Mavi Dil Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren bir işletmedeki çiftlik hayvanlarında tespit edilen “mavi dil” isimli bir hastalık, şehirde büyük paniğe neden oldu. Mavi dil hastalığı nedeniyle Aydın’daki 28 mahalle karantinaya alındı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülebilen mavi dil hastalığı, önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Bununla birlikte hastalığın bulaşıcı olup olmadığı veya insanları etkileyip etkilemediği de hastalıkla ilgili merak edilen konular arasında. İşte, büyük paniğe neden olan mavi dil hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler…

Mavi dil özellikle sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ortaya çıkabilen viral bir enfeksiyon hastalığı

mavi dil

Hastalığının sebebi ise Culicoides cinsi kan emici sinekler. Bu sinekler tarafından taşınan “bluetongue” yani mavi dil isimli patojen, çiftlik hayvanlarının aynı şekilde isimlendirilen hastalığa yakalanmasına neden oluyor. Genellikle nemli ve sıcak bölgelerde ortaya çıkan bu sinekler tarafından ısırılan hayvanlar, sineklerdeki virüs sebebiyle enfekte oluyor ve hastalanıyor.

Aydın’ın Efeler ilçesinde ortaya çıkan mavi dil hastalığı nedeniyle 28 mahalle karantinaya alındı

Efeler ilçesinin Baltaköy Mahallesi’ndeki bir işletmede bazı küçükbaş hayvanların mavi dil hastalığına yakalandığı tespit edildi. Bu nedenle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alan karantina altına alındı. Bu kapsamada Efeler ilçesindeki 28 mahallede karantina uygulaması başlatıldı.

Öte yandan yine Efeler ilçesinde yer alan Efeler Belediyesi Hayvan Pazarı da karantina nedeniyle faaliyetlerine son verdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bölgede aşılama çalışmaları başlatıldı. Ayrıca aşılama çalışmalarının tamamlanmasının ardından kısıtlamaların kaldırılacağı ifade edildi.

Mavi dil hastalığının belirtileri nelerdir?

Büyükbaş ve küçükbaş bazı hayvanları etkileyen bu hastalığın en yaygın belirtilerinden biri, yüksek ateş. Bununla birlikte meme dokusunda, göz ve ağız çevresinde ayrıca genital bölgede iltihaplanma da oldukça yaygın semptomlardan. Ayrıca hastalık nedeniyle pek çok hayvanda deri döküntüsü, ağız ve burun salgılarında artış, dilde mavileşme, halsizlik ve iştahsızlık görülebiliyor. Bununla birlikte hastalığa yakalanan hayvanlarda solunum ve beslenme güçlüğü de ortaya çıkabiliyor. Hastalığın belirtileri virüs yükü, hayvanın cinsi ve genel sağlık durumu gibi faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor.

Mavi dil hastalığı bulaşıcı mı?

mavi dil

Kısa cevap, hayır. Hastalığın hayvandan hayvana bulaştığına dair herhangi bir bilimsel veri yok. Hastalık yalnızca Culicoides cinsi sineklerin ısırığı ile bulaşıyor. Bu durumda Aydın’daki vakalar nedeniyle niçin bir karantina uygulaması başlatıldığı sorusu akıllara gelebilir…

Karantinanın sebebi kitlesel hayvan ölümlerinin önüne geçebilmek!

mavi dil

Hastalığa sebep olan sinekler ortadan kaldırılmadığı sürece hastalığın devam etmesi kuvvetle muhtemel. Çünkü hastalığın bilinen etkin bir tedavisi yok. Bu nedenle aşı çalışmalarının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi, hastalığın kontrol altına alınması için son derece önemli.

Hastalık hayvanlardan insanlara bulaşıyor mu?

mavi dil

Neyse ki bu sorunun cevabı da hayır! Hastalık, hayvandan hayvana bulaşmadığı gibi hayvandan insana da bulaşmıyor. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalara göre hastalığa sahip hayvanların ürünlerinden kullanılması da hastalık riski içermiyor. Yani mavi dil hastalığı, gıda güvenliği için herhangi bir tehlike arz etmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu