NASA’nın DART Misyonu Başarıyla Tamamlandı

Uzay inanılmaz gizemlerle ve insanlık için korkunç tehditlerle dolu. Uzaydaki tehditlerin pek çoğu, Dünya’yı ve dolayısıyla canlılığı önemli ölçüde etkileyebilecek, hatta yok edebilecek büyüklükte! Bu korkunç tehditlerin başında ise “asteroidler” geliyor. Bu nedenle asteroidlere karşı bilim insanları tarafından yıllardır farklı çalışmalar yürütüyor, çeşitli önlem planları hazırlanıyor. İşte bu kapsamda oldukça önemli bir adım atıldı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından hayata geçirilen “DART” misyonu başarı ile tamamlandı. NASA tarafından 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidine gönderilen uzay aracı hedefini tam isabetle vurdu! Detaylara birlikte bakalım…

DART misyonu, büyük çaptaki bir asteroidin Dünya’ya çarpmasını engelleme yolundaki zorlukların tespit edilmesi için başlatıldı

Bu sıra dışı deney için seçilen hedef ise Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos isimli asteroid oldu. Kasım 2021’de fırlatılan DART uzay aracı, uzun süren yolculuğunun ardından hedefe ulaştı. Dahası, planlandığı şekilde Dimorphos asteroidine tam isabetle çarpmayı başardı!

DART, uzaya gönderildiği andan Dimorphos’a çarptığı ana kadar, Dünya’ya her saniye bir fotoğraf gönderdi

Böylece uzay aracının bütün yolculuğu aşama aşama takip edilebildi. Ancak çarpışma anıyla birlikte uzay aracı da paramparça oldu. Böylece Dünya’ya gelen veri akışı da kesildi.

Çarpışma anına ait görüntüler NASA’nın sosyal medya hesabında paylaşıldı!

dart

NASA’nın yayınladığı görüntüler sayesinde bütün dünya bu tarihi anlara tanıklık etme fırsatı buldu. Öte yandan görüntülerde, DART misyonunun zorluğu ve başarısının büyüklüğü de gözler önüne seriliyor. Çünkü görüntülerde DART’ın Dimorphos’u, görüş alanındaki diğer asteroidlerden ayırt ettiği ve doğruca hedefine yöneldiği görülüyor👇

Proje, “LiciaCub” isimli nano uydudan gelecek verilerle takip edilecek

dart

İtalyan yapımı 14 kg ağırlığındaki uydu DART uzay aracı ile taşınıyordu. Ancak çarpışmadan birkaç gün önce serbest bırakıldı. Böylece LiciaCub 11 milyon kilometre uzaklıkta neler yaşandığını anlık olarak Dünya’ya iletebilecek. Bu kapsamda Dimorphos üzerinde oluşan krater görüntülerinin de önümüzdeki birkaç gün içerisinde Dünya’ya ulaşması bekleniyor.

Projenin bundan sonraki aşamasında asteroidin yörüngesinin değişip değişmediği takip edilecek

dart

Eğer DART, asteroidin yörüngesini istenilen düzeyde değiştirmeyi başarabilirse insanlık, Dünya’yı tehdit eden asteroidlere karşı test edilmiş ve başarıya ulaşmış bir savunma mekanizmasına sahip olacak. Öte yandan NASA tarafından, Dimorphos’un Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmadığı ve çarpmadan sonra da oluşturmayacağı açıklandı.

Uzmanlara göre Dünya’yı yok etme kapasitesi bulunan asteroidlerin yüzde 95’ini önceden tespit etmek mümkün

dart

Ancak insanlık üzerinde oldukça ciddi etkileri olabilecek daha küçük asteroidlerin tespit edilmesi pek kolay değil. Örneğin Dimorphos’un genişliği 160 metre. Bu büyüklükteki bir asteroidin Dünya’ya çarpması 1 kilometre çapında ve yüzlerce metre derinliğinde bir krater oluşumuna neden olabilir. Böyle bir durumun ise insanlık üzerinde korkunç etkileri olacağına dair hiçbir şüphe yok.

İlginizi çekebilir:

DART Misyonu: NASA’nın Dünya’ya Çarpma Riski Olan Asteroidleri Yörüngeden Saptırma Projesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu