Bebeklerde Tsh Yüksekliği

Yeni doğmuş olan bebeklerin bir kısmı ne yazık ki farklı sağlık sorunlarıyla dünyaya merhaba diyorlar. Özellikle hipotiroidi olarak bilinen hastalık bunun en bilinen örneği. Bebeklerde Tsh yüksekliği ile kendisini belirten bu durumun tedavisi mümkün. Elbette bunun için ilk olarak hızlı bir biçimde tarama testlerinin yapılması ve teşhisin koyulması şart.

Bebeklerde Tsh Yüksekliği Nedir?

Bebeklerde Tsh yüksekliği doğuştan gelen ve özellikle tiroid hormonunun eksik olması olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Bunun görülme sıklığına baktığımız zaman 3000 ya da 4000 doğumda 1 şeklindedir. Yani çok yaygın değildir. Fakat bunu her daim ciddiye alınması ve tedavisine başlanması gerekir.

Bebeklerde Tsh Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Tsh yüksekliği genellikle şu belirtilerle dikkat çeker;

Genellikle ilk aylarda ortaya çıkan ve kendisini hemen belli eden belirtilerin içinde özellikle karın şişliği dikkat çeker. Çünkü organlarda işlev sorunu söz konusudur. Bunun yanı sıra göbek bölgesinde fıtık görülür. Aynı zamanda yaşanan sarılığın uzaması bir diğer belirti olarak karşımıza çıkıyor. Bebeklerde Tsh yüksekliği semptomları içinde kabızlık görülür. Bunların tümüne deri altındaki birikmelerden dolayı ortaya çıkan şişlikler de mevcuttur. Ses tellerinde ödeme oluşur. Bebeklerin sesi kalınlaşır.

Tüm bu belirtiler son derece ciddidir. Ancak bunların görülme oranı düşüktür. Bebeklerin sadece yüzde 10’luk kısmında bu duruma rastlanır. Yüzde 90’lık olan bölümünde ise böyle bir şey söz konusu olmadığından teşhis edilmesi genellikle çok zordur. Bundan dolayı ortada belirtilerin bulunması her daim hem hasta hem aile hem de doktorlar için iyidir. Bu şekilde tanı koymak daha kolay olur.

Bebeklerde Tsh Yüksekliği Tedavi Edilmezse Neler Olur?

Bebeklerde Tsh yüksekliğinin riskleri son derece ciddi olmasıyla dikkat çeker. Bu rahatsızlığın kesinlikle en kısa süre içinde tedavi edilmesi şarttır. Aksi halde şu tip şeyler ihtimaller dahilindedir;

İlerleyen yaşlarda zihinsel gelişmede gerilik ortaya çıkar. Boyun kısa kalması yine bu rahatsızlığın geç dönemdeki sonuçları içinde dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra büyüme geriliği de görülür. Aynı zamanda vücut ısısı çok sık aralıklarla düşer. Buna ek olarak tembellik, çok uyuma ve şişkinlik de söz konusu olur.

Ancak bu konuda çok korkmaya gerek yoktur. Çünkü hastalığın kanıtlanmış olan son derece başarılı tedavileri vardır.

Bebeklerde Tsh Yüksekliği Tedavisi Nasıl?

Bebeklerde Tsh yüksekliği söz konusu olduğu vakit bunun için özel bir tedavi yöntemi her daima vardır. Genellikle hastanın durumuna göre doktorların çıkarmış olduğu bir yol haritası dikkat çeker. Hormon tedavisi mevcuttur. Özellikle buna özgü olan ilaçlar sayesinde durum kontrol altına alınır. Bu hastalık bazı kişilerde ömür boyu devam eder. Bu yüzden ilaç kullanımı da aynı şekildedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu