Ekşi Sözlük Hangi Gerekçelerle Kapatıldı?

21 Şubat günü akşam saatlerinde popüler sosyal paylaşım sitesi Ekşi Sözlük, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellenmişti. Aralarında sanat ve siyaset camiasından ünlü isimlerin de yer aldığı çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, Ekşi Sözlük’e getirilen bu erişim engeline tepki göstermişti. Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesi, sosyal medya kullanıcıları tarafından “internete sansür” şeklinde değerlendirilmişti. Ekşi Sözlük, BTK tarafından alınan kararı Twitter hesabı üzerinden duyurmuştu.

Ayrıca sitenin CEO’su Başak Purut da sosyal medya hesabı üzerinden “Ekşi Sözlük hakkında bir engelleme kararı olduğunu öğrendik, konuyu araştırıyoruz, bilgi edindikçe paylaşacağız.” ifadelerine yer verdiği bir açıklama yapmıştı. İlerleyen saatlerde ise gazeteci İsmail Saymaz Twitter hesabından, Başak Purut’tan gelen “Saat 21.00 itibariyle BTK tarafından Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirildi. Tarafımıza ulaştırılmış herhangi bir karar bulunmuyor. Bir BTK yetkilisi ile iletişime geçebilmemiz mümkün olmadı.” mesajını paylaştı. Tüm bu gelişmeler, binlerce internet kullanıcısının “Ekşi sözlük neden kapatıldı” sorusunu sormasına neden oldu. Detaylara birlikte bakalım.

Ekşi Sözlük’e Erişim Engeli Getirilmesine Sosyal Medya Kullanıcılarından Tepki Yağdı

Ekşi Sözlük’e, 21 Şubat akşamı BTK kararıyla erişim engeli getirildi

Ekşi Sözlük, erişim engeli kararını sosyal medya hesabı üzerinden “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük; ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz, bilgi aldıkça paylaşacağız.” ifadeleriyle duyurdu.

Erişim engeli kararı sosyal medyada büyük bir tepkiyle karşılandı

Binlerce sosyal medya kullanıcısı, bir gerekçe dahi gösterilmeden Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi. Tepki gösterenler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi tanınmış isimler de vardı. İmamoğlu, sosyal medya hesabından “Yola ‘3Y ile Mücadele’ diyerek çıktılar. Y’lerden biri yasaklardı. Uzun bir yasaklar listesi olan bir ülke haline döndük. Ne yazık ki; bu akşam da yasaklılar listesine Ekşi Sözlük eklendi. Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek.” şeklinde bir açıklama yaptı. Peki, Ekşi Sözlük neden kapatıldı? Popüler internet sitesine erişim engeli getirilmesinin gerekçesi neydi?

Bir BTK yetkilisinin verdiği bilgiye göre Ekşi Sözlük, 5651 Sayılı İnternet Kanunu’nun 8/A maddesinde yer alan gerekçelerle kapatıldı

ekşi sözlük

İlgili hükümler 6639 sayılı kanunla, “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu’na 2015 yılında eklenmişti.

Söz konusu erişim engeli kararının dayandığı 8/A maddesi ise “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” başlığını taşıyor

ekşi sözlük

İlgili kanunun 8/A maddesinde yer alan hükümler ise şu şekilde: “Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.”

Bununla birlikte kanun “intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik” gibi suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe bulunan yayınlara da erişim engeli getirilmesine olanak tanıyor.

Kanun uyarınca Cumhurbaşkanlığı veya bakanlıklar, ilgili internet sitesine erişim engeli getirilmesini talep edebiliyor

ekşi sözlük

Kanunda yer alan hükümlere göre Cumhurbaşkanlığı veya bakanlıklar erişim engeli talebinde bulunabiliyor. Kanunda bu husus hakkında “Cumhurbaşkanlığı veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişim engellenmesi kararı Başkan tarafından 24 saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur” ifadeleri de yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu