İngiltere Başbakanı Liz Truss İstifa Etti

İngiltere, Boris Johnson’ın başbakan seçildiği 2019 yılından bu yana hem ekonomik hem de siyasi olarak bazı krizlerle karşılaştı. İngiltere’nin bu “krizler” dönemi, Johnson’ın istifasıyla sonuçlandı. Bunun üzerine başbakanlık koltuğuna Johnson döneminin Dışişleri Bakanı Liz Truss oturdu. Siyasi politikaları nedeniyle “II. Demir Leydi” olarak anılan Truss, aynı zamanda İngiltere tarihinin üçüncü kadın başbakanı unvanına sahip oldu.

Truss, İngilizlerin üzerindeki vergi yükünü azaltmak ve ekonomiyi büyütmek gibi popüler fakat gerçekçi olmayan vaatlerle işbaşına gelmişti. Ancak Truss’ın başbakan seçilmesi, ülkedeki kriz ortamını yumuşatmadı. Böylece toplumun ve siyasetin farklı çevrelerinden yükselen baskılara daha fazla dayanamayan Liz Truss, istifa etti. İngiltere tarihinin üçüncü kadın başbakanı olma unvanını elinde bulunduran Truss, istifasının ardından unvanlarına bir yenisini daha eklemiş oldu: “İngiltere tarihinin en kısa süre görevde kalan başbakanı.” Detaylara birlikte bakalım…

Liz Truss, Boris Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakâr Parti içerisindeki liderlik yarışının en güçlü adayı haline geldi

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ile liderlik yarışan giren Truss, üyeler tarafından yapılan oylama sonunda partinin yeni lideri ve İngiltere’nin yeni başbakanı seçilmişti.

Truss, hükümet politikasını “Vergileri azaltacak ve ekonomimizi büyütecek cesur bir plan sunacağım” ifadeleriyle açıklamıştı

Bununla birlikte partinin seçmenlere verdiği vaatlerin önümüzdeki iki yıl içerisinde hayata geçirileceğini söylemişti. Liz Truss, demeçleri ve izlediği politikalarla İngiltere’nin ilk kadın başbakanı, “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher’a benzetiliyordu. Ancak Truss’ın politikaları, İngiltere’nin kriz ortamından uzaklaşmasını sağlayamadı. Aksine özellikle de vergi alanındaki uygulamalar, yeni başbakanın pek çok farklı kesim tarafından ciddi şekilde eleştirilmesine neden oldu. Böylece Truss için istifaya giden süreç de hızlandı…

Truss’ın görevlendirdiği Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng 23 Eylül’de 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimi uygulanacağını açıkladı

Ancak bu açıklama İngiltere’deki dış borçlanmanın artacağı endişesine neden oldu. Bu nedenle ülkenin para birimi sterlin ciddi şekilde değer kaybetti. Yeni hükümet politikası nedeniyle sert eleştirilerin hedefi haline gelen başbakan, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden aldı ve yerine Jeremy Hunt’ı atadı. Ancak Hunt, Truss’ın açıkladığı ekonomi paketinin neredeyse tamamını rafa kaldırdı…

Başbakan, özellikle son iki haftadır yoğun bir şekilde eleştiriliyordu

Ekonomi ve vergi alanlarındaki açıklamaları ve politikaları, ülkedeki krizi daha da derinleştiriyor, bu nedenle Truss giderek daha ciddi eleştirilerle karşı karşıya kalıyordu. Öyle ki bazı basın kuruluşları tarafından Truss’ın istifa edeceğine dair haberler yapılıyor, bazı üst düzey parti yetkililerinin de başbakana istifa tavsiyesinde bulunduğu iddiaları dolaşıyordu…

Truss, geçtiğimiz günlerde hatalı politikaları nedeniyle özür dilemişti

liz truss

Uygulamaya çalıştığı ekonomi politikalarının piyasada ciddi bir krize neden olmasının ardından bir televizyon programına katılan Truss, hatalı olduğunu kabul ederek özür dilemişti. Ancak bu özür, başbakanın görevinde kalması için yeterli olmadı…

Sonunda beklenen oldu ve Liz Truss, Başbakanlık Ofisi önünde istifa ettiğini açıkladı

liz truss

Ekonomik ve uluslararası alanda ciddi bir istikrarsızlık döneminde göreve geldiğinin altını çizen Truss, insanların faturalarını nasıl ödeyecekleri konusunda endişeli olduğunu söyledi. Bu endişeleri ortadan kaldırmak için göreve başladığını ancak mevcut durumda bunun mümkün olmadığını kabul ettiğini ifade etti. Son olarak, istifa kararını sunmak için Kral III. Charles ile de görüştüğünü açıkladı. Truss, istifa kararının ardından İngiltere’nin en kısa süre görevde kalan başbakanı unvanının da sahibi oldu. Truss’ın başbakanlık macerası yalnızca 45 gün sürdü…

Eski başbakan, Muhafazakâr Parti içerisindeki liderlik seçimi tamamlanana kadar görevinin başında kalacak

liz truss

İstifa sürecinin, önümüzdeki hafta gerçekleşecek liderlik seçimlerinin ardından tamamlanması ve İngiltere’nin yeni başbakanının göreve başlaması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu