Mide Felci Teşhisi ve Tedavisi

Bir diğer adı mide tembelliği olan bilinen mide felci, tıp dilinde gastroparezi ismiyle anılır. Mide hareketlerinin azalması veya tamamen durması sonucunda mide felci yaşanır ve bu durum sindirim sisteminde de kendini gösterir.  Mide felci yaşandığında mide görevini gerçekleştirmediği için sindirilen gıdalar ince bağırsağa gitmemeye başlar. Öncesinde ortaya çıkan şikayetler nedeniyle basit bir mide rahatsızlığı sanılabilir. 

NEDEN OLUR

Normal şartlarda midede gerçekleşen kasılmalar besinleri küçük parçalara ayırır ve  besinleri ince bağırsağa iletir. Mide felci yaşandığında ise, besinler bağırsağa iletilmez. Besinler midede kaldıkça bakteri oluşumu gerçekleşir ve sindirilemeyen bazı besinler katılaştığı için mide girişini kapatır. Hastanın mide bulantısı ve kusma şikayeti bu nedenle ortaya çıkar.

MİDE FELCİNİ NE ETKİLER 

Vagus siniri, midenin besinleri parçalamasını sağlarken gerçekleşen hareketleri de kontrol eder. Vagus zarar gördüğünde veya fonksiyonlarında azalma olduğunda midede kasılma meydana gelmez ve böylece mide tembelliği ortaya çıkar. Bu durumun spesifik bir nedeni bilinmese de, bazı etkenlerin söylenmesi mümkün. Yanlış beslenme biçimi, viral enfeksiyonlar, diyabet, cerrahi operasyonlar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, bağırsak kasılmalarını azaltan bazı ilaçlar ve kollajen doku hastalıkları mide felcine neden olabilmektedir.

BELİRTİLER

Kadınlarda daha çok görülen mide felcine herkeste rastlamak mümkün. Kişi hayatında bir veya birden fazla sefer mide felci geçirebilir. Mide felcinin belirtileri ise mide bulantısı, ağız kokusu, kusma, mide ağrıması, mide şişkinliği, iştah kaybı, yemek yemek istememe, az yiyerek doyma, kan şekeri seviyesinde düşme ve bağışıklık sisteminde zayıflama şeklindedir.

TEŞHİS

İlk başta hastanın şikayetleri doğrultusunda fiziki muayene yapılması gerekir. Ardından daha doğru teşhis için çeşitli testler gerçekleştirilir. En doğru sonuç için endoskopik ve radyolojik görüntüleme, elektrogastrografi, mide boşalım zaman ölçümü, smartpill, gastroduodenalmanometri tetkikleri de istenebilir.

TEDAVİ

Hastanın yaşı, kullanılması gereken ilaçları vücudunun geri dönüşü ve hastalığın boyutuna göre sonuçlar farklılık gösterebilir. Kronik bir hastalık olan mide felci, yapılacak uygulamalar hastalığı tamamen kaldırmaz ama şikayetleri kontrol altına alır. Bu noktada diyet, medikal ilaç, cerrahi ve endoskopik yöntemlere başvurulabilir.

BESLENME ŞEKLİNE DİKKAT

Mide felci sorunu yaşayanlar, yemek yerken besinleri çok çiğnemeli, midenin besinleri daha hızlı boşaltması için porsiyonları azaltmalı, yağlı besinler sindirimi zorlaştırdığı için yağlı besinlerin tüketilmesine sınırlama getirmeli, lifli gıdalar midede daha çok duracağından, lifli gıdalardan uzak durmalı, kuruyemiş gibi sert gıdalardan tüketmemeli ve alkol tüketimini azaltmalıdır.

İLİşKİLİ HABERLER Mide Bulantısı

Mide Bulantısı

Mide Şişkinliği

Mide Şişkinliği

Mide Yanması

Mide Yanması

Mutluluğun Yolu Mideden Geçer

Mutluluğun Yolu Mideden Geçer

İLİşKİLİ GALERİLER Kırmızı Biberin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Biberin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Sağlıklı Besinler

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Sağlıklı Besinler

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Sağlığa Faydalı Çaylar

Sağlığa Faydalı Çaylar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu