Deprem Felaketinin Üçüncü Ayı: Bölgedeki Son Gelişmeler Neler?

6 Şubat günü Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin üzerinden tam 3 ay geçti. Her ne kadar, son dönemdeki sıcak gündem nedeniyle, büyük felaketin acı hatırası tazeliğini kaybetmiş gibi görünse de, depremin sebep olduğu yıkımın izleri bütün çıplaklığıyla ve çarpıcılığıyla ortada duruyor. Evet, belki depremden etkilenen şehirlerimizdeki enkaz yığınları büyük oranda ortadan kaldırıldı. Ancak deprem gölgesindeki insanlarımızın büyük bölümü aradan geçen günlere rağmen, çadır kentlerde yaşam savaşı veriyor. Bunun yanı sıra bölgeden gelen haberlere göre barınma ve barınma ile ilgili sorunlar da halen ve ne yazık ki sürüyor, bölgedeki konteyner ihtiyacı bugün de devam ediyor.

Elbette, tarihimizdeki en büyük yıkımlardan biriyle karşı karşıya kalmamıza neden olan, sayısız insanımızı, kadim yerleşim bölgelerimizi yitirdiğimiz deprem felaketinin üçüncü ayında yaşanan başka gelişmeler de var. Gelin Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü ayında bölgedeki son durum ne, yaşanan gelişmeler neler, birlikte bakalım.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle 50.783 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

deprem

Soylu, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında 6 Şubat’taki deprem felaketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesinde ölüm raporu olmadan defnedilen kişilerin de olduğunu ifaden Soylu, toplam can kaybının ise 50.783’e yükseldiğini açıkladı.

Afet bölgesindeki vatandaşlar zorlu koşullar altında yaşam savaşı vermeye devam ediyor

deprem

Evet, deprem bölgesindeki enkaz yığınları büyük oranda kaldırıldı. Bir süre önce korkunç yıkımın en çarpıcı görüntüsü olan yığınların yerinde artık “boşluk” var. Ancak büyük felaketin yarattığı esas boşluk, kolay kolay kapanacak cinsten değil. Üstüne üstlük deprem bölgesindeki sayısız vatandaşımız, felaketin üçüncü ayında da zorlu yaşam koşulları ile mücadele etmeye çalışıyor.

Deprem nedeniyle evleri yıkılan vatandaşlarımız çadır kentlere yerleştirildi ancak bu, barınma sorununun çözümü için yeterli değil

deprem

Çünkü depremzede vatandaşlarımızın barınma sorununun çözümünde geçici bir alternatif olması gereken çadırlar, kalıcı bir alternatife dönüşmüş gibi görünüyor. Ayrıca bölgedeki konteyner ihtiyacı depremin üçüncü ayında da devam ediyor. Yine de tüm olumsuz şartlara rağmen, bölgede “eski gündelik yaşamın” izlerine rastlamak da mümkün…

Depremzedeler “sağlam kalan” eşyalarını tahliye etmeye çalışıyor

Bölgede yıkılan sayısız evin yanı sıra, hasarlı veya az hasarlı binlerce konut var. Evleri yıkılmasa da tam üç aydır evlerinden uzak olan bazı depremzedeler, ayakta kalan binalarından sağlam kalan eşyalarını tahliye etmeye çalışıyor.  Ancak uzmanlar, bu tahliye işlemleri sırasında son derece dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) depremin etkilediği şehirlerimizde, prim borçlarının ödenme sürelerinin uzatıldığını açıkladı

Ayrıca ilgili şehirlerimizde kuruma verilmesi gereken belge, bilgi ve beyannamelerin de son teslim süresi uzatılarak ileriki bir tarihe ertelendi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) deprem bölgesine dönmek isteyen depremzedelere kolaylık sağlanacağını duyurdu

Geçtiğimiz günlere AFAD’ın sosyal medya hesaplarından paylaşılan bir duyuruda, afet bölgesi dışında bulunup da, afet bölgesine dönmek isteyen vatandaşlara kolaylık sağlanacağı açıklandı. Yapılan paylaşımda, “…Afet bölgesine dönmek isteyen vatandaşların valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde kurulan tahliye merkezlerine müracaat etmeleri durumunda, geri dönüşleri hususunda gerekli her türlü imkân ve kolaylık sağlanacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, afet bölgesindeki OHAL’in 9 Mayıs’ta kaldırılacağını açıkladı

Hatırlayacağınız gibi, 6 Şubat günü meydana gelen iki büyük depremin ardından, depremin etkilediği 11 şehirde OHAL ilan edilmişti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, katıldığı bir televizyon programında deprem bölgesindeki OHAL’in 9 Mayıs’ta kaldırılacağını açıkladı. Yavuz konuyla ilgili olarak, “OHAL 9 Mayıs’ta bitecek. Ortaya herhangi handikaplar çıkmasın diye önlemler alınmıştı, bir sorun olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Büyük felaketin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bölgedeki artçı sarsıntılar devam ediyor

Bu hususta Kandilli Rasathanesi Prof. Dr. Haluk Özener, kişisel sosyal medya hesabından deprem bölgesinde meydana gelen artçı sarsıntı sayısına dair önemli bir bilgi paylaştı. Özener, 6 Şubat’tan 4 Mayıs’a kadar, deprem bölgesinde 25.653 adet deprem çözümü yapıldığını ifade etti.

Binlerce insanımızın ölümüne neden olan depremlerin ardından inşaat mühendislerine “tecrübe” şartı getiriliyor!

Bazı basın kuruluşlarında yer alan habere göre önümüzdeki günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde çeşitli değişikliklerin yapılması planlanıyor. Bu kapsamda yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği stratejik projeler 4 kat ile sınırlandırılacak. 4 ila 8 kat arası proje hazırlayacak mühendislerde ise en az 3 yıl mesleki deneyim ve 4 farklı projede çalışmış olma kriterleri aranacak.

İlginizi çekebilir:

Son Yüz Yılda Kaydedilen Dünyanın En Yıkıcı 13 Depremi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu