İshal Tedavisinde Yanlış Uygulama Ciddi Sorunlara Yol Açıyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yiğit, ishalin genellikle kendi kendine düzelen bir durum olduğunu belirtti. Dr. Yiğit, ishalin genel olarak çocuk ve yaşlılarda görüldüğünü vurgulayarak, ‘İshal sıklıkla bulaşıcı olan, dışkı miktarı, sayısında rutine göre artma, kıvamında azalma olması durumudur. İshal genelde kendiliğinden düzelir; ancak enfeksiyonlara bağlı çocuk ve bebek ölümlerinde ilk üç sırada yer almaktadır. Ölümlerin çoğunluğu da 2 yaş altı çocuklardır. Enfekte gıda ile temas sonrası mikroorganizmanın cinsine göre bulgular 1 ila 24 saat sonra ortaya çıkabilmektedir. İshale ateş yüksekliği, kusma, halsizlik, iştahsızlık, ağız kuruluğu, karın ağrısı ve ağır durumlarda bayılma ve bilinç kaybı eşlik edebilir. Bazı mikroorganizmalar (virüs, bakteri ve parazitler), fazla miktarda tüketilen laksatif etkili gıdalar ve bazı ilaçlar veya kronik bazı hastalıklar ishale yol açan nedenlerdir’ dedi.

‘ÇOCUK KUSUYOR DİYE SU VERİLMEMESİ ÇOK YANLIŞ BİR DÜŞÜNCEDİR’

Laktoz intoleransı ve bazı gıda alerjilerinin de çok sık ishale neden olduğunu belirten pediatrist Yiğit, önemli uyarılarda bulunarak konuşmasına şöyle devam etti:

‘Laktoz süt ürünlerinde bulunan bir çeşit şekerdir ve bunun sindirimine sebep olan enzim eksikliği de ishale sebep olmaktadır. Gıda alerjilerinden çocukta en sık gördüğümüz inek sütü alerjisi de sık ishalle karşımıza çıkmakta, erken tanı ve düzgün diyet tedavisi ile sorun çözümlenebilmektedir. Meyve ve balda bulunan früktoz da fazla alındığında veya sindiriminde zorlanan bireylerde ishale sebep olabilmektedir. İshal tedavisinde en önemli şey kaybedilen sıvı ve kan elektrolitlerin yerine konmasıdır. Çocuk kusuyor diye su verilmemesi çok yanlış bir düşüncedir. Kaybedilen sıvının yerine konulması tedavinin en önemli aşamasıdır. Oral alımın kötü olduğu durumda sıvı takviyesi hastanede yatırılarak damar yolundan yapılmalıdır. İshal sonrası bir müddet diyet uygulanmalıdır. Bol su ve sulu gıdalar, özellikle yağsız, şekersiz ve posasız gıdalarla beslenilmelidir. Yağsız makarna- pilav, haşlanmış patates, yağsız haşlanmış kırmızı ve beyaz et, muz, elma, ev yapımı yoğurt, ayran, tüketilebilir. Anne sütü alan bebeklerin emzirme sıklığı artırılmalıdır.’

İLİşKİLİ HABERLER Regl Sırasında Neden İshal Olur?

Regl Sırasında Neden İshal Olur?

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Geçiren Yiyecekler Hangileri?

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Geçiren Yiyecekler Hangileri?

İshal ve Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

İshal ve Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Çocuk İshali Geldi! İstanbullular Dikkat!

Çocuk İshali Geldi! İstanbullular Dikkat!

İLİşKİLİ GALERİLER Karın Ağrısına İyi Gelen 5 Besin

Karın Ağrısına İyi Gelen 5 Besin

İshal Yapan Gıdalar Nelerdir?

İshal Yapan Gıdalar Nelerdir?

Kuru Elma İshali Keser! İşte Kuru Meyvelerin Yararları

Kuru Elma İshali Keser! İşte Kuru Meyvelerin Yararları

Yemek Sonrası Karın Ağrısının Sebebi!

Yemek Sonrası Karın Ağrısının Sebebi!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu