ROL ALIYOR


Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaraları sarılırken, diğer taraftan bölgedeki yaşamın sürdürülebilirliği için önem arz eden hasar tespit çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, depremden en fazla etkilenen illerden biri olan Adıyaman’daki hasar tespit çalışmalarına katılarak bölgedeki yapı stoğunun hızlıca dönüştürülmesinde kilit rol üstleniyor.


Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Hacı Süleyman Gökçe, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Alper Kâmiloğlu, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Selim Hatipoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ruşen Sınır ile birlikte destek personeli Ali Gültekin’in Rektörlük görevlendirmesiyle gittikleri Adıyaman’da yürüttükleri hasar tespit çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hızlıca yeniden inşa edilmesi planlanan bölge yaşamının altyapısına önemli bir destek sunuyor. Dört kişilik ekiple hiç durmaksızın bir günde onlarca binanın hasar tespitini yapan akademisyenler, tarama çalışmalarının planlanan sürede tamamlanması için var güçleriyle çalışıyor. Tarama faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Doç. Dr. Gökçe, “Depremin ilk anından beri Rektörlüğümüz koordinasyonunda sürdürülen destek çalışmalarının parçası olarak uzmanlık alanımız çerçevesinde faydalı olmaya çalıştık. Önceki safhada çeşitli televizyon kanallarında farkındalık yayınlarına katılmıştık. Birimler arası istişareler sonucunda sahada hasar tespit ihtiyacı olduğu bilgisi resmî kaynaktan teyit edilince vakit kaybetmeden bölgeye intikal ettik. Bölgedeki yapı stokunun önemli bir kısmı sürdürülebilir yaşam için risk oluşturuyor. Hızlı dönüşüm kapasitesi için tarama çalışmaları büyük önem arz ediyor. Biz ve sahada çalışan yüzlerce ekiple çok kısa sürede tamamlanması beklenen çalışmalar, yeniden bir yaşam dokusu tesis etmek için bilimsel altyapı görevi üstlenecek. Biz mesai mefhumu gözetmeden çalışarak bölgesel yeniden kalkınmada üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız.” dedi.


Bölgedeki destek faaliyetleri hakkında açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise, “Depremin ilk gününde duyduğumuz acıyı, bölgesel kenetlenme ve dayanışma için bir güdüye dönüştürdük. Çünkü acının yoğunluğuna eşdeğer bir emekle yeniden ayağa kalkabilirdik. Bunun için tüm beşeri, teknik ve teçhizat kapasitemizi seferber ettik. Lojistik ve insani yardımlar dışında bugün bölgesel yeniden kalkınma ve dönüşüm hareketinin ihtiyaç duyduğu hasar tespit çalışmaları için gerekli görevlendirmeleri gönüllülük esasıyla gerçekleştirdik. Tüm akademisyenlerimizin gönüllülükte tereddüt etmeyişinden gurur duyuyoruz. Sürekli iletişimde olduğumuz saha ekibinin canhıraş çalışmalarını takip ediyoruz. Bölgedeki çalışmaların geneline bakınca çok kısa bir sürede yeniden ayağa kalkacağımıza dair umudumuz artıyor. Sahada görev alan tüm personelimize teşekkür ediyor, muvaffakiyet diliyorum.” ifadelerini kullandı.


 


Kaynak: ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu