Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmanın Yolu Aşıdan Geçiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Avrupa Bağışıklama Teknik Uzman Grubu Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı  ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, içerisinde bulunduğumuz salgın sürecinde tüm dünyada aşılama kampanyalarında aksaklıklar yaşandığını belirtti.

DSÖ tarafından yapılan açıklamalara göre, aşılamada, koronavirüs salgının başladığı günden bu yana son 28 yılın en bariz düşüşünün yaşandığını belirten Prof. Dr. Aksakal, bunun son derece önemli bir veri olduğunun altını çizdi.

Aksakal, ‘Özellikle kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanos, difteri, boğmaca ve çocuk felci gibi çok ağır seyreden hastalıkları görmek istemiyorsak rutin aşıları tamamlamamız gerekir’ dedi.

İngiltere’de %20, ABD’de ise %50’ye varan düşüşler görülürken, Türkiye’de görülen düşüşlerin diğer ülkelerdeki gibi bariz olmadığını belirten Aksakal, bunun nedeninin koronavirüs salgının başladığı günden beri aile hekimlerinin duyarlılık göstererek aşılamayı devam ettirmeleri ve ailelerin çocuklarının aşılarını geciktirmemek için gösterdikleri özen olduğunu kaydetti.

Salgın nedeniyle birçok ülke ile birlikte Türkiye’de de okulların kapatıldığını, bu yüzden ilkokul 1. Sınıftaki öğrencilere uygulanan aşıların yapılamadığını da sözlerine ekleyen Aksakal, ‘Bu aşılar difteri-tetanoz-boğmaca-çocuk felcine karşı koruyan 4’lü karma aşı ve kızamık-kızamıkcık-kabakulaka karşı koruyan 3’lü karma aşıdır. Normalde bu aşılar 2020 yaz döneminde 6 yaştan 4 yaşa çekildi ve halen aile hekimliklerinde yapılmaya devam ediliyor’ diye konuştu.

EBEVEYNLERE ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI UYARISI

Aksakal, bu sene 1. sınıfa başlayan ve önümüzdeki iki sene içerisinde okula başlayacak olan çocukların aşılamalarının okulların kapanmasıyla aile hekimleri tarafından yapıldığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Sağlık Bakanlığı okullara ve aile sağlığı merkezlerine yazı göndererek aşılama için bir tarih belirledi. 5 Aralık 2020-5 Ocak 2021 tarihleri arasında ilköğretim 1. sınıfa giden çocukların aşılamaları aile hekimliklerinde yapılacak. Aşıların, aile sağlığı merkezlerinde bulunması kadar ailelerin de çocuklarını 5 Ocak tarihine kadar bağlı bulundukları aile hekimliği merkezine aşılamaya götürmeleri oldukça önemli. Bu dönemde Kovid-19 ile ilgili gerekli önlemlerin alınacağını ve randevuların buna göre oluşturulacağını da unutmamak gerekir. Aile sağlığı çalışanlarımız bu konuda oldukça titiz çalışıyorlar ve randevularla ilgili sizleri bekliyorlar.

Bir kişi Kovid-19 olduğunda hastalığı yaşadığı toplumda ortalama 2-3 kişiye kadar bulaştırıyor, kızamık ve boğmacada ise eğer bir kişi hasta olursa bunu 12 ila 17 kişiye kadar bulaştırabiliyor. Yani bulaşıcılık hızları Kovid-19’un neredeyse 6 katı yüksek. Dolayısıyla eğer toplumda bu hastalıklara bağışıklığı olan kişi sayısı düşerse bu hastalıklara bağlı salgınları yaşamamız kaçınılmaz. Salgınların önlenebilmesi için kızamıkta toplumun en az yüzde 83’ünün boğmacada ise en az yüzde 92’sinin bağışık yani aşılı olması gerekir. Bu nedenle aşılamadaki küçük aksamalar bile toplum sağlığı açısından büyük risk oluşturur.’

İLİşKİLİ HABERLER Koronavirüsten Ölen Orhan Kural'ın Vasiyetnamesi Yaşayanlara Örnek Oldu

Koronavirüsten Ölen Orhan Kural’ın Vasiyetnamesi Yaşayanlara Örnek Oldu

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı Ertelendi

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı Ertelendi

Koronavirüs Aşısını Taşıyan Uçak Türkiye'ye Ulaştı!

Koronavirüs Aşısını Taşıyan Uçak Türkiye’ye Ulaştı!

Mutasyona Uğramış Koronavirüs İsrail'e de Sıçradı!

Mutasyona Uğramış Koronavirüs İsrail’e de Sıçradı!

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Profesörden Uyarı: Koronavirüs; İnme, Kalp Krizi ve Kangren Vakalarını Artırdı

Profesörden Uyarı: Koronavirüs; İnme, Kalp Krizi ve Kangren Vakalarını Artırdı

Kovid-19 Aşısı Olan Kemal Öztürk Koronavirüse Yakalandı

Kovid-19 Aşısı Olan Kemal Öztürk Koronavirüse Yakalandı

DSÖ'den Koronavirüse Karşı Sürü Bağışıklığı Uyarısı

DSÖ’den Koronavirüse Karşı Sürü Bağışıklığı Uyarısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu