İkonik Tasarımlarda İmzası Olan 15 Mimar

“Sanatın anası mimarlıktır. Kendimize ait bir mimari olmadan, kendi medeniyetimize ait bir ruha sahip olamayız.” Frank Lloyd Wright’ın bu sözleri, mimarinin önemini oldukça güzel özetliyor. Mimarlık olmasaydı uyuyacak, çalışacak ya da oyun oynayacak estetik ve fonksiyonel bir yaşam alanına sahip olamayacaktık. Ancak tarihin en etkili mimarlarının yorulmak nedir bilmeyen çalışmaları sayesinde, tüm bunları günümüzde etkili bir şekilde yapabiliyoruz. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, dünyaca ünlü mimarlar ve onların örnek eserlerini bir araya getirdik. Keyifli okumalar!

Sagrada Familia Bazilikası, Barselona

1852 yılında dünyaya gelen Antoni Gaudi, diplomasını alırken öğretmeni bir dâhiye mi yoksa bir deliye mi diploma verdiklerinden emin olamadıklarını belirtmişti. Kısa bir süre sonra Katalan modernizminin babası olarak anılan Gaudi, her ikisinden de biraz olduğunu gösterdi. En ünlü eseri Sagrada Familia Bazilikası olan Antoni Gaudi’nin Astorga Piskoposluk Sarayı’ndan Casa Botines’e kadar onlarca ikonik yapıda imzası bulunuyor.

2. Frank Lloyd Wright

Fallingwater House, Pensilvanya

1867 yılında Wisconsin’de doğan Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright, kariyeri boyunca ülkesinin kendisine ait diyebileceği bir mimari tarz yaratmak istedi. 70 yıl süren kariyerine bakıldığında ise kesinlikle Amerikan mimarisi için bir niş yarattığı söylenebilir. Fallingwater House gibi çarpıcı konut projelerinden Guggenheim Müzesi gibi önemli kamusal alanlara kadar belki de hiçbir Amerikalı mimar ülkesinde böylesine bir iz bırakmamıştır. Temiz hatlara ve doğa ile diyaloğa önem veren Wright, projelerinin çoğunda modernizmi ön plana çıkarmıştı.

3. Ludwig Mies Van Der Rohe

Seagram Binası, New York

Yarı Alman yarı Amerikalı olan Ludwig Mies Van Der Rohe, Naziliğin yükselişiyle birlikte Amerika’ya göç etmek zorunda kalmıştı. Amerika’da başarılı bir sanat kariyeri yakalayarak modernizmin öncüleri arasında yerini aldı. Kariyeri boyunca modernist ve minimalist yaklaşımları benimseyen Rohe, New York’taki meşhur Seagram Binası’nın mimarı. Bu bina, çelik ve cam kullanımının en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

4. Le Corbusier

Villa Savoye, Poissy

Modernizmin babalarından biri olarak kabul edilen Le Corbusier, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan uluslararası üslubun bir parçasıydı. İnsanlara daha fazla yaşam alanı sağlamak için taşıyıcı duvarların olmaması gerektiğini savunuyordu. Bu yaklaşımına en iyi örnek olabilecek projesi ise Fransa’daki Villa Savoye’dir. Kariyeri uzun yıllar süren Le Corbusier, başta Avrupa olmak üzere Hindistan ve Rusya gibi ülkelerde de önemli yapılara imza attı. Ünlü mimar, siyasi ve kişisel inançları açısından tartışmalı bir figür olsa da kendisinden sonra yetişen meslektaşlarının üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçek.

5. Louis Kahn

Salk Enstitüsü, Kaliforniya

Geometri ustası olarak bilinen Louis Kahn, 20. yüzyılın en ünlü mimarlarından biriydi. Basit formların kullanımı, simetri ve hassas geometri, Louis Kahn’ın eserlerinin en ayırt edici özellikleriydi. İkonik projeleri arasında yer alan Salk Enstitüsü ise Kahn’ın çalışmalarında tercih ettiği tüm bu özellikleri sergiler nitelikte.

6. Oscar Niemeyer

Brasilia Katedrali, Brasilia

Ünlü mimar Oscar Niemeyer, Brezilya’daki modernist hareketin önde gelen isimlerinden biriydi. Özellikle ülkenin başkenti Brasilia’yı geliştirme çalışmalarıyla tanınan mimar, kıvrımlı hatların göze daha hoş geldiğini düşündüğü için modern mimarinin köşeli tasarımlarını reddetti. Aynı zamanda ona göre ana renk patlamalarıyla birlikte beyaz beton kullanımı oldukça modern bir görüntü sunuyordu. En önemli çalışması Brezilya Katedrali olan Niemeyer, 1988 yılında prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Ödülü’nü kazandı. Bugün Brasilia’daki çoğu binada Oscar Niemeyer’in izlerini görmek mümkün.

7. Eero Saarinen

Gateway Arch, St. Louis

Yarı Fin yarı Amerikan olan Eero Saarinen, anıtlar ile ilgili çalışmaları ve endüstriyel tasarıma olan katkılarıyla tanınan bir mimardı. Babası ile meslektaş olan Saarinen’in en meşhur eseri, şimdilerde bir otel olarak hizmet veren TWA Uçuş Merkezi. Ayrıca Amerika’nın en tanınmış anıtlarından biri olan Gateway Arch de Eero Saarinen tarafından tasarlandı.

8. Im Pei

Louvre Piramidi, Paris

Çin asıllı Amerikalı mimar Im Pei, çarpıcı cam ve çelik kullanımıyla tanınan ünlü bir mimar. En bilinen eseri ise 1989 yılında halka açılan Louvre Piramidi. Oldukça cesur bir tasarıma sahip olan piramit, Pei’nin tasarladığı yüzlerce ikonik projeden yalnızca biri. Modernist çizgide çalışan Pei, çalışma amacını “Amacım insanlara bir alanda bulunmaktan veya onun etrafında yürümekten zevk aldırmak” şeklinde açıklamıştı.

9. Frank Gehry

Dans Eden Ev, Prag

Dünyaca ünlü mimarlar denildiğinde listeye eklenmesi gereken bir diğer isim de Frank Gehry’dir. Frank Gehry, sıra dışı eserleriyle tarihe ismini yazdıran bir mimar. Prag’daki Dans Eden Ev’den Walt Disney Konser Salonu’na kadar Gerhy, çarpıcı postmodernist projeleri ile tanınıyor. Bükülmüş metal levhaları tasarımlarına dahil ederek binalara farklı bir görünüm kazandırmayı başaran ünlü mimar 1898 yılında Pritzker Ödülü’nün sahibi olmuştu.

10. Norman Foster

dünyaca ünlü mimarlar
HSCB Ana Binası, Hong Kong

İngiliz mimar Norman Foster, başarılı işleriyle bilinen Foster + Partners firmasının kurucusu. Çelik ve camı yenilikçi kullanımıyla tanınan mimarın en çarpıcı projeleri ise Hong Kong’daki HSBC ana binası ve Londra’daki The Gherkin’dir. 1999 yılında Pritzker Ödülü kazanan Foster, Rus işgalinden sonra Ukrayna’nın yeniden inşasına katkıda bulunacağını açıklayarak insanlar tarafından büyük bir takdir topladı.

11. Renzo Piyano

dünyaca ünlü mimarlar
Centre Pompidou, Paris

İtalyan mimar Renzo Piyano, teknolojiyi tasarımlarına dahil etmeyi seven bir mimar. Zaten ilgilendiği mimari tarz da “Yüksek Teknoloji Mimarisi” olarak tanımlanıyor. İlk olarak tasarladığı Centre Pompidou ile beğeni toplayan Renzo, daha sonra teknolojiyi mimari sorunları çözmek için de kullanmaya devam etti. En bilinen projeleri arasında Whitney Müzesi, Kansai Uluslararası Havaalanı Terminali ve Londra’da bulunan The Shard yer alıyor.

12. Tadao Ando

dünyaca ünlü mimarlar
Işık Kilisesi, Osaka

1941 yılında Japonya’da dünyaya gelen Tadao Ando, minimalist tarzı benimseyen mimarlardan. Projelerinde beton, ışık ve diğer doğal unsurları sık sık kullanan Ando’nun en bilinen eseri ise Işık Kilisesi.

13. Rem Koolhaas

dünyaca ünlü mimarlar
CCTV Genel Merkezi, Pekin

Kendi kuşağının en büyük mimari düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Rem Koolhaas, 1944 yılında Hollanda’da dünyaya geldi. Hem mimari teorileri hem de bina projeleriyle tanınan Koolhaas’ın tasarladığı yapılar, yer çekimine meydan okur tarzdaki formlarıyla dikkat çekiyor. Ünlü mimarın en önemli eserleri arasında Pekin’deki CCTV Genel Merkezi ve Katar Ulusal Kütüphanesi yer alıyor.

14. Zaha Hadid

dünyaca ünlü mimarlar
Guangzhou Opera Binası, Guangzhou

“Eğrilerin Kraliçesi” olarak alınan Zaha Hadid, 21. yüzyıl mimarisine silinmeyecek izler bıraktı. Fütüristik tasarımlarıyla öne çıkan Hadid, projelerinin çoğunda doğadan ilham alıyordu. Örneğin tasarladığı Guangzhou Opera Binası, dere suyu tarafından pürüzsüz hâle getirilmiş çakıl taşlarından ilham alınarak tasarlanmıştı. Ayrıca en prestijli mimarlık ödüllerinden biri olan Pritzker’i kazanan tek kadın mimar Zaha Hadid’dir.

15. Bjarke Ingels

dünyaca ünlü mimarlar
Via 57 West, New York

Günümüz mimarisinin en heyecan verici isimlerinden biri olan Bjarke Ingels, cesur ve eğlenceli tasarımlarıyla ön plana çıkıyor. Kendi mimarlık şirketinde faaliyet gösteren Ingels’in en önemli ilkesi ise sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirliği sonradan aklına getirmek yerine projesinin her bir detayına ilmek ilmek işleyen mimar, en çok da Danimarka’daki Lego Evi ve Amerika’daki Via 57 West projesi ile tanınıyor.

Dünyaca ünlü mimarlar listemizin sonuna geldik! Ancak mimariye ilginiz varsa aşağıdaki içeriklerimizi de okuyabilirsiniz:

18 Maddede Mimarların Şâhı ‘Kubbelerin Efendisi’ Mimar Sinan

Modern Mimarinin En Güzel Örnekleri Arasında Gösterilen 10 Bina

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu