Hınıs Karaçoban Karayazı Bölgelerinde Rıbes-Gullık zamanı

Her yıl mayıs haziran aylarında yüksek rakımda yetişen Rıbes (ışgın) ve Gullık (Çiriş) bitkileri çoğunlukla Hınıs, Karaçoban, Karayazı’nın yüksek rakımlı bölgelerinde ayrıca Çat ilçesinin bazı yüksek rakımlı yerlerinde yetişmektedir. Bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmekle beraber bölgemizde hasat döneminde bazı ailelerin geçim kaynağı olarak, toplayıp satışa sundukları bu şifa depoları, yurt dışında bazı üniversitelerde araştırma konusu olmuştur.

Çiriş (Gullık)
Görünüş olarak pırasa sebzesine benzerliği ile dikkat çekmektedir. Bazı yörelerde yabani pırasa ve gullık isimleri ile de adlandırılmaktadır. Çeşitli şekillerde yemekleri yapılan bu bitki, oldukça lezzetli ve tam bir şifa deposu.

Işgın (Rıbes)
C vitamini açısından zengindir.
Işgın bitkisi, yemeklerde, salatalarda kullanılmakla birlikte, çiğ olarak da tüketilmektedir. Ekşi ve benzersiz tadıyla, yiyenin ağzında ilginç ve tarifi mümkün olmayan bir tat bırakmaktadır. Işgın, yıllar içerisinde ülke geneli ün kazanmış ve ışgın sevenler bu dönemlerde siparişle bu tattan mahrum kalmamak için adeta yarışa girerek bölgemizden eş dost vasıtasıyla sipariş vermektedirler.

Kaynak : Hinisim.com

 

“Yüksek Rakımda Yetişen Şifa”

Işgın (Rıbes); mayıs ve haziran aylarında yabani olarak yetişip, ülkemizin doğu kesimlerinde özellikle Erzurum yöresi, Hınıs, Karayazı ve Karaçoban ilçelerinin 1000-4000 metre yüksekliği arasında boyu 40-150 cm uzunluğa erişen bir meyvedir. Işgın (Rıbes) genellikle taze olarak tüketilmektedir. Kivi tadını anımsatan bitki, yetişen yörelerde meyve olarak tüketilmektedir. Geniş ve kaba yapraklarının arasından çıkan gövdenin çiçekleri kesilip sadece uzun gövdesi yenilmektedir. Genellikle bu bitki, karların erimesinden sonra ortaya çıkmaktadır. Fil kulağına benzeyen yapraklar ve sarımsı, beyaz çiçeklerden oluşmaktadır. Meyvesi ise geniş kırmızımsı ve kahverengi kanatlı olup, üç köşeli bir yapıya sahiptir. Bilimsel adı “Reun Ribes” halk dilinde Işgın ya da Rıbes olarak adlandırılan bitki, doğal ilaç olarak bilinmektedir. Özellikle kanser ile mücadelede kullanılan bu şifa kaynağı, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil eder. İçeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitki, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Doğuda bu bitki, “yayla muzu” olarak adlandırılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır. Lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. Mideyi rahatlatan, sindirimi kolaylaştıran, kusmayı önleyen; şeker ve tansiyon hastalıklarına da deva olan Işgın (Ribes); astım, soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklar, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. Özellikle hamilelik esnasında oluşan lekelerin tedavisinde iyi gelir. Kabuklarının iç kısmını, lekeli bölgelere sürerek, vücuttaki lekeler tedavi edilir. Bu doğa harikası bitki, mayıs ve haziran aylarında Hınıs, Karaçoban ve Karayazı ilçelerinde çok ucuz meblağlarda satışa sunulmaktadır.

Kaynak : HINIS-KARAÇOBAN İLÇELERİ EĞİTİM,KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu