Hepatit A

Genellikle dışkı yoluyla bulaşan, hijyen koşullarının olumsuz olduğu, içme suyunun sağlıksız ve kirli olduğu yerlerde daha hızlı yayılan bulaşıcı bir hastalıktır.

HEPATİT A HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Genellikle dışkı yoluyla bulaşan, hijyen koşullarının olumsuz olduğu, içme suyunun sağlıksız ve kirli olduğu yerlerde daha hızlı yayılan bulaşıcı bir hastalıktır.

Türkiye’de, bebeklik ve çocukluk döneminde kişiye Hepatit iğneleri yapılır. Bu iğneler, kişiye Hepatit A hastalığına karşı ömür boyu koruma sağlayacaktır.

Hepatit A, enfekte olanların dışkılarından bulaşır. Bu dışkının karıştığı suyu kullanmak, eser miktarda olsa bile bu su ile meyve sebze gibi ürünleri yıkamak, bunları çiğ ya da az pişmiş olarak tüketmek, Hepatit A virüsünün bulaşmasına neden olur.

Havuz suyu sanitize edilmeyen havuzlarda yüzmek, el temizliğine önem vermemek, ya da halihazırda ellerin yıkandığı suyun Hepatit A virüslü olması ve kirli içme suyu tüketmek, Hepatit A virüsünün bulaşma yollarındandır.

Aynı şekilde, tüketilen kabuklu deniz ürünlerinin kirlenmiş sularda yaşamış olması nedeniyle de bulaşabilen Hepatit A, enfekte olan kişinin dışkısıyla ya da dışkısının bulaştığı bir eşyayla temas etmek sonucu elleri yıkamamak nedeniyle de bulaşmaktadır.

Hepatit A bulaşmasında risk altında olan gruplar, gelişmesini tamamlamamış ve hijyen koşulları açısından oldukça riskli ülkelere seyahat etmek, Hepatit A enfeksiyonu bulaşan biriyle aynı ortamları paylaşmak, enfekte olmuş biriyle cinsel ilişki yaşamak, bir bebeğin ya da çocuğun hijyen bakımını yapmak gibi eylemlerde bulunan gruplardır.

HEPATİT A HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Çok nadir durumlarda karaciğer yetmezliğine ve ölüme neden olabilen bir karaciğer enfeksiyonudur. Yaşlı hastalar, Hepatit A hastalığının şiddetine karşı daha çok risk altındadır.

Belirtileri grip belirtilerine oldukça çok benzeyen Hepatit A belirtileri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

Ateşin yükselmesi Karın ağrısı ortaya çıkması Kişide halsizlik oluşması Bulantı şikayeti Bulantıya bağlı olarak kusma Gözde sararmalar İştahsızlık hali Özellikle çocuklarda ortaya çıkan şiddetli ishal durumu Özellikle çocuklarda ortaya çıkan şiddetli bir mide ağrısı Eklemlerde ağrı oluşması Dışkının renginin soluklaşması İdrarın koyulaşması Kas ağrıları Sürekli yorgunluk hissi Deride sararmalar

Bu gibi belirtiler, virüse yakalanır yakalanmaz ortaya çıkan belirtiler değildir. Virüs bulaştıktan 2 ya da 6 hafta sonrasında ortaya çıkarlar, genellikle de 2 ay gibi bir süre içerisinde geçerler.

Aşısını yaptırmamış çocuklar için, girdikleri ortamlar Hepatit A açısından tehlikeli olabilmektedir.

HEPATİT A HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASILDIR?

Hepatit A hastalığının tanısı kan testleri aracılığı ile konulur. Testin pozitif çıkması durumundan genellikle bitirilmesine yönelik değil, belirtilerin azaltılmasına yönelik tedaviler uygulanır. Bir iki ay gibi bir sürede biten Hepatit A, tedavi edilmediğinde de iyileşir.

İLİşKİLİ HABERLER Dövme Yaptırırken Hepatite Karşı Önlem Alın

Dövme Yaptırırken Hepatite Karşı Önlem Alın

Hepatit B Taşıyan İnsanların %80'i Taşıdığını Bilmiyor

Hepatit B Taşıyan İnsanların %80’i Taşıdığını Bilmiyor

İLİşKİLİ GALERİLER Yemek Sonrası Karın Ağrısının Sebebi!

Yemek Sonrası Karın Ağrısının Sebebi!

Geçmeyen Yorgunluk Hastalık Habercisi Olabilir

Geçmeyen Yorgunluk Hastalık Habercisi Olabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu