Cumhur İttifakı’na Katılması Beklenen HÜDA PAR Parti Programında Neler Var?

Geçtiğimiz günlerde Altılı Masa’da ortaya çıkan adaylık krizinin aşılmasıyla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olduğu açıklanmış, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun yeni dönemde cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alacakları ilan edilmişti. Muhalefetin cumhurbaşkanı adayını açıklamasıyla tüm gözler bir kez daha 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi. Bu doğrultuda AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’ndan da oldukça dikkat çeken bir hamle geldi. İttifakın, Hür Dava Partisi veya yaygın adıyla HÜDA PAR ile yaptığı görüşmenin ardından partinin genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 14 Mayıs’taki seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı.

1990’lı yıllardaki eylemleriyle adından söz ettiren terör örgütü Hizbullah’ın yasal uzantısı olan partinin önümüzdeki günlerde Cumhur İttifakı’na katılacağı ifade ediliyor. Cumhur İttifakı cephesindeki bu gelişmenin ardından HÜDA PAR ve parti programı da gündemde. Zira parti programında yer alan talep ve istekler arasında oldukça dikkat çekici olanlar da var. Detaylara birlikte bakalım.

14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türkiye’deki gündemin en önemli maddeleri arasında

Bu doğrultuda hem Millet İttifakı’nda hem de Cumhur İttifakı’nda önemli gelişmeler yaşanıyor. Kısa süre önce Millet İttifakı, bir adaylık krizi ile karşı karşıya kalmış, krizin aşılmasıyla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmıştı. Siyasi alandaki bir başka dikkat çeken gelişme ise kısa süre önce Cumhur İttifakı cephesinde yaşandı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu partisi ile Cumhur İttifakı arasındaki görüşmenin ardından, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldıklarını açıkladı

Daha önce, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceklerini açıkladıklarını hatırlatan Yapıcıoğlu konuyla ilgili, “Bu konuda atacağımız adımları, tavrımızı da seçim tarihi kesinleştikten ve adaylar belirlendikten sonra açıklayacağımızı söylemiştik. Başkanlık Divanı toplantısında daha önce yetkili kurullarımız, il ve ilçe teşkilatlarımızla yapmış olduğumuz istişarelerin neticesinde uyumlu olarak 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldık. Bu kararın milletimize ve memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Parlamento seçimleriyle ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmelerden sonra, HÜDA PAR’ın resmi olarak Cumhur İttifakı’na katılması bekleniyor. Bu gelişmenin ardından HÜDA PAR ve partinin programında yer alan bazı maddeler de gündemde. Peki, HÜDA PAR hakkında neler biliniyor?

HÜDA PAR, 19 Aralık 2012’de Hizbullah terör örgütü ile ilişkili olduğu için kapatılan Mustazaf-Der isimli derneğin başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz tarafından kuruldu

İlk kez 2014 yılındaki seçimlere katılan parti Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak ve Van gibi şehirlerde yüzde 1 ila 8 arasında değişen bir oy oranına sahip olmuştu.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, daha önce “Hizbullah bana göre bir terör örgütü değildir” çıkışıyla tepki çekmişti

hüda par

“Şeriat rejimi” ve “Kürt İslam Devleti” gibi talepleri olan Hizbullah terör örgütü, 1990’lı yıllarda adını işlediği cinayetlerle, korkunç işkencelerle ve kanlı infazlarla duyurmuştu. Belirli dönemlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da etkili olan örgüt, bölgede “Kürt Hizbullahı” “Hizbul-Kontra” ve “Hizbul-Vahşet” gibi isimlerle de anılıyordu.

HÜDA PAR’ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu geçtiğimiz yıllarda “Hizbullah bana göre bir terör örgütü değildir,” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Yapıcıoğlu, bu tepki çeken çıkışında “Türkiye Cumhuriyeti’ne göre Hizbullah bir terör örgütü olabilir ama bana göre bir terör örgütü değil.” ifadelerini kullanmıştı.

Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin ardından, kendilerine ittifaka katılmaları yönünde bir davet geldiğini ifade etti

hüda par

Yapıcıoğlu konuyla ilgili, “Bu davet sadece Cumhurbaşkanlığı seçiminde destek daveti değildi. Cumhur İttifakı’na katılmamız yönünde de bir davetti. Bunu değerlendiriyoruz, bu mümkündür ancak görüşmelerimiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı içerisindeki aktörlerden biri haline gelmesi beklenen HÜDA PAR’ın Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Cumhur İttifakı içerisinde yer almaları halinde, “taleplerini gerçekleştirebilmek” için çabalayacaklarını açıkladı

hüda par

Yapıcıoğlu, Erdoğan’a destek vereceklerini dile getirdiği basın açıklamasında, “Herhangi bir ittifaka veya herhangi bir partiye bunlar bizim şartımızdır bunları kabul ederseniz birlikte yürüyebiliriz, dersek bu çok gerçekçi bir tutum olmaz diye düşünüyoruz. Fakat taleplerimiz vardır, kendi programımızdaki taleplerimizin gerçekleşmesi için de eğer ittifak gerçekleşirse bunların olması için de bir çaba içerisinde olacağız.” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından “HÜDA PAR parti programında neler var” sorusu gündeme geldi.

HÜDA PAR’ın parti programında, anayasadaki vatandaşlık tanımının değiştirilmesi ve “Türklük” kavramının anayasadan kaldırılması talebi yer alıyor

hüda par

Bununla birlikte parti programının ilgili bölümünde “İlköğretim öğrencilerine okutulan, ırkçılık kokan ‘Andımız’ ve benzeri metinler kaldırılmalıdır. Muhtelif yerlerde yazılan ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ gibi yazılar silinmeli, “Bir Türk dünyaya bedeldir.” şeklindeki ırkçı söylemlere son verilmelidir.” ifadesi yer alıyor.

Partinin taleplerinden biri de anayasada “değiştirilemez bir maddenin olmaması” yönünde

hüda par

Türkiye Cumhuriyeti için yeni bir anayasa hazırlanması gerekliliğine vurgu yapılan parti programında, hazırlanacak yeni anayasanın “değiştirilemez nitelikte hiçbir maddesi olmamalıdır.” ifadesi kullanılıyor. Yani mevcut anayasamızın ilk dört maddesinde yer alan “Devletin şekli, Cumhuriyetin nitelikleri ve devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti” hakkındaki hükümlerin yer aldığı maddeler de HÜDA PAR’a göre tartışmaya açılmalı.

Parti programının “Yerinden Yönetim ve Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi” başlıklı bölümde “merkeziyetçi yönetim anlayışının ülkede ciddi sorunlara neden olduğu” ileri sürülüyor

hüda par

Bununla birlikte aynı bölümün devamında “Mevcut merkezi ve yerel devlet organizasyon yapısının ıslahı ile beraber, mevcut yapının tabu olarak kabulünden vazgeçilerek olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir.” ifadeleri yer alıyor.

HÜDA PAR’ın parti programında “eğitime” dair de dikkat çeken maddeler var

hüda par

Örneğin “karma eğitimin kaldırılması” talebinin yanı sıra “medreseler iyileştirilmeli, asli fonksiyonlarına kavuşturulmalı ve medreselerde verilen icazetlere resmi statü tanınmalıdır.” ifadeleri de parti programında yer alıyor.

“Türklük ve laiklik üzerine kurulu Cumhuriyet ideolojisinin, Kürtlere ve Müslümanlara eziyet getirdiği” savunuluyor

hüda par

Bu doğrultuda, parti programında “Başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt âlimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir.” ifadeleri yer alıyor.

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu