Hınısın İncisi : Şeker Fasülyesi

Hınıs’ın İncisi

Hınıs şeker fasulyesi; Hınıs ilçesi ve civar köylerinde yetişen yuvarlak, oval şeklinde beyaz renkli bir tahıl ürünüdür. Özellikle kuru fasulye yemeği yapımında tercih edilen fasulyenin; ilçemize özgü tarla bitkilerinden biri olması, farklı lezzet ve aroması ile pişirme süresinin kısalığı, pişirilince kabuk atmaması, tüketildiğinde mide şişkinliği ve hazımsızlık yapmaması, gaz oranının yok denecek kadar az oluşu ve protein oranının yüksek olması özellikleri, tercih edilmesindeki en önemli etkenlerdendir.

Sıcak ve yüksek rakımda yetişen fasulyemizin ekimi, mayıs ayının 10 ile 20’si arasında yaklaşık 1600-1750 mt yükseklikteki arazilerde yapılmaktadır. Eylül ayının sonu ile ekim ayının başında tanelerin sertleşmesi ile birlikte hasat gerçekleştirilerek pazarlamaya hazır hale getirilmektedir.

Hınıs ilçemizde birçok ailenin geçim kaynağı olan şeker fasulyesi, kendine has özellikleri ile dünya çapında bilinmesine rağmen maalesef yeterli tanıtımı yapılmadığından, bakliyat tüccarları tarafından İspir fasulyesi olarak pazarlanmakta olup; bu işle uğraşan çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alamamalarına dolayısıyla Hınıs şeker fasulyesinin ikinci plana itilmesine sebebiyet vermektedir. Bu anlamda fasulyenin tanıtımı ve gelişiminde sivil toplum kuruluşlarının gayreti önem arz etmiştir ve Hınıs Kaymakamlığı ile Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün girişimleri sonucu 07.06.2012 tarih ve C2012/075 başvuru numarası ile coğrafi işaretinin tescillenmesi talebinde bulunulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucu Hınıs şeker fasulyesinin belirgin bir nitelik ve üne sahip olduğu kanaatine varılmış ve o bölgeye münhasır bir tahıl ürünü olduğu kabul edilmiştir. Bu kararla birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürünler kapsamına alınmış, 26.06.2016 tarih ve 29754 sayılı yazı ile Resmi Gazetede ilan edilmiştir. Coğrafi işaret alan Hınıs şeker fasulyemizin üretim-pazarlama süreci ve haksız rekabet mücadelesi ile ilgili denetimleri Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün koordinasyonunda olup, Hınıs İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Hınıs Ziraat Odası işbirliği ile sağlanacaktır.

Hınıs şeker fasulyesinin coğrafi işaretli tarımsal ürünü olarak tescil edilmesinde büyük çaba sarf eden; geçmiş dönem Hınıs Kaymakamımız Bülent AY’a, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerafettin ÇAKAL’a, ilgisinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai ERCİŞLİ’ye ve emeği geçen herkese Hınıs halkı olarak bilahare teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu