Erzurum’da teşvikli yatırım sayısı 492’ye yükseldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2022 Ağustos dönemi iller yatırım teşvik belgesi dağılımını açıkladı. Erzurum’da 2022 Ağustos ayı kaydında 2 bölgesel, 1 genel toplam 3; bu yılın Ocak – Ağustos ayları düzeyinde 16 bölgesel, 9 genel, toplam 25; 2001 – 2022 yılları arasında ise 152 bölgesel, 340 genel kategoride toplam 492 yatırım teşvik belgesine kavuştu. Teşvikli yatırım toplamında bölgesel yatırım payı yüzde 30.9 oldu.


ERZURUM AĞUSTOS AYI VERİLERİ


Erzurum’da Ağustos 2022 döneminde 2 bölgesel, 1 de genel olmak üzere toplam 3 yatırım teşvik kapsamına girdi Bölgesel kategorideki yatırımlar için 40 milyon, genel yatırımlar için 4 milyon toplam 44 milyon TL tutarında harcama yapıldı. Bölgesel yatırımlarda 41 kişilik iş kapasitesi oluşturuldu.


2022 OCAK – AĞUSTOS DÖNEMİ


Yılın Ocak – Ağustos ayları düzeyinde 16 bölgesel, 9 da genel bazda olmak üzere 25 yatırımın teşvik belgesi aldığı açıklandı. Bölgesel yatırımlar için 91 milyon, genel yatırımlar için 267 milyon, toplam 358 milyon TL tutarında harcama yapıldı. Bölgesel yatırımlarda 365, genel yatırımlarda 65 olmak üzere toplam 430 kişilik istihdam kapasitesi öngörüldü.


2001 – 2022 DÖNEMİ


İlde 2001 – 2021 yılları arasında 152 bölgesel, 340 genel, 492 yatırım teşvik belgesi aldı. Bölgesel yatırımlar için 2,9 milyar, genel yatırımlar için 3,8 milyar, toplam 6.8 milyar TL tutarında yatırım harcaması kaydedildi. Bölgesel yatırımlarda 8 bin 268, genel yatırımlarla 4 bin 243, toplam 12 bin 511 kişi iş edindi


35 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin dünyanın en büyük beşinci tekstil üreticisi ve ihracatçısı konumuna yükseldiğini belirtti.


Bakan Varank, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği 2021 Yılı İhracata Değer Katanlar Ödül Töreni’ne katıldı.


Tekstil sektörünün artık sadece global markaların taşeronu olarak üretim yapmadığını belirten Varank, şunları söyledi:


35 MİLYAR DOLAR İHRACAT


 Ar-Ge, tasarım ve inovasyonu merkezine alan bir yaklaşımla küresel pazarlarda kıran kırana rekabet edecek kalitede ürünler Türkiye’de üretiliyor. Zaten tüm alt gruplarıyla, yani tekstil, hazır giyim ve konfeksiyonun tamamında yapılan yaklaşık 35 milyar dolar ihracat da bu durumun en büyük kanıtı.


VİZYONER ADIM


 İş insanlarımızın attığı cesur ve vizyoner adımlarla bu başarılar her geçen gün daha fazla pekişiyor. Dünyanın en büyük beşinci tekstil üreticisi ve ihracatçısı konumuna yükseldik.


YATIRIM, ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACAT


Siz müteşebbisler üstün gayretlerinizle üretime, ihracata istihdama muazzam bir değer katıyorsunuz. Bununla iftihar etmek de en doğal hakkınız. Ben de diyorum ki ihracata değer katmak demek, Türkiye’ye değer katmak demektir. İşte bu sebeple ülkemize değer katan; yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonumuza omuz veren cengaverleri ödüllendirmek istedik.


GURUR DUYUYORUZ


Tekstil sektörümüzün köklü firmaları bu ülkeye değer katmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Bu sektör o kadar çok başarı hikayesiyle dolu ki biz her biriyle gurur duyuyoruz. Hemen hepsinin başarısına, Bakanlık ve hükümet olarak katkı sunmuş olmanın da tarifsiz mutluluğunu yaşıyoruz. Ben bu vesileyle ödül alan veya almayan; ama sektöre, ülkemize değer katmaya durmaksızın devam eden sanayicileri, girişimcileri ve yatırımcıları yürekten tebrik ediyorum. Başarılarının artarak devam etmesini ve geriden gelenlere örnek olmasını diliyorum.


İHRACATA DEĞER KATANLAR


Burada üstün performanslarıyla ihracata değer katanları taltif ediyoruz ama sizler de çok iyi biliyorsunuz ki hiçbir başarı tesadüfi olarak gerçekleşmez. Firmalarımız elbette büyük bir özveriyle, gece gündüz çalışarak bu noktalara geliyor. Ancak bu çabaları heba etmeyecek, onları daha da cesaretlendirecek, etkin bir iş ve yatırım ortamının girişimcilerimize sunulması da en az bu çabalar kadar kıymetli.


SANAYİ ALTYAPISI


Bakanlık olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde iş dünyamıza her anlamda yol arkadaşlığı yapıyor; onların önünü açacak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Hem tekstilde hem de diğer sektörlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracattan taviz vermiyoruz. OSB’ler, endüstri bölgeleri ve sanayi siteleri inşa ediyor, ülkemizin sanayi altyapısını güçlendiriyoruz.


GÜÇLÜ EKOSİSTEM


Teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle güçlü bir inovasyon ekosistemi inşa ediyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK’la işletmelerimizin yeşil ve dijital dönüşümlerini destekliyoruz. Özel sektör yatırımlarını özendirmek üzere cazip teşvikler sağlıyoruz. Kurduğumuz kuluçka merkezleri ve oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe katkı sağlıyoruz.


YERLİ VE MİLLİ


Ülkemizin teknolojik dönüşümü için gerekli insan kaynağını oluşturmak üzere etkili programlar uyguluyoruz. Kritik teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla üretimini sağlayacak kapsamlı destek mekanizmaları kurguluyoruz. Tüm bunların yanında, otonom araçlar, uzay ve yapay zekâ gibi çığır açıcı alanlarda ülkemize çağ atlatacak vizyon projeler geliştiriyoruz. Tekstil de bizim bu gayretlerimizin, girişimcilerin ve müteşebbislerin çabalarıyla birleşerek fark oluşturduğu bir sektördür.


KÜRESEL ÜRETİM MERKEZİ


Siz yeter ki işinize odaklanın, yatırım yapın, üretim yapın, ihracat yapın, istihdam sağlayın. Bizler Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önünüzü açacak, ülkemizi küresel bir üretim merkezi yapma yolunda tüm önlemleri alacak, gerekli destekleri sağlayacağız. Hep birlikte yeni rekorlara imza atacağız.”


 


Kaynak: ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu