Daha Sağlıklı ve Uzun Bir Yaşamın Sırrı Olarak Bilinen Longevity Yaklaşımı Nedir?

Uzun bir yaşamı düşlemeyen kaç kişi var? Hem uzun hem de sağlıklı bir yaşam ise neredeyse herkesin arzusu. Elbette herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmadan uzun bir yaşam sürmek büyük bir ayrıcalık. Çünkü yaşlılık, önemli önemsiz pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Ancak bu durum son dönemde tıp dünyasında popüler hale gelen bir yaklaşım ile değişebilir: Longevity. Son dönemde tıp dünyasına öne çıkan bu yeni yaklaşım, sağlıklı ve uzun bir yaşamı merkezine koyuyor. Ancak longevity kimileri tarafında aynı zamana bir felsefi akım olarak da nitelendiriliyor. Kimileri ise bu yaklaşımı sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrı olarak görüyor. Gelin, son dönemde iyiden  iyiye popüler hale gelen longevity yaklaşımı nedir birlikte bakalım.

Herhâlde gezegenimizdeki insanların çoğu uzun bir yaşama sahip olmak ister

Elbette sağlıklı olmak koşuluyla. Öyle ki herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadan uzun bir yaşam sürmek, hele de yaşlılık döneminde zihinsel ve fiziksel açıdan tam anlamıyla sağlıklı olmak büyük bir ayrıcalık sayılır. Çünkü yaşlılık, büyük küçük onlarca sağlık sorununa kapı aralıyor. Ancak son dönemde iyiden iyiye popüler hale gelen longevity adlı kavram ile bu durum değişebilir.

Longevity nedir?

Longevity (uzun yaşam) yukarıda da değindiğimiz gibi uzun ve sağlıklı bir yaşamı merkezine koyna bir tıbbi yaklaşım. Kavram aynı zamanda bir yaşam tarzının ve bir felsefi akımı olarak da kabul ediliyor. Bu doğrultuda bazı özgün esasları, prensipleri ve uygulamaları da var.

Longevity kavramının ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için yaşlanmaya daha yakından bakmak gerekiyor

Bildiğiniz gibi yaşlılık, insan yaşamındaki doğal ve kaçınılmaz süreçlerden yalnızca bir tanesi. Bu biyolojik süreç yani yaşlanma, zamanla insan vücudunun işlevlerini yitirmesine ve kapasitesini kaybetmesine neden olur. İşte uzun yaşam bilimi veya diğer adıyla longevity en temelde bu süreci anlamaya ve yaşlanmanın etkilerini geciktirerek uzun yaşamanın yollarını bulmaya odaklanan bir bilim dalı olarak karşımıza çıkıyor.

Longevity kavramı, Latince longus (uzun) ve aevum (yaş) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor

Bu doğrultuda kavramın en temelinde ve son derece basit bir şekilde “uzun süre yaşamak” var. Ancak uzun süre yaşamak, longevity kavramı söz konusu olduğunda ön plana çıkan tek husus değil.

Longevity yaklaşımı uzun ve sağlıklı bir yaşamı merkezine alıyor

Yani insanın ne kadar sağlıklı olduğu, ömrünün ne kadarını sağlıklı geçirdiği veya geçireceği longevity yaklaşımında büyük bir öneme sahip.

Longevity yaklaşımının amacı sadece kişinin uzun bir yaşam sürmesini sağlamak değil

Yaklaşımın öncelikli hedefleri arasında yaşlanma sürecinde dahi aktif, üretken ve sağlıklı insanlar ortaya çıkarmak yer alıyor.

Bu bağlamda yaklaşımın temel amaçlarından biri de yaşlılığı ve yaşlılığın neden olduğu sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak

Elbette longevity bunun için modern tıptaki pek çok tedavi yöntemi kullanıyor. Söz gelimi yaklaşım kapsamında genetik, epigenetik, nutrigenetik, mikrobiyota ve daha pek çok disiplinden destek alan longevity yaklaşımı sayesinde sağlıklı ve uzun bir yaşamın temelleri atılıyor. Ayrıca uzun yaşam uygulamaları kapsamında bireye de birtakım ödev ve sorumluluklar yüklüyor.

Longevity’de yalnızca Batı tıbbından değil, Doğu’nun kadim ilimlerinde de faydalanılıyor

longevity

Bu bağlamda zihin-beden-ruh üçlüsünün bir uyum içerisinde olması uzun yaşam yaklaşımı için son derece önemli bir husus.

Çeşitli bilimsel çalışmalara göre bir insanın ömrünün uzun olup olmayacağını çevresel faktörler belirliyor

İnsan ömründeki çeşitliliğin yalnızca yüzde 25’i  genetik faktörlerden kaynaklanıyor. Bir başka ifadeyle nasıl ve ne kadar süre yaşayacağımızı belirleyen temel unsur çevresel faktörler. Yani davranışlarımız, tutumlarımız ve çevremiz. Bu hususta yaklaşım, kişinin kendi yaşamını kontrol edebilmesi gerektiğini beliriyor. Yani longevity yaklaşımına göre uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek isteyen kişilerin yapması gereken bazı şeyler, dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var.

Düzenli egzersiz, uzun yaşamın temel şartlarından. Çünkü yaştan bağımsız olarak sağlıklı bir zihin ve beden için hayli önemli

longevity

Beslenme alışkanlıkları da sağlıklı ve uzun bir yaşam üzerinde etkisi olan faktörlerden

longevity

Bazı uzmanlara göre mutfak, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmenin kilit noktalarından. Söz gelimi sebze tüketiminin ölüm riskini düşürdüğünü ortaya koyan pek çok bilimsel çalışma var. Kısacası uzun yaşam yaklaşımını denemeye karar veren ve sonunda başarıya ulaşmak isteyen kişilerin ne yediğine dikkat etmesi gerekiyor.

Uyku ve sosyal yaşam longevity yaklaşımının önemle üzerinde durduğu kavramlardan

longevity

Vücudumuzun hücre fonksiyonunu düzenleyebilmesi ve daha sağlıklı işler hale gelmesi için uykuya ihtiyacımız var. Bu nedenle uyku düzeni sağlıklı bir yaşam isteyen herkes için büyük önem taşıyor. Son olarak çeşitli bilimsel çalışmalara göre güçlü bir sosyal çevre ve sağlıklı ilişkiler de hem daha uzun hem de daha sağlıklı yaşamınıza katkı sunabilir.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu