Erzurum’dan 6 ayda 10.6 milyon dolarlık ihracat

Haziran ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri Mayıs ayına göre yüzde 7.25 oranında artış gösterdi. İlin altı aylık ihracat değeri Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 1,87’lik pay edindi.


ERZURUM VERİLERİ


Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Haziran ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan 2022 Haziran ayı döneminde 1 milyon 952 bin dolar, bu yılın ilk ayında ise 10 milyon 619 bin dolar tutarında ihracat yapıldı. Erzurum bölge illeri Haziran ayı ihracat sıralamasında 7, altı aylık dilimde ise 8’inci sırayı aldı.


ERZURUM İLK ALTI AYLIK DAĞILIM


2022 yılı Ocak – Haziran ayı arasında Erzurum’dan en yüksek değerde ihracat Haziran ayında yapıldı. Verilere göre ilden ocak ayında 1 milyon 637 bin dolar, Şubat ayında 1 milyon 876 bin dolar, Mart ayında 1 milyon 406 bin dolar, Nisan ayında 1 milyon 925 bin dolar, Mayıs ayında 1 milyon 820 bin dolar, Haziran ayında 1 milyon 952 bin dolarlık ihracat kaydedildi.


HAZİRAN AYI BÖLGESEL DAĞILIM VE ERZURUM


TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre Haziran ayında Erzurum’dan 1 milyon 952 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 3 milyon 713 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 16 milyon 518 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 95 milyon 828 bin dolarlık ihracat yapıldı.


OCAK – HAZİRAN BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM


DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre Ocak – Haziran döneminde Erzurum’dan 10 milyon 619 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 26 milyon 257 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 97 milyon 709 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 565 milyon 644 bin dolarlık ihracat yapıldı.


ERZURUM’UN İHRACAT DEĞERİ PAYI


Veriler üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan hesaplamalara göre, Ocak – Haziran 2022 döneminde Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında yüzde 40,44, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında yüzde 10,86, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 1,877lik oran oluşturdu.


BÖLGE İLLERİ İHRACAT DEĞERİ DAĞILIMI


Yılın ilk yarısında Malatya’dan 212 2 milyon, Elazığ’dan 202.7 milyon, Iğdır’dan 48.8 milyon, Hakkari’den 25.3 milyon, Ağrı’dan 19.1 milyon, Van’dan 15.8 milyon, Erzincan’dan 15.6 milyon, Erzurum’dan 10.6 milyon, Bitlis’ten 6.5 milyon, Bingöl’den 4.1 milyon, Ardahan’dan 2.6 milyon, Kars’tan 860.3 bin, Muş’tan 715.9 bin, Tunceli’den 337.7 bin dolarlık ihracat yapıldı.


İHRACAT İLK 6 AYDA YÜZDE 20 ARTIŞLA 126 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022 Haziran ayı ihracat verilerini açıkladı. Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,5’lik artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Bu rakamla beraber, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşılarak son 22 ayın 20’sinde aylık rekor kırılmış oldu.


HAZİRAN AYI VERİLERİ


 Haziran ayında 20 sektör ihracatını artırdı. 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Kimya Sektörü ilk sırada yer alırken 2,7 milyar dolara ulaşan Otomotiv Sektörü ikinci, 2,3 milyar doları aşan Çelik Sektörü ise üçüncü oldu. Çelik Sektörünü 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Hazırgiyim Sektörü ve 1,4 milyar dolar ihracatla Elektrik-Elektronik Sektörü izledi.


 İLLER BAZLI DEĞERLENDİRME


Haziran ayında 61 il ihracatını artırırken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il; 9,2 milyar dolarla İstanbul, 1,9 milyar dolarla Kocaeli, 1,6 milyar dolarla Bursa oldu. Adana, Muğla ve Balıkesir ise ihracatta rekora ulaşan iller oldu.


 160 ÜLKEYE İHRACAT


Türk bayrağını 215 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran ihracat ailesi, 160 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. Haziran ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1,87 milyar dolarla Almanya, 1,55 milyar dolarla ABD ve 1,21 milyar dolarla Irak oldu. 18 ülkeye ihracatta rekor seviyelere ulaşıldı.


 BİN 905 FİRMA, BU AY İLK KEZ İHRACAT YAPARAK İHRACAT AİLESİNE KATILDI.


 Birim ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 1,41 dolara yükseldi. Miktar bazında ihracat bir önceki haziran ayına göre yüzde 9 artışla 16,6 milyon tona ulaştı.


TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatımızda mevcut yükseliş ivmesinin sürmesi, bizler için son derece değerli. Haziran ayında ihracatımız yüzde 18 artışla 23,4 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadarki en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. İlk 6 ayda bu rakam, yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaştı. 12 aylık ihracatımız ise 246 milyar doları aştı. Son 22 ayın 20’sinde aylık ihracat rekorları kırdık. Tüm ihracat ailemizi bu üstün performans adına tebrik ediyorum. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, Türkiye 250 milyar doların ötesinde ihracat hedeflerini konuşmaya, yeni ufuklara yelken açmaya hazırdır” dedi.


SONUÇLAR ERZURUM’DA AÇIKLANDI


 Ekonominin büyümesi ve dünya devleri arasında yer alması için çalışan, üreten, 61 İhracatçı Birliği, 27 sektör ile 100 bini aşkın ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin (DAİB) Erzurum’daki hizmet binasında düzenlediği toplantıyla kamuoyuna açıkladı. Açıklanan verilere göre Türkiye’nin ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı, haziran ayında 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı. Bu rakamlarla beraber ihracatta son 22 ayın 20’sinde rekor kırılmış oldu.


GÜLTEPE İLK TOPLANTIYI ERZURUM’DA YAPTI


Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 29. Olağan Genel Kurulu’nda seçilmesinin ardından ilk Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı’na katılan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Erzurum’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ve TİM’in yeni yönetimi olarak ilk dış ticaret değerlendirme toplantısını gerçekleştirdikleri için bugünün kendileri açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti.


HAZİRAN AYINDA TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK AYLIK İHRACAT REKORU KIRILDI


Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yeni döneminin ilk ayında ihracat ailesinin tarihi bir rekora imza attığını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Haziran ayında ihracatımız yüzde 18 artışla 23,4 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadarki en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. İlk 6 ayda bu rakam, yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaştı. 12 aylık ihracatımız ise 246 milyar doları aştı. Son 22 ayın 20’sinde aylık ihracat rekorları kırdık. Öncü tahminlerimiz gösteriyor ki, yılın ikinci yarısında da hız kesmeden yolumuza devam edecek ve yıl sonu ihracat hedefimiz olan 250 milyar dolara yılı tamamlamadan ulaşacağız. Tüm ihracat ailemizi bu üstün performans adına tebrik ediyorum” dedi.


SEKTÖREL VERİLER


Kimya sektörü ihracatta ilk sırada yer aldı


İhracat rakamlarıyla ilgili detayları paylaşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şu bilgileri verdi: “Rakamlarımızın detaylarına baktığımızda tam 20 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu ay ilk 5 sektörümüz sırasıyla 3,2 milyar dolar ile Kimya, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv, 2,3 milyar dolar ihracatla Çelik, 2 milyar dolarla Hazır Giyim ve 1,4 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik oldu.  Hububat ve mobilya kağıt orman ürünleri sektörlerimiz, bugüne kadar ki en yüksek ihracat rakamlarına imza attılar. Hububat sektörümüz aylık bazda ilk kez 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.”


Ayrıca motorlu taşıtlar, alüminyum ürünleri ve demir çelikten eşyalar ürün gruplarında ihracatı dikkat çekici seviyelerde artırdıklarına dikkat çeken TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bu ay en çok artış kaydeden ilk 10 ürün grubunda ihracatın 825 milyon dolar arttığını söyledi.


İHRACAT DEĞERİ ARTAN İLLER


 Haziran ayında 61 il ihracatını artırırken 3 il ihracatta rekor kırdı


Haziran ayında 61 ilin ihracatını artırma başarısını gösterdiğini dile getiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, en çok ihracat gerçekleştiren 5 ilin sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olduğunu belirtti. Bu şehirlerin haricinde, ihracat artışıyla dikkat çeken diğer illerin ise Bursa, Mersin, Sakarya ve Kayseri olduğunu bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Adana, Muğla ve Balıkesir illerimiz ise güçlü performanslarıyla bu ay rekor kıran 3 ilimiz oldu. Ayrıca, bugün genel merkezinde bulunduğumuz DAİB bünyesindeki ihracatçılarımız da ihracatlarını yüzde 10 artırarak 255 milyon dolar ihracata imza attı. Tüm illerimizi bu başarılı performans adına tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.


160 ÜLKEYE İHRACATTA ARTIŞ KAYDEDİLDİ


İhracatçılarımız bu ay, ülkemizin bayrağını 215 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. 160 ülkeye ihracatta artış kaydettik diyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe şöyle devam etti: En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke; Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika’ya ihracatımızda önemli yükselişler var. Aralarında Rusya, Güney Kore, Arjantin ve Hindistan’ın da dahil olduğu tam 18 ülkeye ihracatta rekor seviyelere ulaştık.”


TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ülke gruplarında Avrupa ülkelerine 13 milyar dolar, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 milyar dolar, Afrika kıtasına 2,3 milyar dolar, Kuzey Amerika’ya 1,8 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğinin bilgisini verdi.


Miktar Bazında Yüzde 10 Artış


Miktar bazında ihracatın, bir önceki haziran ayına göre yüzde 10 artışla 16,6 milyon tona ulaştığını kaydeden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, birim ihracat değerinin ise yüzde 9 artışla 1,41 dolara yükseldiğini belirtti.


1.905 firmanın, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailesine katıldığını ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, yeni firmaların haziran ayında 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.


“İHRACATIMIZDAKİ GÜÇLÜ PERFORMANS ÜRETİM VE İSTİHDAM PİYASALARINI DİNAMİK TUTUYOR”


Yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artışın tetiklemesiyle birlikte dünyanın ekonomik zorluklarla mücadele ettiği bir dönemde, Türkiye’nin mal ve hizmet üretimiyle ekonomide güçlü adımlar atmayı sürdürdüğünü ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatımızdaki güçlü performans üretim ve istihdam piyasalarını dinamik tutuyor. Sanayi üretimi son açıklanan verilere göre yıllık bazda yüzde 10,8 arttı. Kapasite kullanım oranı haziran ayında yüzde 77,6 seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayında 408 bin yeni istihdam oluşturuldu. Bu sevindirici gelişmelerin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.


“ORTAK AKIL VE İSTİŞARE İLE SEKTÖRLERİMİZİN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK TALEPLERİ MERKEZ BANKASI BAŞKANIMIZLA PAYLAŞTIK”


Son günlerde Türk lirasının döviz kurları karşısında istikrara kavuşması adına Ticari krediler ve reeskont kredilerinin kullanımına dair bazı makro ihtiyati tedbirler uygulamaya konulduğunu dile getiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, atılan adımları büyük bir dikkatle takip ettiklerini belirtti. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatımızın süratle yükselmesiyle beraber, finansman ihtiyacımız da buna bağlı olarak artıyor. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanımız Sayın Şahap Kavcıoğlu ve sektör temsilcilerimizin katılımıyla TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantıda yeni dönemde ihracatın finansmanından, uygulanan makro ihtiyati tedbirlere kadar geniş bir yelpazede konuları detaylarıyla ele aldık. Ortak akıl ve istişare ile sektörlerimizin ihtiyaçlarına yönelik talepleri Merkez Bankası Başkanımızla paylaştık” şeklinde konuştu.


“İKİLİ İLİŞKİLERDEKİ GELİŞMELERİN OLUMLU YANSIMALARINI BU AY İHRACAT RAKAMLARIMIZDA DA GÖRDÜK”


Türkiye için önemli bir pazar olan Suudi Arabistan’la ilişkilerin normalleşmesinin yeni fırsatları da beraberinde getireceğini söyleyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İkili ilişkilerdeki gelişmelerin olumlu yansımalarını bu ay ihracat rakamlarımızda da gördük. Suudi Arabistan’a ihracatımız yüzde 63 artarak 25 milyon dolara ulaştı. Küresel ölçekte resesyon endişelerinin arttığı bir döneme girilirken, yakından ve güvenilir ticaretin önemi her zamankinden daha fazla artıyor. Ülkemizin bu süreçte yakın coğrafyasında jeopolitik çözümler üretmesi, muhtemel bir küresel daralmadan etkilenmemek adına son derece önemli” ifadelerini kullandı.


“TÜRKİYE YENİ UFUKLARA YELKEN AÇMAYA HAZIRDIR”


Yılın ilk yarısında gelen ihracat rakamlarının Türk ihracatçısının karşısına çıkan tüm fırsatları değerlendirerek yoluna kararlılıkla devam ettiğini gösterdiğini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatımızda mevcut yükseliş ivmesinin sürmesi bizler için son derece değerliydi. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, Türkiye 250 milyar doların ötesinde ihracat hedeflerini konuşmaya, yeni ufuklara yelken açmaya hazırdır” dedi.


BAKAN MUŞ İHRACATI DEĞERLENDİRDİ


Bakan Muş, Erzurum’da Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) yeni hizmet binası açılışında, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.


Türkiye’nin ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 6 ayında da devam ettirdiğini belirten Muş, şöyle konuştu:”Geride bıraktığımız haziran ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 18,5 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Böylelikle 2022 yılının ilk 6 ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve altıda altı yaptık. Yılın ilk 6 ayında ülkemiz toplamda 126 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir.”


Haziran ayı ithalatının ise 31,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Muş, “Enerji kalemi 8,1 milyar dolarlık payla bu ay da ithalatımızda önemli bir yer tutmuştur.” ifadesini kullandı.


Küresel ekonomide uzun bir süredir salgın süreciyle başlayan ve halen devam eden küresel tedarik zincirlerindeki bozulmalar ile arz-talep dengesizliklerinin neden olduğu sorunlarla mücadele ettiklerini dile getiren Muş, Ukrayna’daki savaşın gerek enerji gerekse tarım ürünleri fiyatlarında ciddi artışlara neden olduğunu, piyasalardaki dalgalanmaları daha da artırdığını söyledi.


Tüm bunların neticesinde, birçok gelişmiş ülkede rekor düzeye ulaşan enflasyonun, insanlık için başat bir sorun haline geldiğini aktaran Muş, “Nitekim ABD ve İngiltere’de son 40 yılın zirvesine yerleşen enflasyon, Avro Bölgesi’nde de çift hanelere ulaşarak rekorlar kırmaktadır.” ifadesini kullandı.


 “TERSİNE BİR KÜRESELLEŞME DÖNEMİNE GİRDİĞİMİZİN SİNYALLERİNİ ALIYORUZ”


Buna karşın, son haftalarda açıklanan veriler ve enflasyonla mücadele için duyurulan politikaların, gelinen noktada küresel ekonomide bir yavaşlama olması ihtimalinin güçlendiğini gösterdiğine işaret eden Muş, şöyle konuştu: “Nitekim Dünya Bankası, geçtiğimiz ay yayımladığı ‘Küresel Ekonomik Beklentiler’ raporunda 1970’lerde yaşanan stagflasyon durumu ile günümüzde yaşanan gelişmeler arasında bazı benzerlikler kurmuştur. Bu doğrultuda, birçok uluslararası kuruluşun küresel büyüme tahminlerini düşürdüğüne şahit olmaktayız. OECD, küresel büyüme tahminini yüzde 3’e çekerken, Dünya Bankası da beklentisini yüzde 2,9 olarak güncellemiştir. Bu atmosferde, artan korumacı politikalar ve küresel değer zincirlerinde yaşanan değişimler ile tersine bir küreselleşme dönemine girdiğimizin sinyallerini alıyoruz.”


Bakan Muş, küresel sorunların çözümü için her zamankinden daha çok dayanışma ve iş birliğine ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler’in gıda fiyatlarındaki artışın, iklim değişikliği nedeniyle özellikle Afrika’da yaşanan kuraklık ile birleşerek 2023’te bir gıda krizine dönüşebileceği konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlattı.


Hükümet olarak, küresel çapta giderek büyüyen sorunları yakından takip ederek gerekli adımları hızla attıklarını dile getiren Muş, lojistik operasyonların zorlaştığı bir dönemde iş insanlarıyla sürekli istişare ederek önlerindeki engelleri tek tek kaldırmak için yoğun mesai harcadıklarını aktardı.


 SERMAYE KONTROLÜ İDDİALARINA YANIT


Bu kapsamda, ticari diplomasi faaliyetlerini yoğun bir şekilde yürüterek transit geçiş belgelerinden yeni hatların açılması ve limanların kullanılmasına kadar birçok konuda kapsamlı müzakereler gerçekleştirdiklerini bildiren Muş, şöyle devam etti: “Şunu net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Ekonomimize güvenen, yatırım yapan, üreten, ihraç eden herkese sonuna kadar destek olmaya ve sahip çıkmaya devam edeceğiz. Özellikle son günlerde bazı çevreler tarafından sermaye kontrolüne ilişkin iddiaların maksatlı şekilde ortaya atıldığını üzülerek görmekteyiz. Bunlar itibar edilmemesi gereken iddialardır, bunların tamamı lafügüzaftır. Türkiye, kurallı serbest piyasa sisteminin etkin bir şekilde işlediği gelişmiş bir ekonomidir ve serbest piyasa sisteminden asla taviz vermemiştir ve vermeyecektir.”


Türkiye’de yerli ve yabancı sermayenin, güven içerisinde yatırım yapabilecek bir ekonomik iklimin içerisinde olduğunu ve kurallı serbest piyasa konusundaki bu kararlı tutumundan asla vazgeçmeyeceğini vurgulayan Muş, şunları kaydetti:”Nitekim küresel ekonominin tökezlediği böylesi bir ortamda Türkiye ekonomisi, 2021 yılında yüzde 11 gibi bir oranla yakaladığı büyüme ivmesini, 2022’nin ilk çeyreğinde de devam ettirmiş ve yüzde 7,3 oranında büyümüştür. Söz konusu 15 aylık dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışımızın neredeyse yarısı, net ihracatımızdan kaynaklanmıştır. Bir diğer ifadeyle, ülkemizin yerli ve milli değerleri, yani iktisadi bağımsızlık mücadelemizin sivil neferleri olan ihracatçılarımız, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam etmiştir. Öte yandan büyümenin öncü göstergelerinden olan Sanayi Üretim Endeksimiz yıllık yüzde 10,8 artarak ekonomideki üretim ivmesinin devam ettiğini göstermiştir.”


İthalattaki artış içerisinde enerji fiyatlarının etkisi üzerine detay vereceğini bildiren Muş, “Enerji ithalatımız, 2022 ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 155 artarak 47,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Toplam ithalat artışımızın yaklaşık yüzde 57’si enerji ithalatından kaynaklanmıştır.” ifadelerini kullandı.


Muş, ithalat artışında enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisinin açıkça görüldüğüne dikkati çekerek şöyle konuştu:”Nitekim 2022 ocak-mayıs döneminde küresel enerji fiyatları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artış göstermiştir. Küresel emtia fiyatlarındaki artışa paralel olarak en son açıklanan verilere göre 2022 Ocak-Nisan döneminde ülkemiz ithalat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artış göstermiştir. Ancak ithalat endeksimiz sadece yüzde 1,8 ile sınırlı bir artış göstermiştir. Diğer taraftan, enerji ithalat birim değer endeksi aynı dönemde yüzde 190 artış gösterirken enerji ithalat miktar endeksi ise yüzde 5,3 azalış göstermiştir. Aslında miktarsal olarak azalış varken rakamsal olarak ciddi bir artışla karşı karşıyayız. Yani Türkiye ithalat miktarını artırmamıştır. Artan, ithal enerjinin fiyatıdır. Bugün karşı karşıya olduğumuz enerji kaynaklı dış ticaret açığı da tüm dünyada artan enerji fiyatlarının bir sonucudur.”


“ULUSLARARASI TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”


Bakan Muş, aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranının, yine enerji hariç yüzde 93,4 düzeyinde gerçekleştiğini belirterek, 246,2 milyar dolara ulaşan 12 aylık ihracatla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini dile getirdi.


Martta faaliyetlerine başlayan İhracatı Geliştirme AŞ’nin bugüne kadar 3,4 milyar liranın üzerine kefalet verdiğine işaret eden Muş, “Ticaretimizin daha üst seviyelere ulaşması kapsamında yürüttüğümüz çalışmalardan bir diğeri de uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldıran ticaret anlaşmalarıdır. Bu kapsamda, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasındaki Tercihli Ticaret Düzenlemesi’nin, Resmi Gazete’de yayımlanarak dün itibarıyla yürürlüğe konmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu düzenleme ile anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini tamamlayan 12 ülke arasında, belli ürünlerde karşılıklı gümrük vergisi ve ek mali yükümlülükler, daha düşük oranlarda uygulanacaktır.” diye konuştu.


Haziranda ticari diplomasi faaliyetlerini hızlandırdıklarını aktaran Muş, şöyle devam etti: “Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından düzenlenen 12. Bakanlar Konferansı’na iştirak ederek DTÖ’nün kapsayıcı reform sürecinin başlatılması konusu başta olmak üzere ülkemizin tutumunu net biçimde ortaya koyduk. Cenevre programımız kapsamında ayrıca ABD, Çekya ve Lübnanlı muhataplarımızla ikili görüşmelerde bulunduk. Gaziantep’te düzenlenen ‘2. Türk-Arap İş Zirvesi’ne katılarak Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konusunda iş dünyalarımız için yol gösterici çalışmalarda bulunduk. Yine ‘D-8 Yatırım Forumu’na katılarak İslam dünyasının hızla gelişen 8 ekonomisinin ticaret ve yatırımlara ilişkin potansiyelini önümüzdeki dönemde daha verimli değerlendirmesi gerektiği çağrısında bulunduk.”


Muş, yakın coğrafyayla ticari ilişkileri geliştirmek ve var olan sorunları ortadan kaldırmak için ay içerisinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistanlı muhatapları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.


 “GÜMRÜK VERGİLERİMİZDE GEREKTİĞİ TAKDİRDE BAZI DÜZENLENMELERE BAŞVURDUK”


Bir yandan yakın coğrafya ile ticaret potansiyelini en verimli şekilde değerlendirmek için çalışmalarına devam ettiklerini, diğer yandan hizmet ihracatını geliştirmeye yönelik de önemli adımlar attıklarını vurgulayan Muş, şunları kaydetti: “Bunun yanı sıra ihracatımıza yeni pazarlar kazandırmak ve dünya ticaretindeki konumumuzu güçlendirmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor ve çağın ihtiyaçlarına uygun strateji ve destek mekanizmalarını hayata geçiriyoruz. Bu manada 6 Haziran’da düzenlenen Sağlık Hizmeti İhracatı Zirvesi ile Yeni Desteklerimiz ve ‘Heal in Türkiye’ portalının tanıtımını gerçekleştirdik. Öte yandan, 6 Temmuz’da İstanbul’da lansmanını gerçekleştireceğimiz Uzak Ülkeler Stratejisi ile kapsamlı analizler sonucunda belirlenen uzak ülkelere ihracatımızı dört kat artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ülkemiz üreticilerini haksız rekabetten korumak ve ekonomik kalkınmamızı sağlıklı temellere oturtmak amacıyla, ticaret politikası araçlarımızı etkin bir şekilde kullanmaktayız. Bu anlamda, yerli üretimimizi desteklemek amacıyla gümrük vergilerimizde gerektiği takdirde bazı düzenlenmelere başvurduğumuzu da belirtmek isterim.”


Muş, teknoloji ve sürdürülebilirlik trendlerine erkenden uyum sağlayan, yatırım kararlarını bu yönde alarak verimlilik artışına giden aktörlerin, küresel ekonomideki payının arttığını anlattı.


 “MEVCUT BÜYÜME ORTAMINI SÜRDÜRÜLEBİLİR KILACAĞIMIZA EMİNİM”


Bu yılda da ihracatın ekonomik büyümenin ana unsuru olacağına inandığını söyleyen Muş, “Sanayimizde son yıllarda gösterdiğimiz atılımları devam ettireceğimize, ihracatın ve yatırımların itici bir güç olduğu mevcut büyüme ortamını sürdürülebilir kılacağımıza eminim. Şunu herkes iyi bilmeli ki ülkemizin İstiklal ve Milli Mücadele ruhu 103 yıl önce nasılsa, bugün de aynı şekilde mevcudiyetini korumaktadır. Bu noktada, büyük özveri ve gayret ile çalışmalarını sürdüren tüm ihracatçılarımıza şahsım ve milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


Muş, Bakanlık ile sıkı iş birliği içerisinde çalışan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde gerçekleşen seçimler sonucunda göreve gelen TİM Başkanı Mustafa Gültepe’yi ve yeni yönetim kurulunu tebrik etti.


Kaynak: ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu