İnsanlık Tarihini Değiştiren 7 Kraliyet Cinayeti

İnsanlık tarihi sayısız cinayet vakasıyla dolu. Üstelik bu cinayet vakalarının bazıları son derece korkutucu ve gizemli. Ancak söz konusu “kraliyet cinayetleri” olduğu zaman vakaların hepsi bir hayli ilginç hale geliyor. Çünkü hemen bütün kraliyet cinayetleri, arkasında son derece gizli yürütülen komplolar ve büyük entrikalar barındırıyor. Öte yandan bazı kraliyet cinayetlerinin siyasi krizlere, inanılmaz skandallara ve hatta savaşlara neden olduğu biliniyor. İşte Jül Sezar’dan Franz Ferdinand’a, tarihteki en ilginç kraliyet cinayetleri.

1. Jül Sezar, milattan önce 44

Jül Sezar, resmi olarak hiçbir zaman bir kraliyet mensubu olmadı. Ancak Roma tahtının en önemli adayı konumundaydı. Sezar, parlak bir asker ve zeki bir siyasetçi olarak dikkat çekiyor, etkin olduğu yıllarda imparatorluğun siyasi ve sosyal yaşamına yön veriyordu. Bu nedenle kısa sürede imparatorluk tahtının birinci sıradaki adayı haline gelmişti. İmparatorluk tahtına oturması hiçbir Romalı için şaşırtıcı olmayacaktı, korkunç bir cinayete kurban gitmesiydi…

Jül Sezar’ın Roma siyasi yaşamındaki önlenemez yükselişi, doğal olarak bazı çıkar gruplarının tepkisini çekiyordu. Gaius Cassius Longinus, Decimus Junius Brutus Albinus ve Marcus Junius Brutus liderliğindeki bir grup senatör ise Sezar’ın yükselişinden gerçekten rahatsızdı. Bu rahatsızlık, milattan önce 44 yılında kanlı bir cinayete dönüştü! Senatörler, Jül Sezar’ı senato binasında tam 23 kez bıçaklayarak öldürdü. Sezar’ın ölümü, sonunda Caesar Augustus’un Roma İmparatoru olmasıyla sonlanacak kanlı bir iç savaş dönemini başlattı.

2. Tabinshwehti, 1550

kraliyet cinayetleri

16. yüzyılda Burma Kralı olarak tahta çıkan Tabinshwehti, tarihteki kraliyet cinayetleri listemizdeki en talihsiz isimlerden biri. Çünkü son derece cani bir şekilde katledildi.

Yönetimde olduğu süre boyuna son derece başarılı bir dönem geçiren Tabinshwehti Burma Krallığı’nı genişletmesiyle ve bu sayede Toungoo İmparatorluğu’nu kurmasıyla biliniyor. Ancak hükümdarın bu başarılı yönetimi bile korkunç bir şekilde öldürülmesine engel olamadı.

30 Nisan 1550 sabahı gizlice kraliyet çadırına giren iki savaşçı, kralın kafasının kesti! İki vahşi savaşçının ellerinde can veren hükümdarın ardından imparatorluk kısa süre içerisinde dağıldı ve tarihin tozlu sayfaları arasındaki yerini aldı.

3. Mary Stuart, 1587

kraliyet cinayetleri

İskoçya Kralı V. James’in hayatta kalan tek varisi olan I. Mary, İskoçya Kraliçesi olduğunda henüz sadece 6 günlüktü. Ancak yaşıyla birlikte kraliçenin yönetmeye olan arzusu da büyüdü, İngiltere Krallığı’nın hükümdarı olmak istiyordu.

Bu nedenle İngiltere tahtında oturan kuzeni Kraliçe I. Elizabeth ile kıyasıya bir rekabete girişti. Ömrünün önemli bir bölümünü hapislerde geçirdi, tahta çıkabilmek için türlü ve sayısız planlar yaptı. Öyle ki başta İspanyollar olmak üzere yabancı güç odaklarıyla ittifak kurmaktan dahi çekinmiyordu. Bütün bunlar Mary Stuart’ın 8 Şubat 1857’de son kez mahkemeye çıkarılmasına neden oldu. Mary Stuart, bu son mahkemede “vatana ihanetten” suçlu bulundu ve Fotheringhay Kalesi’nde başı kesilerek idam edildi.

4. I. Charles, 1649

I. Charles’ın öldürülmesi, tarihteki en ünlü kraliyet cinayetleri arasında. Çünkü bir yasa ile idam edilen ender krallardan biri.

İngiltere, İskoçya ve İrlanda Kralı I. Charles, 24 yıllık hükümdarlık süresi boyunca parlamento üyeleri ile ciddi anlaşmazlıklar yaşadı. Bu anlaşmazlıklar 1640’lı yıllar boyunca parlamentodaki bazı güç odaklarının isyanına sebep oldu. İsyanlar ise sıcak çatışmalara dönüştü. Nihayetine kaybeden I. Charles oldu. Bir dönemin kudretli hükümdarı, düşmanlarına esir düştükten sonra, kendisi hakkında verilecek kararı beklemeye başladı…

Savaşın galipleri, bir kralı idam etmenin nelere sebep olabileceğini çok iyi biliyordu. Bu nedenle her şey, “kitabına uygun” gerçekleştirilmeliydi. Fakat İngiltere’de bir kralın neden ve nasıl idam edileceğine yönelik bir yasa yoktu. Bu nedenle Avam Kamarası, devrik kralı “İngiltere halkı adına vatana ihanetten yargılayabilmek” için Yüksek Adalet Divanın kurulmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti. Böylece I. Charles, 30 Ocak 1649’da başı kesilerek öldürüldü.

Fransa Kralı XVI. Louis, iktidarda olduğu dönemde pek çok insanın büyük bir yoksullukla karşı karşıya kalmasına sebep oldu. Kral, yanlış ve keyfi uygulamaları ile ülkeyi derin bir yoksulluğa ve gerilimli bir döneme doğru sürüklüyordu. Öyle ki 1780’lerin ortalarında Fransa, iflasın eşiğine gelmişti.

Öte yandan kralın eşi Marie Antoinette, lüks yaşantısından taviz vermiyor, halk arasında büyük bir öfke uyandırıyordu. 1792 yılında monarşinin devrilmesi, kısa süre öncesine kadar son derece rahat bir yaşam süren bu iki kraliyet mensubu için hiç de iyi olmadı… İhtilalden bir sene sonra 1793 yılında,  XVI. Louis ve Marie Antoinette kalabalık bir meydanda giyotinle idam edildi.

6. Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth, 1898

kraliyet cinayetleri

Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth güzelliği, yardımseverliği ve mütevazı yaşam tarzıyla bilinen bir kraliyet mensubuydu. Bununla birlikte alışıldık kraliyet üyelerinden de hayli farklı özelliklere sahipti. Örneğin sahte bir isimle tek başına seyahatlere çıkmaktan, kraliyetin katı kurallarla bezeli yaşantısından uzak durmaktan hoşlanıyordu… Ancak imparatoriçenin bu tutkusu, hayatını kaybetmesine neden olacaktı…

Elisabeth’in kılık değiştirerek çıktığı seyahatlerinden birinde, gerçek kimliği açığa çıktı. 10 Eylül 1898’de, 25 yaşındaki Luigi Lucheni isimli İtalyan anarşist tarafından bıçaklandı ve olay yerinde hayatını kaybetti. Bu suikast İtalya ile Avusturya arasında ciddi bir politik gerginliğin doğmasına neden oldu.

7. Franz Ferdinand, 1914

kraliyet cinayetleri

Franz Ferdinand’ın öldürülmesi, sonuçları itibariyle insanlık tarihindeki en etkili kraliyet cinayetleri arasında…

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun varisi Ferdinand, ülkenin son derece çalkantılı olduğu bir dönemde, 1914 yılında Saraybosna şehrini ziyaret etmeye karar verdi. Ülkenin siyasi olarak oldukça karışık bir dönemine denk düşen bu ziyaret, karışıklığın tüm dünyaya yayılmasına neden olacaktı…

Franz Ferdinand, eşi Prenses Sophie ile birlikte seyahat ettiği sırada Gavrilo Princip isimli bir Slav milliyetçisi tarafından suikasta uğradı. Ferdinand ve eşi olay yerinde hayatını kaybetti. Bu kraliyet cinayeti, hepinizin bildiği gibi I. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden oldu…

İlginizi çekebilir:

Tutankamon’dan Mary Stuart’a : Tarihte Hüküm Süren En Genç 10 Hükümdar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu