Bilim insanlarından devasa patlama uyarısı!

Erzurum Güncel- Dünyanın iklimini dramatik bir şekilde değiştirebilecek ve milyonlarca hayatı tehlikeye atabilecek büyük bir volkanik patlama olabileceğini belirten uzmanlar insanlığın buna hazır olmadığını dile getirdi.

Bilim insanlarından bir felaket uyarısı geldi. 7 büyüklüğünde bir volkanik patlama meydana gelme olasılığının yüksek olduğunu belirten uzmanlar insanlığın bunun için hazır olmadığını belirtti.
Bilim insanları, Ocak ayında Tonga’da meydana gelen volkanik patlamaya işaret etti.

Patlama o kadar büyüktü ki, tsunamiler Japonya , Kuzey Amerika ve Güney Amerika kıyılarını vurdu ve Tonga’nın kendisi neredeyse eşit hasar gördü.

100 KAT DAHA BÜYÜĞÜ OLABİLİR

Ancak Kopenhag’daki Niels Bohr Enstitüsü’ndeki bir ekip tarafından Grönland ve Antarktika’daki buz çekirdeklerini analiz eden uzmanlar, Ocak ayında kaydedilenden 10 ila 100 kat daha büyük olabilen 7 büyüklüğünde bir volkanik patlamanın bu yüzyıl için belirgin bir olasılık olduğunu buldu. .

Geçmişte bu büyükteki patlamaların ani iklim değişikliği başta olmak üzere medeniyetlerin çöküşüne bile neden olduğunun görüldüğü hatırlatıldı.

DÜNYA BUNA HAZIR DEĞİL

Yine de İngiltere’nin önde gelen volkanologlarından biri bugün dünyanın böyle bir olaya ‘ne yazık ki’ hazırlıksız olduğu konusunda uyardı.

Birmingham Üniversitesi’nde volkanoloji doçenti olan Michael Cassidy, ise Nature’a yaptığı açıklamasında: ‘Büyük çaplı patlamaların küresel etkilerini hafifletmek için koordineli bir eylem veya büyük ölçekli yatırım yok. Bunun değişmesi gerekiyor.’ ifadelerini kullandı.

Bir asteroidin dünyaya çarpmasını önlemek için NASA ve diğer kurumların ‘gezegen savunması’ için milyarlarca dolarlık fon aldığını belirten Cassidy, büyük ölçekli bir volkanik patlamanın ardından meydana gelebilecek tahribata karşı korunmaya adanmış küresel bir programın olmadığını söyledi.

Üstelik volkanik patlamanın bir asteroid ya da kuyruklu yıldız çarpmasından çok daha olası bir şey olduğunu belirtti.

En son 7 büyüklüğünde bir patlamanın 1815’te Endonezya’nın Tambora kentinde gerçekleştiği hatırlatılan çalışmada, birkaç gün içinde 100 binden fazla insanın öldüğü dünya çapınca mülyonlarca kişinin bu olayın etkilerini hissettiği belirtildi.

KITLIK, SALGIN HASTALIK…

Meydana gelen patlamanın büyüklüğü nedeniyle dünyanın ortalama sıcaklığının bir derece düştüğü bu nedenlşe de o yılın ‘yazsız yıl’ olarak anıldığı belirtildi. Patlamanın Çin, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın mahsul kıtlığına; Hindistan, Rusya ve diğer birçok Asya ülkesinde ise yağmur ve seller nedeniyle koleranın yayılmasına neden olduğu ifade edild.

SAYISIZ İNSAN ÖLEBİLİR

Cassidy, günümüzde benzer bir patlamanın meydana gelmesi ile sayısız insnaın ölebileceği, küresel ticaret yollarının durma noktasına geleceği ve dünyada büyük bir kıtlık yaşanabileceğini belirtti.

Kaynak: GazeteGüncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu