Erzurum’dan 1 yılda 28.4 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Aralık ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da bu yılın Aralık ayında 2 milyon 21 bin dolar; yılın Ocak – Aralık ayları kapsamında ise 28 milyon 480 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlden yapılan ihracat Kasım ayına göre yüzde 21,38 oranında artış kaydetti.


ERZURUM 2021


Erzurum’da 2021 yılı düzeyinde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem 4.1 milyon dolarla Ekim ayı oldu. Verilere göre ilden, ocak ayında 2 milyon 133 bin dolar, şubat ayında 1 milyon 226 bin dolar, mart ayında 3 milyon 373 bin dolar, nisanda 2 milyon 269 bin, mayısta 1 milyon 139 bin dolar, Haziran’da 1 milyon 957 bin, Temmuz’da 2 milyon 642, Ağustos’ta 3.3 milyon, Eylül’de 2.6 milyon, Ekim’de 4.1 milyon, Kasım’da 1.6 milyon, Aralık’ta ise 2.0 milyon dolarlık ihracat yapıldı.


2021 ARALIK AYI VERİLERİ VE ERZURUM


TİM verilerinde; Aralık 2021 döneminde Erzurum’dan 2 milyon 21 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 4 milyon 36 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 16 milyon 162 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 117 milyon 956 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.


2021 YILI VE ERZURUM


2021 yılı bütününde Erzurum’dan 28 milyon 480 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 52 milyon 593 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 118 milyon 249 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 1 milyar 58 milyon 147 milyon dolar değerinde ihracat yapıldı.


ERZURUM’UN ARALIK AYI PAYI


DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, yılın Aralık döneminde Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 50,0, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 12,50, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 1,71 olarak hesaplandı.


ERZURUM’UN YILLIK PAYI


DOSİAD analizleri bazında, 2021 Ocak – Aralık aylarını içeren 12 aylık kesitte Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 54,15, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 15,12, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 2,69’luk pay oluşturdu.


BÖLGE İLLERİ İHRACAT RAKAMLARI


TİM verilerine göre 2021’de Elazığ’dan 335,8 milyon, Malatya’dan 425,1 milyon, Iğdır’dan 94,4 milyon, Van’dan 59,1 milyon, Hakkari’den 35,3 milyon, Ağrı’dan 34,5 milyon, Erzurum’dan 28,4 milyon, Erzincan’dan 24,0 milyon, Bitlis’ten 7,1 milyon, Ardahan’dan 5,3 milyon, Bingöl’den 4,6 milyon, Muş’tan 2,2 milyon, Kars’tan 1,2 milyon, Tunceli’den 332,6 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.


GÜLLE, İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2021 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Gülle, “Artık yeni bir ligdeyiz. Çıktığımız bu yeni ligde kalıcı olmak için ölçek ekonomisine ulaşmalıyız” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. İhracatta tarihi rekor kırıldığını vurgulayan Erdoğan, 2021 yılı toplam ihracat rakamını 225 milyar 368 milyon dolar olarak açıkladı. Aralık ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,9 artışla 22,3 milyar dolar oldu. 2021 yılı ihracatı ise geçen yıla kıyasla yüzde 32,9 artışla 225,4 milyar dolara yükseldi. 2021 yılında ilk kez ihracat yapan 18 bin 887 firma, 3,7 milyar dolarlık katkı sağladı. 2020 yılında 1,10 olan ortalama ihraç birim değeri, 2021 yılında yüzde 17’lik artışla 1,29’a ulaştı.


KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİ


İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, küresel tedarik zincirleri kırılırken, tedariği ayakta tuttuklarına dikkat çekti. “Artık yeni bir ligdeyiz” diyen Gülle, “Çıktığımız bu yeni ligde kalıcı olmak için ölçek ekonomisine ulaşmalıyız. Büyük siparişlere, büyük ölçekte işlere yetişebilmek adına yeni yatırımları süratle hayata geçirmeliyiz. Bu yatırımları gerçekleştiren sektörlerimiz var. Aynı atılımı tüm sektörlerimizden bekliyoruz. Yapılacak yeni yatırımlarla birlikte ihracatımızı daha yukarılara çıkaracağız. 2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 84’e çıktı. Bu başarıyı dış ticaret fazlasına dönüştürmek için çalışacağız” dedi.


“TEDARİK KRİZİNDEN 25 MİLYAR DOLAR ÇIKARDIK”


Gülle, “Lojistik sorunlar yaşanırken coğrafyalar arasında bağlar kurduk. Dünyada finansmana erişim problemleri yaşanırken biz kendi çözümlerimizi ürettik. Dünya devleri ürünlerini gönderemezken biz alıcıların kapısına kadar ulaştık. Ar-Ge merkezi sayısı bin 254’e ulaştı. Tasarım merkezi 338’e Teknopark sayısı 73’e, organize sanayi bölgesi sayısı 332’ye çıktı. Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmayı lehimize çevirmeyi bildik. Böylece ihracat hanemize 25 milyar dolar artı değer kattık. Büyümenin lokomotifi olduk, yılın ilk 9 ayında büyümenin yarısı ihracatla geldi. İstihdam artışının 3’te 1’ini ihracat öncülüğündeki sanayi sektörleri sağladı. Gururluyuz çünkü, tüm hedeflerimizi bir bir gerçekleştirdik ve geçtik. 12 ayın 11’inde ihracat rekorları kırdık. Uzun süredir hedeflediğimiz aylık 20 milyar dolar, yıllık 200 milyar dolar ihracatı bu yıl aştık. Miktar bazında ihracatta da Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık, 174 milyon ton ihracat gerçekleştirdik. Birim ihracat değerimizi geçen yıla göre yüzde 17 artırarak, 1,10’dan 1,29’a çıkarmayı başardık. Bu artış önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edecek. Hedefimiz bu değeri 2 dolara çıkarmak” ifadelerini kullandı.


“YENİ YATIRIMLARI SÜRATLE HAYATA GEÇİRMELİYİZ”


Artık yeni bir ligde olduklarını vurgulayan Gülle, “Çıktığımız bu yeni ligde kalıcı olmak için ölçek ekonomisine ulaşmalıyız. Büyük siparişlere, büyük ölçekte işlere yetişebilmek adına yeni yatırımları süratle hayata geçirmeliyiz. Bu yatırımları gerçekleştiren sektörlerimiz var. Aynı atılımı tüm sektörlerimizden bekliyoruz. Yapılacak yeni yatırımlarla birlikte ihracatımızı daha yukarılara çıkaracağız. 2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 84’e çıktı. Bu başarıyı dış ticaret fazlasına dönüştürmek için çalışacağız. Elbette ihracatımızdaki yükseliş ivmesiyle beraber, İhracatçılarımızın finansal sorumlulukları da giderek artıyor” diye konuştu.


İSTİKRARLI KURLA, İSTİKRARLI İHRACAT VURGUSU


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TİM Genel Kurulu’nda müjdelediği İhracatı Geliştirme Fonu hakkında konuşan Gülle, bu uygulamanın ihracatçılar için teminat sorununu aşması adına son derece önemli olduğunu vurguladı. Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaret Bakanımızın gayretleriyle yasalaşan ve organları oluşturulan fonun yeni yılda ihracatçılarımıza hizmet vermeye başlayacak olmasını büyük bir adım olarak görüyoruz. Daha büyük hedeflere ulaşacağımız 2022 yılında Merkez Bankası ve Eximbank’ın ihracatçıya verdiği finansman desteğinin devam etmesi ve artması çok daha önemli olacak. Ayrıca, bir kez daha altını çizmek istiyorum ki, ihracat ailemiz her zaman istikrarlı kurdan yana olmuş, hiçbir zaman kurdaki spekülasyonların içerisinde yer almamıştır. Bu nedenle ihracatçılar için pariteyi öngörülebilir hale getiren “İleri Vadeli Kur Rakamı Sistemi” için 61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan TİM adına Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu mekanizma sayesinde, ihracatçılarımız vadeli fiyatlandırmalarını güvenle yapabileceği bir imkâna kavuştu. Cumhurbaşkanımızın bir diğer müjdesi olan ve ihracatımızın geldiği noktada ciddi bir ihtiyacı karşılayacak yeni fuar alanı konusunda da çalışmalarımız süratle devam ediyor”.


DAKİKADA 1,6 MİLYON DOLAR İHRACAT


Pandemi döneminin dijitalleşmeyi ve e-ihracatı daha da hızlandırdığını kaydeden Gülle, buna bağlı olarak e-ihracatın kayıt altına alınmasının ve ölçülebilir hale gelmesinin büyük önem taşıdığının altını çizdi. İhracat değeriyle beraber ihracat yükünün de arttığını ifade eden Gülle, “Her yıl ortalama yüzde 15 seviyelerinde artan bu yükü karşılayacak şekilde, ülkemizin lojistik altyapısında yeni yatırımların limanların, demiryolu bağlantılarının ve hava kargo kapasitelerinin artırılması son derece hayati. Ayrıca, istatistikler gösteriyor ki, ihracatımızın yüzde 94’lük kısmı haftanın 5 gününe sıkışmış durumda. Oysa pek çok sektörde üretim 7 gün aralıksız devam ediyor. Üretimdeki sürekliliği ihracatta da sağlamak için gümrüklerimizin artık 7/24 esası ile çalışıp ihracatımızdaki bu yükselişi desteklemesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün dakikada yaklaşık 1,6 milyon dolar ihracat gerçekleştiren bir Türkiye var. Görüyoruz ki, ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ için kaybedecek bir dakikamız bile yok. Hedefimiz dakikada 2 milyon dolar ihracat. Bu tarihi günde, yıl boyunca verdiğimiz emeklerin, alın terinin karşılığını gördük. Bu başarının altına imzasını atan 100 bin ihracatçımızın her biriyle iftihar ediyorum” dedi.


TOPLAM İHRACATTA OTOMOTİV, EN FAZLA ARTIŞTA ÇELİK LİDER


2021 yılında sektörlerin performansını incelediğinde 26 sektör ihracatını artırdı. 29,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisi sektörü ilk sırada yer alırken, 25,3 milyar dolara ulaşan kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ikinci ve 22,4 milyar dolara ulaşan çelik sektörü üçüncü oldu. Sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar ise geçen yılın aynı ayına göre ihracatını 9,7 milyar dolar artıran çelik, 7,1 milyar dolar artıran kimyevi maddeler ve mamulleri ve 4,1 milyar dolar artıran demir ve demir dışı metaller sektörlerinde yaşandı.


En Fazla İhracat Almanya’ya, En Yüksek Artış ABD’ye


2021 yılında ihracatçılar, Türkiye bayrağını 229 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başarırken, 184 ülkeye ihracatı artırma başarısı gösterdi. Aralarında Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya’nın da bulunduğu 112 ülkede ise yıllık ihracat rekoruna imza atıldı. 2021 yılında ihracatçıların en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 19,33 milyar dolarla Almanya, 14,73 milyar dolarla ABD, 13,71 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatın tutar bazında en çok artırıldığı ülkeler; 4,54 milyar dolarlık artışla ABD, 3,40 milyar dolarlık artışla İtalya, 3,35 milyar dolarlık artışla Almanya sıralamasıyla gerçekleşti.


78 İL İHRACATINI ARTIRDI


2021 yılında 78 il ihracatını artırdı. 48 il ise yıllık ihracat rekoru kırdı. 2021 yılında en fazla ihracat yapan ilk 3 il; 88,9 milyar dolarla İstanbul, 17,3 milyar dolarla Kocaeli ve 15 milyar dolarla Bursa oldu. Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 2021 yılında 198 ülke ve bölgeye toplam 70,8 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Türk Lirası ile ihracat yüzde 48 arttı.


2021’DE İHRACATIN ‘EN’LERİ


101 bin 38 firma ihracat gerçekleştirdi.


32 bini aşkın firma ihracat ailesine katıldı.


2021 yılında ihracata başlayan firmalar 3,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.


229 ülkeye ihracat yapıldı.


184 ülkeye ihracat artırıldı.


123 ülkeye ihracatta rekor kırıldı.


46 ülkeye 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirildi.


78 il ihracatını artırdı.


48 il ihracat rekoru kırdı.


21 il, ihracatta 1 milyar dolar barajını aştı.


27 sektörün 26’sı ihracatını artırdı.


20 sektör ihracat rekoru kırdı.


23 sektörün ihracatı 1 milyar doları aştı.


Türk Lirası ile ihracat yüzde 48 artarak 70,8 milyar TL’ye yükseldi.


Hizmet ihracatı Ocak-Ekim döneminde yüzde 62 artarak 46 milyar doları aştı.


İÇ ANADOLU BÖLGESİ


Çorum’dan 2021 yılında 1 milyar 123 milyon 926 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.


Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl 257 milyon 916 bin dolar ihracat gerçekleştirerek 43’cü sırada yer alan Çorum bu yıl ihracatta büyük bir rekora imza attı.


Türk ekonomisinde bir dönem Anadolu Kaplanı olarak gösterilerek rol model olan kentte geçtiğimiz yıl ihracat oranları yaklaşık yüzde 400 oranında artış gösterdi. Çorum 1 milyar 123 milyon 926 bin dolarlık ihracatıyla, ihracatçı iller arasında büyükşehirlerin dışında bir çok ili geride bırakarak 16 basamak birden yükselip 27’ci sıraya yükseldi.


TİM verilerine göre Ocak ayında 23 milyon 420 bin dolar, Şubat ayında 42 milyon 239 bin dolar, Mart ayında 28 milyon 491 bin dolar, Nisan ayında 26 milyon 460 bin dolar, Mayıs ayında 36 milyon 651 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.


‘EKİM AYINDA YÜKSELİŞE GEÇEN İHRACAT ARALIK’TA ZİRVE YAPTI’


Çorum’un ihracat rakamları Haziran ayında yükselişe geçerken yılın son ayında ise zirve yaptı. Haziran ayında 65 milyon 368 bin dolar ihracat gerçekleştirilen kentte Temmuz ayında ayında 80 milyon 482 bin dolar, Ağustos ayında 61 milyon 263 bin dolar, Eylül ayında 50 milyon 675 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.


Yılın son çeyreğinde ihracat oranlarında yükselişin yaşandığı Çorum’da Ekim ayında 107 milyon 911 bin dolar, Kasım ayında 277 milyon 33 bin dolar, Aralıkta ise 323 milyon 909 bin dolar ihracat gerçekleşti.


EGE BÖLGESİ


Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2021’in hem Türkiye hem de Denizli için rekorlar yılı olduğunu belirterek; “2021 yılını hedeflerimizin ötesinde tamamladık” dedi.


2021 yılı ihracat rakamları açıklandı. Hem Türkiye hem de Denizli ve DENİB ihracatlarında yeni rekorlar kırıldı. Ülkemiz ihracatı 2021 yılında yüzde 32,9 artışla 225,4 milyar dolar olurken, TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 43 yükselişle 4,6 milyar dolara ulaştı. DENİB üyeleri tarafından kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 42 artışla 3,4 milyar dolara yükseldi.


DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2021 yılı ihracat verilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:


“2021 yılına ihracat rekorlarıyla başlamıştık. 2020’nin ikinci yarısında ihracatımızda başlayan yükselişler, 19 ay aralıksız devam etti. 2021 ihracatımız ise rekorla taçlandı. Geride bıraktığımız yılda Denizli ihracatında ulaştığımız 4,6 milyar dolarlık ihracat, tüm zamanların en yüksek değeri olarak kayıtlara geçti.


İhracatımızda yakalanan bu değerle aynı zamanda yılı da hedeflerimizin ötesinde tamamlıyoruz. 2021 yılı için kendimize 4 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. Yılın ilk yarısındaki güçlü ihracat performansımız sayesinde bu hedefimizi önce 4,2 milyar dolar olarak, ardından 4,5 milyar dolar olarak revize etmiştik. Bu değerleri belirlerken dünya ticaretinde yaşanan gelişmeleri ve ihracatımızın yapısını göz önünde bulundurmuştuk. Ancak ihracatımız, iki kere revize ettiğimiz hedeflerimizin de ötesine geçerek yıl genelinde 4,6 milyar dolara ulaşmış oldu”


“ARALIKTA AYLIK BAZDA DA REKOR KIRILDI”


Bu başarıya katkısı olan ihracatçılara teşekkür eden Başkan Memişoğlu, “Ülkemiz ihracatının en önemli oyuncularından biri olan Denizli, yıllık bazda en çok ihracat gerçekleştiren 9. şehir oldu. Aylık bazda incelediğimizde, bazı aylarda 8. sıraya yükselen ihracatımız haziran ayında 461 milyon dolarla aylık olarak da en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Aralık ayında da bu başarı tekrarlandı. Aralıkta 461 milyon dolar değerinde dış satım değerine ulaşan ihracatçılarımız, Denizli ihracatını bir kez daha aylık olarak rekor seviyeye taşımız oldu. Benzer şekilde, DENİB üyelerince kaydedilen ihracat da aralık ayında 332 milyon dolara ulaşarak rekor kırdı. İhracatımızdaki sektörel çeşitliliğimiz ve sağlıklı sürdürülebilir yapımız elbette çok önemli özelliklerimiz. Ancak bu özelliklerimizin yanı sıra, ihracatçılarımızın dinamizmine de ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Gerek ilimiz gerek ülkemiz ekonomisine güçlü katkılarını sürdüren, 183 ülkeye 3 bine yakın farklı üründe ihracat gerçekleştiren tüm ihracatçılarımızın her birini tebrik ediyoruz. İhracat ailemizin tüm katılımcılarıyla, tüm paydaşlarıyla gurur duyuyoruz” dedi.


DOĞU ANADOLU BÖLGESİ


Malatya’dan 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 41 artışla 425 milyon 127 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Malatya’nın tarihinde ilk kez 400 milyonu aşan ihracat gerçekleştirerek rekor kırdığını belirten Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “2022 yılında şehir ve ülke olarak hedefimiz çok daha büyük” dedi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Malatya’dan 2021 Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 82 artışla 53 milyon 278 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.


2021 Kasım ayında tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştiren Malatya, 2021 Aralık ayı ihracatı ile aylık rekorunu tazelemiş oldu.


Aralık ayı rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2021 yılının ihracat rakamı da netleşmiş oldu. 2021 yılında Malatya’dan geçen yıla göre yüzde 41 artışla 425 milyon 127 bin dolar ihracat gerçekleşti. Malatya ilk kez 400 milyon doları aşan ihracatı ile tarihi rekor kırmış oldu.


“TARİHİ REKOR KIRDIK”


Malatya’dan gerçekleştirilen tarihi ihracat rekorunu değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “2020 yılında başlayan salgın, üretimi ciddi oranda etkilemiş ve ihracat rakamlarımızda ciddi düşüşler yaşanmıştı. Düşen ihracatımızı ve ekonomik faaliyetlerimizi arttırmak adına 2021 yılında ciddi mücadele verdik. Malatya olarak, 2021 yılında salgının devam ediyor olması,


kurdaki dalgalanma, hammadde ve girdi maliyetlerinde ciddi artışa rağmen üretmeye ve ihraç etmeye devam ettik. İhracat rakamlarımız her ay arttı. 2021’in Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 82 artışla 53 milyon 278 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Aralık ayı rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2021 yılının tamamında gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamımız da netleşmiş oldu. 2021 yılında ilimizden geçen yıla göre yüzde 41 artışla 425 milyon 127 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Malatya olarak ilk kez 400 milyon doları aşan ihracatımız ile tarihi rekor kırdık. Geçtiğimiz ay yaptığımız açıklamada 2021 yılını ilk kez 400 milyon doları aşarak kapatacağımızı öngördüğümüzü ifade etmiştik. Potansiyelimize baktığımızda 2022’de hem ihracatta hem de üretimde çok daha güçlü bir performans sergileyeceğimize inanıyorum” dedi.


GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ


TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan 2021 yılında Türkiye genelinden 2021 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 22,1 artışla toplam 3 milyar 179 milyon 483 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini açıklayarak halı ihracatçılarını kutladı.


2021 yılı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan yaptığı açıklamada 2021 yılında bütün zorluklara rağmen halı ihracatçılarının olağan üstü bir gayret sarf ederek genelinden önceki yıla oranla yüzde 22,1 artışla toplam 3 milyar 179 milyon 483 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini açıkladı.


“2022 yılının bütün sektörlere atılım yılı olmasını temenni ediyorum”


TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, halı ihracatçılarını kutlayarak 2022 yılı için belirlenen 4 milyar dolarlık halı ihracat hedefinin gerçekleştirebilmesi için gerekli her türlü çalışmayı yapacaklarını ifade ederek, “Zorlu bir yılın ardından yeni bir yıla girdik. 2021 yılı halı ihracat hedefimiz 3 milyar dolardı. Aralık 2021 Halı Sektör Kurulu toplantımızda 4 milyar dolar olarak belirledik. 2022 yılıyla ilgili yol haritamızda belirledik. Bu hedeflerimize ulaşabilmek ve sektörümüzü daha güçlü hale getirebilmek için elimizden gelenleri yapmaya devam edeceğiz. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için her zamankinden daha çok çalışmaya, üretmeye, istihdam oluşturmaya ve ihracatımızı sürdürülebilir hale getirmek zorundayız. İnsanüstü çaba ve gayretle ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayan bütün ihracatçılarımızı kutluyor 2022 yılının bütün sektörlere atılım yılı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.


 


 


Kaynak:ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu