Görünce Hayranlığınızı Gizleyemeyeceğiniz Birbirinden Etkileyici 10 Vitray Çalışması

Zarifliğiyle dikkat çeken vitray süslemeler, yüzlerce yıldır ibadethanelerin duvarlarını ve camlarını süslüyor. Genellikle Gotik katedrallerle ilişkilendirilen bu sanat eserleri, aslında yalnızca kiliselerde ya da camilerde bulunmuyor. Günümüzde pek çok modern yapıda da ışık oyunları yaratmak amacıyla vitray süslemelere başvuruluyor. Sizin için gelmiş geçmiş en etkileyici vitray çalışmalarını araştırdık ve derledik. Göz kamaştırıcı bu yapıları görünce şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. İşte dünyanın dört bir yanından birbirinden etkileyici vitray çalışmaları…

Sainte-Chapelle, 13. yüzyıl, Fransa

Gotik dönemin mücevheri olarak anılan bu şapel, 13. yüzyılda Kral IX. Louis tarafından inşa edilmiştir. Başlangıçta değerli tarihi eserlerin saklandığı bu şapelde 15 devasa pencere bulunuyor. Yaklaşık 15 metrelik pencerelerin her biri mücevherleri andıran renkler ve tonlarla süslenmiş. Başlı başına bir şaheser!

Chartres Katedrali, 13. yüzyıl, Fransa

Paris’ten yaklaşık 80 kilometre uzakta olan bu katedral ise Fransız Gotik sanatının tepe noktası olarak kabul ediliyor. 13. yüzyılda inşa edilen bu büyüleyici yapı, aslında yanan bir kilisenin yerine yapılmış. Onarımlar sırasında 167 farklı süslemeden oluşan nefes kesici vitraylar eklenmiş.

York Minster, 15. yüzyıl, İngiltere

1472 yılında inşaatı tamamlanan bu yapı, tarihi 12. yüzyıla dek uzanan bir vitray koleksiyonuna sahiptir. En büyüleyici yanı ise Büyük Doğu Penceresi olarak anılan penceredir. John Thornton tarafından yaratılan bu harika vitray, kutsal kitaptaki sahneleri betimler. Ek olarak İngiltere’de bulunan en geniş Orta Çağ vitrayıdır.

King’s College Şapeli, 15. yüzyıl, İngiltere

15. yüzyılın sonlarında, Cambridge Üniversitesi’nde inşa edilmeye başlanan bu şapelin tamamlanması 16. yüzyılın başlarını bulunuyor. Şapelin içerisinde barok ustası Peter Raul Rubens’in tablolarına ek olarak birbirinden büyüleyici vitraylar yer alıyor. Hem dini motifleri hem de kraliyet motiflerini birleştiren bu vitraylar, görenleri kendine aşık ediyor desek yeridir.

Nasir Al-Mulk Camii, 19. yüzyıl, İran

vitray

İran’ın Şiraz kentinde bulunan bu camii, İslam mimarisinin nefes kesici örneklerinden biri olarak anılıyor. Bir dizi dekoratif vitray süslemeye sahip olan “pembe camii”, ibadet edenlere harika manzaralar sunuyor. İç mekanı süsleyen renkli çinilerden ve İran halılarından bahsetmiyoruz bile! 😍

La Sagrada Familia, 19. yüzyıl, İspanya

vitray

19. yüzyılın sonlarında modernizmin ustası Antoni Gaudi tarafından tasarlanan La Sagrada Familia, Barselona’nın en ünlü yapılarından biri olarak biliniyor. Tuhaf kuleleri ve büyüleyici mozaiklerinin yanı sıra birbirinden ilginç vitray pencereler bulunuyor. Gaudi’nin vizyonunu yansıtan bu renkli pencereler, avangard iç mekanla birleşince ortaya nefes kesici bir manzara çıkıyor.

Rosary Şapeli, 1949, Fransa

vitray

Güneydoğu Fransa’da pastoral bir komünde yer alan bu şapel, modern sanatçı Henri Matisse’nin imzasını taşıyor. 1943-1949 yılları arasında inşa edilen şapelde mozaik süslemelere ek olarak sanatçının diğer eserlerini anımsatan vitraylar bulunuyor. Vitraylardan yansıyan güneş ışığı güçlü renk kontrastları sayesinde harika bir görüntü oluşturuyor.

The Grossmunster, 11. yüzyıl, İsviçre

vitray

İsviçre’nin Zürih kentinde bulunan bu Protestan kilisesinin tarihi, 11. yüzyıla dek uzanıyor. Kalın duvarlara ve küçük pencerelere sahip olan bu yapı, Romanesk tarzda inşa edilmiş. Vitraylar ise 20. ve 21. yüzyılda eklenmiş. Alıştığımız vitray görüntüsünden farklı olan bu eserler, Pop Art ikonu Sigmar Polke’nin imzasını taşıyor.

Palau de la Musica Catalana, 1908, İspanya

vitray

Modernist mimar Lluís Domènech i Montaner tarafından tasarlanan ve 1908 de tamamlanan bu yapı, aslında bir konser salonu. Adeta güneşli bir gökyüzünü andıran bu vitraylar, muazzam boyutlarıyla görenleri şaşkına çeviriyor. Yarı saydam vitraylara sahip olan bu konser salonu, sabah saatlerinde yalnızca doğal ışıkla aydınlatılıyor.

Şükran Günü Şapeli, 1976, Teksas

vitray

Dallas, Teksas’ta bulunan bu şapel, 1976 yılında inşa edilmiş. Hiçbir mezhebe bağlı olmayan şapel, evrensel bir değer olarak şükretme kavramına dikkat çekiyor. Gökyüzüne doğru kıvrılan rengarenk vitraylar görenleri büyülüyor desek abartmış olmayız.

İlginizi çekebilir:

Tarihin Eşsiz Silüetleri: Türkiye’de Bulunan En Ünlü Mimari Yapılar ve Bu Sanat Eserlerinin Yaratıcıları

Dünyanın En İyi Turizm Köyü Seçilen Mustafapaşa’da Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Yer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu