Isaac Newton Kimdir Ve Neleri İcat Etmiştir?

Isaac Newton, 1687’de yayımladığı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri) adlı kitabıyla klasik fizik mekaniğinin temelini oluşturmuş ve bu eser, dünya tarihinin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Bu eserle birlikte kendi adıyla anılan evrensel kütleçekim yasası ve üç hareket yasasını ortaya koymuş ve kendisinin yaratmış olduğu bu etki bilim tarihindeki kilometre taşlarından biri olmuştur. Peki Isaac Newton kimdir ve Newton neyi keşfetti? Sizler için Isaac Newton kimdir anlattık.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Evrim Teorisinden Alternatif Akıma: Tarihin En Ünlü 7 Bilimsel Tartışması”

Isaac Newton kimdir?

Newton kimdir

Isaac Newton, bilim insanları tarafından bilim tarihinin en etkili insanlarından biri olarak kabul edilmektedir. 1999’un sonlarında, 100 ileri gelen fizikçiyle gerçekleştirilen milenyum oylamasında Isaac Newton, tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında Albert Einstein’dan sonra 2. sırayı almıştır. Amerikalı astrofizikçi ve yazar Michael H. Hart’ın 1978 yılında yayımladığı “Dünyaya Yön Veren En Etkin 100″ adlı kitabında ise Newton, 2. sırada yer alarak Albert Einstein dahil tüm bilim insanlarının en üstünde tutulmuştur. Ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov da, Newton’dan ”tarihin en büyük bilim insanı” olarak bahsetmiştir. Peki Isaac Newton kimdir?

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Vincent Van Gogh’dan Isaac Newton’a: Ömrü Boyunca Psikolojik Sorunlar Yaşayan 6 Tarihi Şahsiyet”

Newton hayatı

Newton kimdir

Isaac Newton, 4 Ocak 1643 yılında İngiltere’nin Woolsthorpe şehrinde dünyaya geldi. Çiftçi olan babası Newton doğmadan 3 ay önce vefat etti. 4 yaşına kadar annesiyle birlikte yaşadı. Daha sonra annesi bir başkasıyla evlenince Newton büyükannesi ile yaşamaya başladı. Newton hiç evlenmedi ve hayatını yeğeni ile birlikte memleketi İngiltere’de geçirdi.

1661’de Cambridge Üniversitesi’nin Trinity Koleji’ne kaydolmadan önce Grantham’daki King’s Okulu’na katıldı. Newton, Cambridge’de klasik bir müfredat okudu, ancak René Descartes gibi modern filozofların eserlerinden büyülendi. Üniversitedeyken Büyük Veba yüzünden evine dönmek zorunda kaldı ve matematik, ışık ve renk üzerine teorilerini formüle etmeye başladı. Söz konusu çiftlikte Newton’ın yere düşen elma ile yer çekimini bulduğuna inanılıyor.

Newton, 1667’de Cambridge’e döndü. İlk yansıtıcı teleskopu 1668’de yaptı ve ertesi yıl Master of Arts derecesini aldı ve Cambridge’in Lucasian Matematik Profesörü olarak görev aldı. 1671’de Londra Kraliyet Cemiyeti’ne teleskopunu göstermesi istendi. Newton, kırılma deneyleriyle beyaz ışığın spektrumdaki tüm renklerin bir bileşimi olduğunu belirledi ve ışığın dalgalar yerine parçacıklardan oluştuğunu iddia etti.

Isaac Newton ve Yer Çekimi Kanunu

Yer çekimi kanunu

1684’te İngiliz astronom Edmund Halley, gözlerden uzak Newton’ı ziyaret etti. Newton’ın gök cisimlerinin eliptik yollarını matematiksel olarak çözdüğünü öğrendikten sonra Halley, notlarını düzenlemesi için onu teşvik etti. Bunun sonucunda 1687 yılında üç hareket yasasını ve evrensel yerçekimi yasasını belirleyen “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”nın (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri) yayınlandı. Newton’ın üç hareket yasası şunu belirtir: (1) Düzgün hareket halindeki her nesne, üzerine bir dış kuvvet etki etmedikçe bu hareket halinde kalacaktır; (2) Kuvvet eşittir kütle çarpı ivme: F=MA ve (3) Her etki için eşit ve zıt bir tepki vardır.

Principia, Newton’ı entelektüel çevrelerde bir yıldız yaptı ve sonunda modern bilimin en önemli eserlerinden biri olarak evrensel beğeni kazandı. Çalışmaları, Avrupa aydınlanmasının temel parçası oldu. Newton, 1696’da Kraliyet Darphanesi’nin müdürü seçildikten sonra kalıcı olarak Londra’ya taşındı ve üç yıl sonra darphanenin ustalığına terfi etti. Konumunun yalnızca sembolik olmadığını kanıtlamaya kararlı olan Newton, sterlini gümüşten altın standardına taşıdı ve kalpazanları cezalandırmaya çalıştı.

Isaac Newton’ın ölümü

Newton kimdir

Newton aynı zamanda ateşli bir tarih ve dini doktrinler öğrencisiydi ve bu konulardaki yazıları, ölümünden sonra yayınlanan çok sayıda kitapta derlendi. Hiç evlenmemiş olan Newton, sonraki yıllarını yeğeniyle birlikte Winchester, İngiltere yakınlarındaki Cranbury Park’ta geçirdi. 31 Mart 1727’de uykusunda öldü ve Westminster Abbey’e gömüldü.

Isaac Newton icatları ve keşifleri

İcat
  • Yer Çekimi Kanunu
  • Hareket Yasaları
  • Yansıtıcı teleskop

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu