Hınıs Nerede? Hınıs Nasıl Bir Yer?

Hınıs’ın ilk web sitesi özelliğini taşıyan Hınıs Haber sitemiz hinisim.com olarak sizlere Hınıs hakkında detaylı bir yazı hazırladık.

Google da ve diğer arama motorlarında sık sık aranan Hınıs Nerede, Hınıs nasıl bir yer, Hınıs Kürt mü? sorularına gelin hep birlikte bakalım. Erzurum’un güney ilçelerinden biri olan Hınıs, tarihi geçmişi olan oldukça eski bir yerleşim yeridir. Erzurum’un Oltu’dan sonra ikinci büyük ilçesi olan Hınıs, gelişmekte olan ilçeler arasında gösterilmekte ve adından sıkça söz ettirmektedir.

Genç tunç çağına kadar uzadığı ve günümüze kadar gerek siyasi olarak gerekse stratejik olarak büyük önem arz eden konumu nedeni ile yoğun bir iskâna tanıklık etmiştir. Konum olarak ticaret yollarının kesişim noktasında yer alması, hayvancılık ve tarım açısından verimli topraklara ve geniş bir ovaya sahip olması nedeniyle tarih sayfalarında önem arz eden bir yer olmuştur. 14 Mart 1918 tarihinde vatan topraklarına dahil olan Hınıs, sancaklık yapmış büyük merkezlerden biriydi.

Hınıs Nerededir?

Erzurum’dan güneye yani Muş’a doğru 150 km mesafede bulunan ilçe, Bingöl dağlarına yakın konumuyla ve tarihte önemli yeri olan Hamurpet Gölüne oldukça yakın mesafededir. İlin diğer ilçeleri olan Karayazı, Karaçoban ve Tekman, Hınıs’ın komşu ilçeleridir. Ayrıca Muş’un Varto ilçesi Hınıs’a sadece 50 km mesafededir. Hınıs bir ova ilçesidir ve Hınıs Ovası, bölgenin en verimli ovalarından biridir. Dolayısıyla tarım ve hayvancılık ilçede ana geçim kaynağıdır. İklim özellikleri ve tabiat olarak Erzurum ile aynı özellikleri taşımaktadır. Kışları soğuk ve bol karlı, yazları ise genellikle serin geçer. Genel olarak Erzurum’dan 5-6 derece daha sıcak olduğu söylenebilir.

Kaynak: hinis.gov.tr

 

Hınıs Kanyonları ve Hınıs Şeker Fasulyesi ilçenin adının duyulmasında önemli etken olmuşlardır. Hınıs Kanyonları, Türkiye’de eşine az rastlanır bir doğal oluşumdur ve özellikle , dağcılık ve tırmanma spor etkinliklerinde ilgi odağı durumundadır. Ayrıca Hınıs Fasulyesi de tescilli bir ürün olup, Türkiye geneli kullanılan ve tercih edilen fasulye türlerinden biridir. Hınıs Haber

İlçenin, dokuz ana mahallesi olmak üzere toplamda 98 mahallesi vardır. Bu mahalleler şehir merkezine genellikle yakın mesafededir.  Mahallelerimiz sayfamızdan tüm mahallelerimizi ve konumlarını öğrenmeniz mümkündür.

 

Hınıs Kürt mü?

İlçe etnik yapısını yaklaşık olarak yüzdeye çevirirsek; %60 Kürt vatandaşlarımız,  %30 Türk vatandaşlarımız ve %10 diğer etnik kökenden vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Bu etnik kökenler arasında Lazlar, Çerkezler ve ilçeye başka yerden gelen muhacirler yer alır. İlçe halkı, etnik köken gözetmeksizin, komşuluğun ve kardeşliğin yaşandığı, kimsenin kimseyi etnik ya da başka farklılıklarından dolayı ayrıştırmadığı, kardeşçe yaşayan bir toplum örneği oluşturmaktadır. Kız alıp vermeler, evlilikler bu dostluğu iyice pekiştirmiştir. İlçe de hem sünni hem de alevi vatandaşlarımız yüz yıllardır kardeşçe yaşamaktadır. Şehirde ve kırsalda terör olayları gibi toplumun huzurunu bozacak herhangi bir sorun teşkil edecek durum yoktur.

Başka illerden şehrimize görevli gelen vatandaşlarımız, ilçemizi çok sevmiştir, ve anlatıldığı gibi bir yer değilmiş dediklerine çokça şahit olmuşuzdur. Geleneklerin ve misafirperverliğin, paylaşmanın bilincinde olan Hınıs halkı, Erzurum’un değerli toplumlarının başında gelmektedir.

Hınıs’a nasıl gidilir?

Erzurum’a 150, Muş’a 100 km mesafede olan Hınıs’a, karayoluyla ulaşım mümkündür. Erzurum’un Mahallebaşı semtinden her saat başı hareket eden otobüsler ve dolmuşlar ile Hınıs’a yaklaşık 2-3 saatlik bir yolculuk yapılarak ulaşılır. Bunun yanında büyük otobüs firmalarının Hınıs’a doğrudan otobüs seferleri vardır. Örneğin İstanbul’dan direk Hınıs’a tek otobüsle gelmek mümkündür. İl ve ilçe arasındaki yollar yeni yapılmış ve konfor seviyesi yüksek yollardır. Güvenlik sorunu yaşamadan, dilediğiniz saat diliminde Hınıs’a seyahat mümkündür.

Hınısta Nerede Kalabilirim

İlçe merkezinde bir adet otel, 4-5 adet yeni yapılmış apart otel tarzında konforlu konaklama yerleri mevcuttur. İlçeye vardığınızda, ilçe halkı bu apart otellere sizleri yönlendirecektir. Ayrıca ilçede öğretmenevi, çeşitli kurumlara ait misafirhane ve pansiyonlar da mevcuttur. Hınıs’ta her hangi birinin kapısını çalarak, yatılı misafir olmanız da seçenekler arasındadır. Hınıs halkının misafirperverliğini görmeniz açısından bu seçeneği de aklınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Hınıs’ta Yeme İçme

İlçe merkezinde çokça restoran, çay bahçesi, kafeterya ve etkinlik salonları mevcuttur. Hınıs döneri ve Hınıs Fasulyesi ile yapılan Kuru Fasulyeyi Nihat amcanın lokantasında kesinlikle tatmalısınız. İlçe merkezi küçük olduğu ve herkes birbirini tanıdığı için, ilçede kalitesiz mekan barınmamaktadır. Dolayısıyla ilçedeki restoran ve kafeteryalardan gönül rahatlığıyla faydalanmanız mümkündür.

Hınıs’ta Sosyal Etkinlik

İlçede sosyal etkinlik yok denecek kadar azdır. Tahminen ayda bir kaç defa Erzurum Devlet Tiyatrolarından tiyatro ve sahne sanatları gösterileri sergilenmektedir. Sosyal aktiviteden sayılır mı bilinmez ama ilçede yer alan halı sahalar ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı kapalı spor salonundan faydalanmanız mümkündür. Ayrıca ilçemize mal olmuş, önemli eserler veren iki ressamımız bulunmaktadır. Sait Hanoğlu ve Fesih Özyurt. Sait bey’in resim kursları açtığını ve bu sanatla ilgilenen sanat severlere kurs verdiğini belirtmemiz gerekiyor.

İlçede bir adet kütüphane de bulunmaktadır.

İlçe kaymakamımız ve diğer idari amirlerden sosyal ve kültürel etkinliklere destek olmalarını önemle rica ediyoruz.

Bunun yanında ilçede bulunan bilardo salonları, internet kafeler ve kıraathaneler çokça tercih edilen mekanlardır. İlçemizin eşsiz doğası ve muhteşem derelerini keşfetmek için bol bol gezintiler ve piknik aktiviteleri yapabilir, yasalar çerçevesinde balık avlayabilir, çevre illere gezi etkinlikleri düzenleyebilirsiniz.

Hınıs’ın Tarihi ve Doğal Yerleri

Hınıs Kalesi: Hınıs deresinin batısında inşa edilmiştir. Yüksek ve dağlık bir tepede inşa edilen kalenin tarihi hakkında pek bilgi yoktur. Fakat Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde anlatıldığına göre; bu kale Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın amcası tarafından inşa edilmiştir.
Ulu Cami- Alaaddin Bey Camii: İlçe merkezinde kurulan cami 1734 yıllında inşa edilmiştir. Muş beylerinden Alaaddin Bey tarafından inşa edilmiştir. Cami kare yapılı olup inşasında kesme taş kullanılmıştır.
Kolhisar Medresesi: Cami ve medrese tarzında inşa edilmiştir. 19. Yüzyıl’da Şeyh Mahmud El Feyzi tarafından inşa edildiği bilinmektedir.
Öte yandan Hınıs’ta yer alan tarihi değere sahip diğer yerler arasında Toprakkale, Zirnak Kalesi ve Kümbeti, Seyyit Ömer Halil Türbesi gibi yapılarla Güzelbaba, Mamahatun gibi ziyaret makam ve mekanları da bulunmaktadır.

 

Hınıs Düğünleri

Hınıs düğünleri ve halayları oldukça ünlüdür. Özellikle yaz aylarında, dış bahçelerde yapılan düğünler, sadece Hınıs yöresine ait halaylar ve barlar sizlere keyifli anlar yaşatabilir. Hınıs barları ve halayları, kendine has ve benzersiz tavırları nedeniyle halk oyunları literatüründe ayrı bir yere sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu