Mutant Koronavirüs Nedir?

‘Mutant koronavirüs nedir?’ sorusu, mutantlı koronavirüs çok yüksek vaka sayılarına yol açması nedeniyle sıklıkla soruluyor. Peki, mutantı koronavirüsün belirtileri nelerdir? Mutantlı koronavirüs en çok hangi yaş aralığında görülüyor?

Mutantlı koronavirüs, vaka sayılarını arttırmaya ve birçok vatandaşı etkilemeye devam ediyor. Koronavirüsün ilk haline kıyasla, daha hızlı bulaşan ve genellikle gençlere etki eden mutantlı koronavirüs, Türkiye’nin risk haritasını kırmızıya boyadı. Peki, mutantlı koronavirüs nedir?

MUTANTLI KORONAVİRÜS NEDİR?

Mutasyon, DNA virüslerine kıyasla RNA virüslerinde daha sık meydana gelir. Ve etkileri daha fazladır. Koronavirüs RNA türü bir virüstür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de mutasyonlu virüs tespit edilen illerin  Türkiye’nin 76 iline yükseldiğini duyurdu. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla koronavirüs mutasyonuna karşı dikkatli olunma çağrısında bulundu. 

Koca, paylaşımının devamında ‘Virüsün mutasyona uğramış olması şimdilik aşı çalışmalarını etkilememektedir. Ancak yeni mutasyonlar aşı çalışmalarını da zorlayabilir. En büyük silahımız halen maske ve mesafe kuralına uymak.’ ifadelerini kullandı. 

MUTANTLI VİRÜS HANGİ İLLERDE? 

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre mutantlı virüs, Samsun’da %90 oranındayken Konya’nın da yarısını etkisi altına aldı. Mutantlı virüs gençlerde daha sık görülüyor. Öte yandan, yine Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre mutantlı koronavirüs 76 ilimizi etkisi altına aldı.

MUTANTLI VİRÜS TEHLİKELİ Mİ? 

Mutantlı Koronavirüs, daha hızlı bulaşması nedeniyle, sağlık sistemi üzerinde tehlike arz etse de, semptomları hafif bir şekilde atlatan kişilerin sayısı daha fazla. Her ihtimale karşı tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.  

AŞILAR MUTANTLI VİRÜSE ETKİ EDER Mİ?

Piyasadaki mevcut aşıların mutantlı virüse karşı da etkili olduğu bilinmektedir. Ancak bu aşıların 2 doz halinde uygulanması gerekmektedir.

Öte yandan daha önce açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, ‘Paniğe gerek yok’ diyerek şunları söylemişti: 

‘Alarm durumuna geçmeye gerek yok ancak kontrol edilmesi gereken bir durum. Bu virüsün yüzde 70 daha bulaştırıcı olduğu epidemiyolojik olarak kanıtlandı, diğer bilimsel yöntemlerle kanıtlanmadı. Virüslerin bu tip yeni alt gruplar oluşturacak şekilde mutasyon oluşturması muhtemeldir. Yani beklenen bir durum. Aşılamaların uygulanmasıyla mutasyonları da azalacağını düşünüyorum. Böylece dolaşımda bulunan virüs sayısı da azalacak. İnsanlar aşı olarak sadece kendilerini korumayacaklar, aynı zamanda dolaşımda bulunan virüs miktarının azalmasına katkıda bulunacaklar. Hızlı yayıldığı düşünülürse insanlar artık iki kere dikkat etmek zorunda. Maske, mesafe ve hijyen konusu daha da ağırlık kazanmalı. Bir ülkede ya da bir bölgede o hızlı bulaşma özelliğine sahip virüs ortaya çıkarsa, o bölgede yaşayan insanların daha çok dikkat etmesi şart. Gerekirse kısıtlama adı altında belirttiğimiz önlemlerin seviyesi daha da yükseltilebilir. Bu, virüs görülecek kişi sayısına bağlı. Geçtiğimiz ay İngiltere’den başlayarak diğer ülkelerde de, bu nedenle yeni tip virüse karşı önlemler arttırıldı.’ 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu